Τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκο Τσαλικίδη επισκέφθηκε το προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, και τον ενημέρωσε αναλυτικά για τα προβλήματα που απασχολούν τα μέλη της.

Ειδικότερα δόθηκε έμφαση σε αυτά που αφορούν τη συστέγαση του Α.Τ. Σαπών και Τ.Σ.Φ. Σαπών και την αναγκαιότητα μεταστέγασής τους στο κτίριο της πρώην Δ.Ο.Υ. Σαπών, τη φύλαξη του Τουρκικού Προξενείου και της οικείας Τούρκου  Προξένου, τη λειτουργία του Μεθοριακού Σημείου Διαβατηριακού Ελέγχου Νυμφαίας, την ανανέωση του υπάρχοντος πεπαλαιωμένου στόλου υπηρεσιακών οχημάτων και τη λειτουργία του Τμήματος Μεταγωγών των Δικαστηρίων Κομοτηνής το οποίο ιδρύθηκε με το με το Π.Δ. 25/11.04.2011.

«Αφουγκραζόμενος τα προβλήματά μας, αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων μας, δηλώνοντας ότι από την πλευρά του θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυσή τους», αναφέρουν οι εκπρόσωποι των αστυνομικών.

Κατά τη συνάντηση επιδόθηκε στον Αντιπεριφερειάρχη το κάτωθι υπόμνημα:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Τo Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας με το παρόν υπόμνημα επιθυμεί  να σας ενημερώσει για τα προβλήματα που απασχολούν τα μέλη μας και η επίλυσή τους θα συντελέσει σημαντικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών ασφάλειας στους συμπολίτες μας.

ΣΥΣΤΕΓΑΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Α.Τ. ΣΑΠΩΝ και Τ.Σ.Φ. ΣΑΠΩΝ

Γνωρίζουμε όλοι μας ότι το Α.Τ. Σαπών στεγάζεται σε ένα κτίριο άκρως πεπαλαιωμένο και παντελώς ακατάλληλο για Αστυνομική Υπηρεσία, με όλους τους κινδύνους που αυτό μπορεί να εγκυμονεί.

Στις Σάπες λειτουργεί επίσης η Αστυνομική Υπηρεσία του Τ.Σ.Φ. Σαπών.

Από την Δ.Α.Ροδόπης και το Α.Ε.Α. κινήθηκε παλαιότερα μία σειρά διαδικασιών προκειμένου για την μεταστέγαση των Υπηρεσιών Α.Τ. Σαπών και Τ.Σ.Φ. Σαπών και την συστέγασή τους στο κτίριο της πρώην Δ.Ο.Υ. Σαπών, με σκοπό οι Αστυνομικές μας Υπηρεσίες να στεγαστούν σε ένα αξιοπρεπή χώρο που θα μπορεί με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να πληροί τους κανόνες ασφάλειας αστυνομικών κτιρίων, αλλά και να εξοικονομηθεί με τον τρόπο αυτό αστυνομικό προσωπικό ώστε να διατεθεί στην συνέχεια στην αστυνόμευση της περιοχής.

Δυστυχώς όμως η προσπάθεια αυτή του Αρχηγείου μας έχει «κολλήσει», με αποτέλεσμα και οι Αστυνομικές μας Υπηρεσίες να λειτουργούν σε χώρους ακατάλληλους και επικίνδυνους για την υγεία και την ασφάλεια των αστυνομικών, αλλά και ένα κτίριο του Ελληνικού Δημοσίου να ρημάζει στην κυριολεξία, παραμένοντας άδειο και ασυντήρητο ενώ θα μπορούσε να παραχωρηθεί προς χρήση στις Αστυνομικές Υπηρεσίες, ώστε και οι αστυνομικοί να εργάζονται σε ένα περιβάλλον ασφαλές και αξιοπρεπές, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους πολίτες που προσέρχονται για διάφορα θέματα τους, αλλά και το κτίριο της πρώην Δ.Ο.Υ. Σαπών να αξιοποιηθεί και να συντηρείται αντί να είναι έρμαιο στην φθορά του χρόνου, της αχρηστίας, της γραφειοκρατίας και της δυσκαμψίας του Ελληνικού Δημοσίου.

Προσφάτως ενημερωθήκαμε ότι το συγκεκριμένο κτίριο παραχωρήθηκε στον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών. Εφόσον αυτό ισχύει, παρακαλούμε για την από μέρους σας κοινή προσπάθεια με την Ένωσή μας και τον Δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών, ώστε να καταστεί επιτέλους δυνατή η μεταστέγαση των Αστυνομικών μας Υπηρεσιών στον συγκεκριμένο χώρο, γεγονός που και πολλά προβλήματα των συναδέλφων μας θα επιλύσει και στην εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών θα συντελέσει θετικά, αλλά και θα ενισχύσει τις δυνατότητες της εμφανούς αστυνόμευσης στην περιοχή.

ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ – ΟΙΚΕΙΑΣ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ

Στην 24ωρη φύλαξη του Τουρκικού Προξενείου διατίθενται καθημερινά 5 αστυνομικοί στην μπροστινή σκοπιά, 5 στην πίσω σκοπιά και 20 αστυνομικοί σε καθήκοντα εποχούμενης στατικής δύναμης.

 Στην φύλαξη της οικίας του Τούρκου Προξένου  διατίθενται καθημερινά 10 αστυνομικοί, ήτοι 5 στην σκοπιά και 5 σε εποχούμενη στατικής δύναμης. Επιπλέον αυτών, διατίθενται καθημερινά 4 αστυνομικοί ως συνοδευτική δύναμη ασφαλείας του Προξένου.

Συνολικά δηλαδή απασχολούνται ημερησίως 44 αστυνομικοί στη φύλαξη του Τουρκικού Προξενείου και του Προξένου.

Αυτό το μέτρο εφαρμόζεται από 06-02-2017, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια η φύλαξη των ανωτέρω στόχων πραγματοποιούνταν – όπως κι εσείς γνωρίζετε – απολύτως επιτυχώς και χωρίς σοβαρά προβλήματα από σύνολο δύναμης 19 αστυνομικών ημερησίως.

Εμείς από την πλευρά μας, θεωρούμε υπερβολική πολυτέλεια το γεγονός να εγκλωβίζονται  στη φρούρηση ενός στόχου τόσοι πολλοί αστυνομικοί, ενώ αυτοί θα μπορούσαν να διατεθούν στην εμφανή αστυνόμευση ενισχύοντας έτσι την ασφάλεια των συμπολιτών μας.

Παράλληλα δε η αποδέσμευση αυτή βοηθά στην καλύτερη λειτουργία των Αστυνομικών Υπηρεσιών με τρόπο τέτοιο ώστε οι συνάδελφοι μας να εργάζονται σε αξιοπρεπέστερες συνθήκες και με σεβασμό στα εργασιακά τους δικαιώματα.

Πέραν της άμετρης σπατάλης αστυνομικής δύναμης ίσης με ένα Αστυνομικό Τμήμα, δυστυχώς από την πλευρά της Υπηρεσίας δεν έχουν διασφαλιστεί και τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας των συναδέλφων μας που εκτελούν φρούρηση, ήτοι τοποθέτηση νέων αλεξίσφαιρων κουβουκλίων μεγέθους ικανού να φιλοξενούν όλους τους αστυνομικούς που διατίθενται σε αυτήν, καθώς έως τώρα κάποιοι από τους συναδέλφους μας εκτελούν υπηρεσία φρούρησης μέσα σε υπηρεσιακά οχήματα, μία πρακτική ολωσδιόλου επισφαλής, η οποία  τους καθιστά ευάλωτους στόχους.

Η ασφάλεια των συναδέλφων μας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, αποτελεί για εμάς ύψιστο ζήτημα και ως τέτοιο αναμένουμε να αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία. Ας μην ξεχνάμε τόσο εύκολα τα πλείστα περιστατικά τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν εκδηλωθεί κατά αστυνομικών φρουρών με αποτέλεσμα τον τραυματισμό, αλλά και την απώλεια ζωής των συναδέλφων μας.

Αποτελεί ΙΕΡΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ όλων μας η διασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας των μελών μας. 

Λειτουργία Μεθοριακού Σημείου Διαβατηριακού Ελέγχου Νυμφαίας

Από 09-09-2013 ξεκίνησε η λειτουργία του Μεθοριακού Σημείου Διαβατηριακού Ελέγχου Νυμφαίας. Η Υπηρεσία αυτή στελεχώθηκε με αστυνομικούς από το υπάρχον προσωπικό της ήδη αιμορραγούσας Δ.Α. Ροδόπης και ενισχύθηκε με 17 αστυνομικούς από άλλες Διευθύνσεις Αστυνομίας Χώρας, κατόπιν ενεργειών της Ένωσής μας.

Απευθυνόμενοι προς την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία μας, ενημερώσαμε για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην ανωτέρω Υπηρεσία προκαλώντας ιδιαίτερες δυσχέρειες στην λειτουργία αυτής, αλλά και επηρεάζουν αρνητικά τις εργασιακές συνθήκες και την ασφάλεια των μελών μας.

Κυρίαρχα εξ αυτών είναι η διάθεση των αστυνομικών για εκτέλεση υπηρεσίας (εκ της φύσεώς της επικίνδυνη και εντός Βουλγαρικού εδάφους) χωρίς υπηρεσιακό οπλισμό, η έλλειψη αλεξίσφαιρης προστασίας των κτιρίων στα οποία εκτελούν υπηρεσία αλλά και νέου τύπου αλεξίσφαιρων γιλέκων καθώς, η υποστελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό με αποτέλεσμα την αδυναμία ικανής και ασφαλούς ανταπόκρισης στις υπηρεσιακές απαιτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους – καθόσον ο αριθμός εισερχομένων και εξερχομένων ατόμων και οχημάτων αυξάνεται συνεχώς κατακόρυφα.

Για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της υποστελέχωσης του Μεθοριακού Σημείου Νυμφαίας, αιτούμαστε και την δική σας παρέμβαση για την αύξηση της σχετικής ενίσχυσης με απόσπαση είκοσι πέντε (25) αστυνομικών, αδαπάνως για το Δημόσιο οι οποίοι να προέρχονται από Υπηρεσίες πέραν της Δ.Α.Ροδόπης, έτσι ώστε και οι συνάδελφοί μας να απολαμβάνουν ενός στοιχειωδώς ασφαλούς και ανθρώπινου εργασιακού περιβάλλοντος αλλά και οι διερχόμενοι πολίτες να απολαμβάνουν ασφαλή έλεγχο και της δικαιούμενης εξυπηρέτησης.

Για την οριστική επίλυση του προβλήματος πρότασή μας αποτελούσε εξαρχής η ίδρυση και λειτουργία Αστυνομικού Σταθμού ή Αστυνομικού Τμήματος Διαβατηριακού ελέγχου, σε κατάλληλο σημείο εντός Ελληνικού εδάφους ώστε ο έλεγχος να είναι ασφαλέστερος και για τους πολίτες και για τους αστυνομικούς, που αυτή την στιγμή όντας άοπλοι εκτίθενται σε υπαρκτό και πραγματικό κίνδυνο. Προσδιορισμό ικανού αριθμού οργανικών θέσεων (τουλάχιστον 35 χαμηλόβαθμων αστυνομικών με παράλληλη αύξηση των οργανικών θέσεων της Δ.Α. Ροδόπης) για την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας αυτής και στελέχωσή της με την διαδικασία της Νεοϊδρυθείσας Υπηρεσίας (ήτοι με αστυνομικό προσωπικό από άλλες Διευθύνσεις της Επικράτειας).

Την πρότασή μας αυτή την θέσαμε εγκαίρως υπόψη μαζί με άλλες στην Πολιτική και Φυσική μας Ηγεσία αλλά και στους Πολιτικούς φορείς του Τόπου μας κατά τον σχεδιασμό της Αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και τα προβλήματα που θα έλυνε η υιοθέτηση των προτάσεων μας επί της αναδιάρθρωσης, παραμένουν άλυτα. Ο δικός μας αγώνας όμως συνεχίζεται και στα πλαίσια αυτού σας καλούμε να συμπαρασταθείτε ώστε να επιτευχθεί η υιοθέτησή τους.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Ανανέωση του υπάρχοντος πεπαλαιωμένου στόλου υπηρεσιακών οχημάτων της Δ.Α.Ροδόπης με οχήματα νέας τεχνολογίας ικανά να καλύψουν τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε περιοχής, καθώς και του υπάρχοντος υπηρεσιακού στόλου Τ.Δ.Α. Κομοτηνής για την εύρυθμη λειτουργία του και την κάλυψη των καθημερινών αναγκών των Δοκίμων Αστυφυλάκων (μεταφορά στο Νοσοκομείο κ.λ.π.).

ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑΓΩΓΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Με αγώνα και παρεμβάσεις της Ένωσής μας ιδρύθηκε το Τμήμα Μεταγωγών Δικαστηρίων Κομοτηνής με το Π.Δ. 25/11.04.2011, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να λειτουργεί.

 Η μη λειτουργία του οφείλεται κυρίως στην μη εύρεση κατάλληλων κτιριακών εγκαταστάσεων καθόσον οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Αστυνομικού Μεγάρου δεν δύνανται να καλύψουν τις ανάγκες του.

Η λειτουργία του συγκεκριμένου Τμήματος (με κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων για την στελέχωσή του με την διαδικασία της νεοϊδρυθείσα υπηρεσίας) αποτελεί άμεση αναγκαιότητα δεδομένης της λειτουργίας του Γενικού Καταστήματος Κράτησης Κομοτηνής και του Εφετείου Θράκης.

Από όσο γνωρίζουμε, η Δ.Α. Ροδόπης βρίσκεται εδώ και καιρό σε διαδικασία αναζήτησης κατάλληλου χώρου, ο οποίος θα μπορούσε να διασφαλισθεί μέσα στο κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής. Παρακαλούμε όπως συνδράμετε από πλευράς σας στην προσπάθεια αυτή.

Το  Δ.Σ.  της  Ένωσής  μας, όπως  προκύπτει  από  τα  ζητήματα  που επισημαίνονται  στο  υπόμνημα, αγωνίζεται  για  την  επίλυση  των  προβλημάτων  και  αγωνιά  για  την  ποιοτική  αναβάθμιση  των  παρεχόμενων, στους συμπολίτες μας, υπηρεσιών.

Στην προσπάθειά μας αυτή ευελπιστούμε ότι θα είστε αρωγοί και συμπαραστάτες μας και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.