ROBO IS 5Έχει προσκληθεί από την eduAct στις 26/6.

«Κερδισμένοι», μολονότι δεν κατάφεραν να πετύχουν κάποια διάκριση, επέστρεψαν οι RoboTrainers του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής από τον διεθνή διαγωνισμό Ρομποτικής «First Lego League» που διεξήχθη στην Παμπλόνα της Ισπανίας, και στον οποίο έλαβαν μέρος περισσότερα από οχτακόσια παιδιά από ενενήντα ομάδες από 42 χώρες απ’ όλο τον κόσμο!

«Η εμπειρία μοναδική, ανεπανάληπτη. Δεν μπορεί να περιγράψει κάποιος με λόγια όλα αυτά που ζήσαμε», λένε τα μέλη της ομάδας από την Κομοτηνή, τα οποία είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να γίνουν φίλοι με παιδιά από όλο τον κόσμο, να συν-αγωνιστούν, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να μάθουν, να αξιολογηθούν, να παίξουν, να χορέψουν, να δημιουργήσουν.

Αν και δεν κατάφεραν να πάρουν κάποια διάκριση, λόγω κάποιων ατυχιών (πρόβλημα φόρτισης του ρομπότ στο ξενοδοχείο), το κέρδος της συμμετοχής τους είναι πραγματικά τεράστιο – άλλωστε μία από τις βασικές αξίες του διαγωνισμού είναι ότι «δεν έχει σημασία η νίκη αλλά όλα αυτά που ανακαλύπτουμε κατά την προετοιμασία και τη συμμετοχή».

Οι νεαροί Κομοτηναίοι RoboTrainers, πήραν το εισιτήριο για τον διεθνή διαγωνισμό, μετά την κατάκτηση της 3ης θέσης (καθώς και του βραβείου στην κατηγορία του Μηχανικού Σχεδιασμού Ρομπότ), στον αντίστοιχο («προκριματικό») πανελλήνιο διαγωνισμό που διεξήχθη στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών Noesis στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή 31 ομάδων από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία αλλά και άλλους φορείς. Την πρώτη θέση είχε κατακτήσει η ομάδα RoboRockers του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και τη δεύτερη θέση η ομάδα RobotMasters του Ελληνογαλλικού Κολλεγίου ΔΕΛΑΣΑΛ. Ο διαγωνισμός διεξάγεται από το 1999 σε περισσότερες από 70 χώρες και σκοπός του είναι η εξοικείωση των παιδιών με την επιστήμη και την τεχνολογία, όμως στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά – από το μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό σωματείο eduAct.

«Τα παιδαγωγικά οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά από τη συμμετοχή τους σε έναν τέτοιο καινοτόμο διαγωνισμό, είναι αντικειμενικά τεράστια. Ουσιαστικά προετοιμάζονται οι επιστήμονες του αύριο μέσα σε ένα κλίμα χαράς και παιχνιδιού», υπογραμμίζει η καθηγήτρια πληροφορικής και προπονήτρια των Κομοτηναίων μαθητών κ. Γλυκερία Φωτιάδου.

Τα παιδιά του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής, σχεδίασαν, συναρμολόγησαν και προγραμμάτισαν ένα ρομπότ το οποίο έφερνε σε πέρας αποστολές, ενώ ταυτόχρονα ερεύνησαν το θέμα των φυσικών καταστροφών, προτείνοντας καινοτόμα τεχνολογική λύση.

ROBO 1

Τι είναι το First Lego League

Το First Lego League είναι ένας διαγωνισμός ρομποτικής σε διασκεδαστική ατμόσφαιρα με σκοπό την εξοικείωση των παιδιών με την επιστήμη και την τεχνολογία, και που στοχεύει:

– Τα παιδιά να ενθουσιαστούν με την επιστήμη και την τεχνολογία.

– Οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν την ιδέα του ομαδικού πνεύματος.

– Να ενθαρρυνθούν οι νέοι για την επίλυση σύνθετων projectsμε δημιουργικό τρόπο.

ROBO IS 6

Ο διαγωνισμός αποτελείται από τρία μέρη:

Ρομποτικό παιχνίδι, Σχεδίαση Ρομπότ και Προγραμματισμός του Ρομπότ.

Τα παιδιά κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ένα αυτόνομο LEGO MINDSTORMS  ρομπότ για να μαζέψουν πόντους εκτελώντας αποστολές πάνω σε μία ειδικά διαμορφωμένη θεματική πίστα.  Το σετ της Δοκιμασίας του FLL αποτελείται από το χαλί παιχνιδιού και από τα μοντέλα αποστολών τα οποία είναι σχεδιασμένα από LEGO τουβλάκια και τοποθετούνται σε στρατηγικά σημεία πάνω στο χαλί της πίστας.

Παρουσίαση Eρευνητικής Εργασίας.

Κάθε χρόνο τίθεται διαφορετικό θέμα για την ερευνητική εργασία. Φέτος το θέμα της ερευνητικής εργασίας ήταν “Η μανία της Φύσης” και τα παιδιά έπρεπε:

– να μελετήσουν μία φυσική καταστροφή (π.χ. σεισμός, ηφαίστεια, τσουνάμι, κ.τ.λ.).

– να επιλέξουν κάποιο πρόβλημα/θέμα που προκύπτει κατά τη φάση της πρόληψης / αντιμετώπισης και ανοικοδόμησης.

– να προτείνουν μία καινοτόμα ιδέα που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα που επέλεξαν.

ROBO IS 2

Core Values – Βασικές Αξίες.

Η ομάδα  αξιολογείται για την επίτευξη των παρακάτω βασικών αρχών (corevalues) που θα πρέπει να τους διέπουν σε όλη τη φάση προετοιμασίας τους καθώς και κατά την διάρκεια του διαγωνισμού, δίνοντας συνέντευξη στην κριτική επιτροπή και παρουσιάζοντας μία αφίσα που έχουν δημιουργήσει για αυτό το σκοπό.

– Είμαστε ΟΜΑΔΑ.

– Εμείς κάνουμε τη δουλειά για να βρούμε λύσεις, με την καθοδήγηση από τους προπονητές και τους συμβούλους μας.

– Γνωρίζουμε ότι οι προπονητές και οι σύμβουλοί μας δεν έχουν όλες τις απαντήσεις. Μαθαίνουμε μαζί!

– Τιμούμε το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας.

– Αυτό που ανακαλύπτουμε είναι πιο σημαντικό από ό,τι συνολικά θα κερδίσουμε.

– Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας με τους άλλους.

– Σε ότι κάνουμε εκφράζουμε  αξιοπρεπή επαγγελματισμό (Gracious Professionalism and Coopertition).

– Περνάμε καλά!

ROBO IS 10

Την ομάδα RoboTrainers, αποτελούν οι μαθητές: Αργυρίου Ελεονόρα, Αρμεντζίδου Παναγιώτα, Γιαγτζόγλου Αθηνά, Γκαγκά Λία, Γρηγορόπουλος Αναστάσης, Δημητριάδης Ζαχαρίας, Ιμπράμ Αϊσενούρ, Καβούνης Θανάσης, Κεκέ Αμέτ Μουσταφά, Μπαλίδης Στέλιος, Οργιανέλης Ηλίας, Φωτιάδης Ανδρέας.

Επόμενες Δράσεις της Ομάδας

– Μετά το πέρας των εξετάσεων θα υπάρξουν συναντήσεις της ομάδας για να γίνει ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε.

– Στις 26/6 η ομάδα έχει προσκληθεί από την eduAct (τον διοργανωτή του διαγωνισμού στη Θεσσαλονίκη) για να συναντηθεί με τον πρέσβη των ΗΠΑ και να του παρουσιάσει την εμπειρία της.

– Υπάρχουν σκέψεις συμμετοχής στη Διεθνή Κατασκήνωση Έρευνας Τεχνολογίας και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που θα λειτουργήσει στη Χαλκιδική 18-24 Αυγούστου.

ROBO IS 4

Με ανακοίνωσή τους τα παιδιά, ευχαριστούν όλους  όσους  τους  στήριξαν:

– τη Διεύθυνση του σχολείου.

– τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής.

– τον κ. Καραγιάννη Γιάννη, καθηγητή εικαστικών του σχολείου.

– τον κ. Λευτέρη Τηγανούρια, Γεωτεχνικό – Δασολόγο και τον κ. Φωτεινιά Νίκο, Κτηνίατρο, που ήταν οι ειδικοί  συνεργάτες, οι μέντορες της ομάδας.

– τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής και τις καθηγήτριές τους Νικολάου Παναγιώτα, Τσάντου Νίκη και Τσομπανούδη Μαρία, που τους επισκέφτηκαν και τους έδωσαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

– τον Κωνσταντίνο Πετρόπουλο, μαθητή του 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής που τους τόνωσε το ηθικό όταν είδαν μέσα από τις ρομποτικές του κατασκευές ότι μπορούν να εμπνεύσουν κι άλλους μαθητές να ασχοληθούν με τη ρομποτική.

– τον επιχειρηματία κ. Κώστα Γρηγορόπουλο Κώστα και την κ. Σκοδραμούδη Θεοδώρα, που ήταν οι χορηγοί για την αγορά των t-shirts της ομάδας.

– τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα.

– τον Δήμο Κομοτηνής.

– την Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

– το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

– τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

– τη βιομηχανία Life-T.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ομάδα Ρομποτικής 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής – RoboTrainersκαι τον διαγωνισμό:

http://1gymkomotrobotics.wordpress.com/

https://www.facebook.com/robotrainers.page

https://www.facebook.com/robo.trainers

http://firstlegoleague.gr

http://firstlegoleague.org

http://www.flloec.com/

ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

 

 

 

ROBO IS 8

 

ROBO IS 9

 

ROBO IS 3

ROBO IS 1

 

ROBO IS 11