Τι συμβαίνει με το νερό στην Ιάμπολη; Οι καταγγελίες της Φελ. Καζάκου-Οι απαντήσεις του Δημ. Καρασταύρου

Τι συμβαίνει με το νερό στην Ιάμπολη; Οι καταγγελίες της Φελ. Καζάκου-Οι απαντήσεις του Δημ. Καρασταύρου.
ΝΕΡΟ ΙΑΜΠΟΛΗ Κ (4)

Οι καταγγελίες της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Φελίνας Καζάκου

Το ζήτημα ανέδειξε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Κομοτηνής Φελίνα Καζάκου, η οποία μετά από αίτημα των κατοίκων επισκέφθηκε τον οικισμό της Ιάμπολης συνοδευόμενη από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής της, Αμέτ Ερτζάν και Χασάν Χασάν, ενώ βρέθηκε και στο αντλιοστάσιο του Τυχηρού, γαι τις εγκαταστάσεις του οποίου σημείωσε πως “είναι άθλιες και ο τρόπος μεταφοράς του νερού κάθε άλλο παρά εκσυγχρονισμένη και ασφαλή υπηρεσία αποδεικνύουν”. Η κ. Καζάκου απέστειλε και επιστολή στη διοίκηση του Δήμου τονίζοντας: “Αναμένουμε επίσημη ενημέρωση και απαιτούμε τις άμεσες ενέργειες παρέμβασης προκειμένου να δοθεί  τέλος στην ταλαιπωρία  των κατοίκων”.

Στη σχετική της ανακοίνωση, δε, αναφέρει: «Διακόσιοι δημότες ζούνε την καθημερινότητα τους χωρίς το πολυτιμότερο αγαθό. Χωρίς νερό ο οικισμός του Δήμου Κομοτηνής Ιάμπολη. Θα ασχοληθεί κανείς από τον Δήμο Κομοτηνής και την ΔΕΥΑΚ με ένα τόσο σοβαρό και χρόνιο πρόβλημα; Οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα τους τον Δεκέμβριο του 2017 ενημέρωσαν τον Δήμαρχο ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί. Εκ τοτε καμία ενέργεια και πρωτοβουλία δεν έχει ληφθεί εκ μέρος της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ αλλά και του ίδιου του Δημάρχου. Τα νοικοκυριά των κατοίκων εξακολουθούν να είναι χωρίς νερό με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες.

Αναγκάζονται να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό με το οποίο είναι αδύνατον όμως να καλύψουν ανάγκες των νοικοκυριών, υγιεινής και  φροντίδας των μικρών παιδιών και των ηλικιωμένων. Οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι και ζητούν την παρέμβαση της αντιπολίτευσης προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις για την επίλυση του προβλήματος. Η κ. Καζάκου τόνισε «δε θα δεχτούμε ως δικαιολογία εκ μέρους του Δημάρχου την απάντηση, πως οι κάτοικοι ποτίζουν τα χωράφια τους, γιατί ακόμη και να ισχύει  αυτό το γεγονός, οι συνδημότες μας αυτοί έχουν ως μοναδική πηγή εσόδων τα ελάχιστα στρέμματα καπνού μέσω των οποίων συντηρούν τις οικογένειες τους. Η πρόταση που καταθέσαμε στις 20/4/18 στην ΔΕΥΑΚ, περιέγραφε το πρόβλημα αλλά και την λύση, που είναι ο διαχωρισμός του δικτύου τροφοδοσίας των οικισμών και η κατασκευή καινούριου δικτύου παροχής από τον οικισμό του Κάλχαντος ως τη δεξαμενή Ιάμπολης. Τι περιμένει και δε προχωράει η ΔΕΥΑΚ στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου;».

Οι απαντήσεις του Προέδρου της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, Δημήτρη Καρασταύρου

«Το νερό για την ύδρευση είναι υπεραρκετό. Το πρόβλημα ξεκινά από τη στιγμή που αρχίζουν τα  ποτίσματα των καπνοχώραφων. Εμείς σαν ΔΕΥΑΚ καλύπτουμε όλες τις ανάγκες ύδρευσης του οικισμού», τονίζει από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής Δημήτρης Καρασταύρου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «το πρόβλημα δεν ήταν τόσο έντονο το περασμένο διάστημα, κυρίως χάρη στις βροχοπτώσεις, αλλά τώρα που οι ανάγκες άρδευσης έχουν αυξηθεί στο χωριό, όλο το νερό το χρησιμοποιούν οι κάτοικοι προκειμένου να ποτίζουν τα χωράφια με αποτέλεσμα να μην περισσεύει για την κατά προτεραιότητα πρώτη λειτουργία που προορίζεται, δηλαδή την ύδρευση».

Συνεχίζοντας ο κ. Καρασταύρου, αναφέρει: «Ο κάθε οικισμός του Δήμου Κομοτηνής είναι υδραυλικά αυτόνομος, δηλαδή έχει συγκεκριμένες ποσότητες, και πολύ περισσότερες για την ύδρευσή του. Από εκεί και πέρα, εφόσον κρίνεται από τους κατοίκους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το νερό και για την άρδευση η οποία είναι μια παράπλευρη ωφέλεια όταν υπάρχει περίσσευμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση χρήση δεν γίνεται με περίσσευμα νερού, με αποτέλεσμα να περιορίζεται το για την ύδρευση νερό». Περαιτέρω για την Ιάμπολη, υπογραμμίζει: «Έχουν αυξηθεί οι παραγωγοί. Αυτό είναι ευχάριστο, αλλά για την άρδευση των χωραφιών τους δεν μπορούν να βασίζονται στην ύδρευση. Εξάλλου υπήρξαν παρεμβάσεις στον αγωγό που μεταφέρει το νερό, με αποτέλεσμα να ρίχνει την πίεση και να μην χορηγείται η απαραίτητη ποσότητα στο δίκτυο ύδρευσης.

Κάποιοι ενδεχομένως να παρεμβαίνουν από μόνοι τους, κάποιοι είχαν παροχές από τις πρώην κοινότητες και αυτές αυξήθηκαν. Άλλο είναι να έχεις μία-δύο παροχές, κι άλλο αυτές οι παροχές να διακλαδίζονται και να ζητάνε πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση».  Μάλιστα τόνισε πως τις τελευταίες μέρες κόπηκαν ήδη επτά τέτοιου είδους διακλαδωτές. Ο κ. Καρασταύρου συναντήθηκε μάλιστα με κατοίκους του οικισμού εξηγώντας τους πως «το δίκτυο για να μεταφέρει νερό από το αντλιοστάσιο που βρίσκεται μέχρι τη δεξαμενή, πρέπει να περάσει ένα βουνό. Στο ενδιάμεσο με τον κεντρικό αγωγό υπάρχουν και εκεί αγωγοί οι οποίοι αντλούν νερό».

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood