Μετά τη μεγαλύτερη καριόκα του κόσμου που απέσπασε και το σχετικό Βραβείο Γκίνες, το Επιμελητήριο Ξάνθης βάζει πλώρη και για τον μεγαλύτερο…καβουρμά του κόσμου!

Τον καβουρμά-γίγα θα παρασκευάσουν οι κορυφαίες Θρακιώτικες επιχειρήσεις του είδους, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της προσεχούς 5ης Πανελλήνιας Γενικής Έκθεσης Ξάνθης (22-26/3), με τα ίδια αγνά υλικά και την ίδια παραδοσιακή τεχνική με την οποία φτιάχνεται εδώ και αιώνες στη Θράκη το εν λόγω έδεσμα.

επιμελητηριο ξανθηςΗ Έκθεση, την οποία διοργανώνει το δραστήριο Επιμελητήριο Ξάνθης και η εταιρεία «Κύκλος», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης – Π.Ε. Ξάνθης, θα ανοίξει τις πύλες της την Τετάρτη 22 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 26 Μαρτίου.

Ώρες λειτουργίας της Έκθεσης

  • Τετάρτη 22/3 , Πέμπτη 23/3, Παρασκευή 24/3: 17:00 – 22:00
  • Σάββατο 25/3: 13:00 – 22:00
  • Κυριακή 26/3: 11:00 – 22:00

Πρόγραμμα

Τετάρτη 22 Μαρτίου

12:00 – 17:00 / Διεκδίκηση Βραβείου Γκίνες για ένα ακόμη εξαιρετικό προϊόν της περιοχής. Παρασκευάζεται ο μεγαλύτερος παγκοσμίως παραδοσιακός Θρακιώτικος καβουρμάς με τα ίδια αγνά υλικά και την ίδια παραδοσιακή τεχνική με την οποία παράγεται εδώ και αιώνες στη Θράκη. Συμμετέχουν οι κορυφαίες θρακιώτικες επιχειρήσεις του είδους, «Απόστολος Παπαδόπουλος & ΣΙΑ Ο.Ε.» (Ξάνθη), «Καραχασάν Τζεμαλή & ΣΙΑ Ο.Ε.» (Ξάνθη), «Δελιντζής Α.Ε.» (Διδυμότειχο), «Σταμπολίδης Ι. & Αφοί Βασιλειάδη Ε.Ε. – Νόστιμα» (Αλεξανδρούπολη).

20:00 / Εγκαίνια έκθεσης.

ΚΑΒΟΥΡΜΑΣΠέμπτη 23 Μαρτίου

17:00 – 22:00 / Μαγειρεύοντας συνταγές με Θρακιώτικο καβουρμά. Διακεκριμένα εστιατόρια και ταβέρνες της Ξάνθης παρουσιάζουν και προσφέρουν δωρεάν στους επισκέπτες της έκθεσης, συνταγές τους που βασίζονται στον καβουρμά.

Παρασκευή 24 Μαρτίου

20:30 / Βραδιά Περιφέρειας ΑΜ–Θ: Ο Dasho Kurti, έχοντας συνεργαστεί με τους περισσότερους σπουδαίους δημιουργούς και τραγουδιστές (Γ. Νταλάρα, Ε. Βιτάλη, Γλυκερία, Α. Βαρδή, Δ. Ζερβουδάκη, Γ. Καλαντζή, Ε. Τσαλιγοπούλου, κ.ά.), βάζει τη Βαλκανική σφραγίδα και το προσωπικό του στυλ. Ο Βασίλης Προδρόμου, μετά τις επιτυχείς δισκογραφικές και live δραστηριότητες, δίνει το δικό του προσωπικό στίγμα ανάμεσα σε τρεις ταλαντούχες και πολλά υποσχόμενες γυναικείες φωνές από την Ξάνθη: την Έλενα Αρτενιάν που έκλεψε τις εντυπώσεις σε πρόσφατο τηλεοπτικό μουσικό διαγωνισμό, την Έλσα Καριώτη η οποία μάγεψε κοινό και κριτική επιτροπή σε έτερο τηλεοπτικό μουσικό διαγωνισμό, και τη Χρύσα Μωραΐτη που ύστερα από την επιτυχημένη συνεργασία της με τον Μάκη Σεβίλογλου, είναι έτοιμη για την πρώτη της δισκογραφική δουλειά. Την ορχήστρα συμπληρώνουν οι Δημήτρης Σίντος στο πιάνο και Θάνος Τσελεμπής στα τύμπανα – κρουστά. Διοργάνωση: Περιφέρεια ΑΜ-Θ – Π.Ε. Ξάνθης. Συνδιοργάνωση: Επιμελητήριο Ξάνθης.

Σάββατο 25 Μαρτίου

13:00 / Το παραδοσιακό έθιμο του μπακαλιάρου. Μαγειρεύουν και προσφέρουν δωρεάν στους επισκέπτες, οι σεφ Φώτης Βλαχαντώνης και Κωνσταντίνος Χατζηϊωάννου. Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της ημέρας του Ευαγγελισμού, καθώς με εξαίρεση τα νησιά, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας. Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος που δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη συντήρηση, αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή συνάμα λύση, έθιμο που κρατά μέχρι τις μέρες μας.

Κυριακή 26 Μαρτίου

Από τις 11:00 έως και το κλείσιμο της έκθεσης, οι παραγωγοί που έχουν παρασκευάσει τον μεγάλο Θρακιώτικο καβουρμά, τον μοιράζουν δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες.