Τον Γιώργο Παπανδρέου βράβευσε ο δήμαρχος του Μπεϊλίκντουζου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, του κόμματος CHP για “τη συμβολή του στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και τη συνεισφορά του στην προώθηση της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο”.

Ο συνθέτης Ζουλφού Λιβανελί παρέδωσε το βραβείο στον Γιώργο Παπανδρέου, δηλώνοντας: “Ο φίλος Γιώργος Παπανδρέου είναι ο άνθρωπος που άλλαξε την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πέρα από ηγέτη, θα τον χαρακτήριζα πολιτικό φιλόσοφο, και νομίζω ότι αυτή η ιδιότητα έχει ιδιαίτερη αξία στην εποχή μας”.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ευχαρίστησε τον Εκρέμ Ιμάμογλου για “την προσήλωσή του στις αρχές της ελληνοτουρκικής προσέγγισης”, τονίζοντας μεταξύ άλλων: “Θέλω να αφιερώσω το βραβείο αυτό σε όσους θαρραλέα άνοιξαν τον δρόμο της συνεργασίας των δύο λαών. Πολλοί από αυτούς είναι και σήμερα συνοδοιπόροι σε αυτή τη μακρά πορεία για την ειρήνη και την κατανόηση. Δεν πρέπει να θεωρούμε την ειρήνη δεδομένη. Πρέπει να τη συντηρούμε προς όφελος των μελλοντικών γενεών. Γιατί η ειρήνη δεν είναι μόνο σημαντική για τις σχέσεις μεταξύ κρατών ή λαών. Είναι σημαντική και για τη διατήρηση της εσωτερικής ισορροπίας μιας κοινωνίας. Η βία, ο πόλεμος, οι διώξεις, τα βασανιστήρια, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι διακρίσεις, τα εγκλήματα μίσους, είναι σημάδια μιας κοινωνίας σε κρίση. Μιας κοινωνίας που χάνει τη δυνατότητα να είναι δημιουργική, ασφαλής, με ευημερία για όλους. Αν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά την ευρύτερη περιοχή μας, οι υπάρχουσες συγκρούσεις συνοδεύονται από χιλιάδες θύματα, μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών, πρόσφυγες που υποδεχόμαστε και στις χώρες μας. Ας αναλογιστούμε τι συνέβη στη Συρία τα τελευταία χρόνια. Πόσο γρήγορα η κατάσταση εξελίχθηκε σε έναν αιματηρό πόλεμο που εξακολουθεί να καταστρέφει και σήμερα τη χώρα. Πως, με την υπόθαλψη τρίτων, ο πόλεμος αυτός έγινε πηγή αστάθειας για όλες τις γειτονικές χώρες. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις προκλήσεις σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, σε μια εποχή που ευδοκιμούν οι ψυχροπολεμικές θεωρίες που οδηγούν σε εκτόξευση απειλών και αυξανόμενες εντάσεις, ποιο είναι το συμφέρον μας, το συμφέρον των λαών μας; Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να μείνουν εκτός αυτής της επικίνδυνης ζώνης αστάθειας.

Μπορούμε να πετύχουμε πολλά όταν κινούμαστε με πνεύμα συνεργασίας. Μακριά από απειλές και πράξεις που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο. Όταν περνάμε το μήνυμα ότι παρά τις διάφορες μας επενδύουμε στο αμοιβαίο όφελος. Αυτό το όραμα μοιράστηκα με τον Ισμαήλ Τζέμ και αλλάξαμε τη ροή των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά την κρίση των Ιμίων. Ασφαλώς δεν λύσαμε όλα μας τα προβλήματα. Αλλά βάλαμε τα θεμέλια για μια συνύπαρξη που διαρκεί εδώ και περίπου είκοσι χρόνια. Σε μια συγκυρία όπου σημειώνεται άνοδος του εξτρεμισμού, των ψευδών ειδήσεων, της ξενοφοβίας, αποτελεί πειρασμό για τους πολιτικούς που αποσκοπούν σε μια γρήγορη εκτόξευση της δημοτικότητάς τους να προτάξουν τον φόβο και τον ακραίο εθνικισμό. Αντί ο πατριωτισμός τους να τρέφεται από την υπερηφάνεια για την πατρίδα τους, τρέφεται σκορπώντας το μίσος για τους άλλους. Το μήνυμά μου είναι σαφές και το επαναλαμβάνω παντού. Και στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Η υποδαύλιση του φόβου και του εξτρεμισμού αποτελεί επικίνδυνο μονοπάτι. Μπορεί να φέρνει ψήφους αλλά δημιουργεί και καταστροφές, μερικές φορές από ατύχημα, όταν δημιουργείται κλιμάκωση της έντασης. Και είναι βέβαιο ότι στην περίπτωση ενός τέτοιου ατυχήματος, ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία θα βγουν κερδισμένες. Μόνο όσοι αποσκοπούν σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής μας σε βάρος των χωρών και των λαών μας θα βγουν κερδισμένοι».

πηγή: tanea.gr

επιμέλεια: inkomotini.gr