Τι πρέπει να γνωρίζετε αν διατηρείτε ζώα σε πολυκατοικία

Οι κανόνες και οι προϋποθέσεις που περιλαμβάνει το νέο σχέδιο νόμου, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση
skulos

Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται το νομοσχέδιο που αφορά στα δεσποζόμενα και στα αδέσποτα ζώα. Ανάμεσα στα άλλα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει κανόνες που διέπουν τη διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Όπως ορίζεται στην εισαγωγή του άρθρου 8 του σχεδίου νόμου, η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς επιτρέπεται γενικά σε κάθε κατοικία. Για τις πολυκατοικίες, που αποτελούνται από δύο διαμερίσματα και πάνω, τίθενται οι εξής 4 βασικές προϋποθέσεις:

α) τα ζώα να διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη τους,

β) να μην παραμένουν μόνιμα στις βεράντες ή στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος, ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας,

γ) η παραμονή τους στα διαμερίσματα πολυκατοικιών τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των κανόνων ευζωίας, των υγειονομικών διατάξεων και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας, και

δ) οι σκύλοι ή γάτες να έχουν ελεγχθεί ηλεκτρονικά, να έχουν σημανθεί, να έχουν καταγραφεί και να φέρουν διαβατήριο σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙΙ του Κανονισμού (ΕΕ) 577/2013.

Επίσης, σε κάθε διαμέρισμα πολυκατοικίας επιτρέπεται η διατήρηση ενός σκύλου ή γάτας ανά 30 τετραγωνικά μέτρα. Επιπλέον σε περίπτωση που ο αριθμός των σκύλων και γατών είναι μεγαλύτερος από δύο, ο ιδιοκτήτης οφείλει να τα δηλώσει στις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες και στις αρμόδιες υπηρεσίες δημόσιας υγείας του Δήμου και όπου δεν υπάρχουν, στις αντίστοιχες κτηνιατρικές υπηρεσίες και υπηρεσίες δημόσιας υγείας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν μπορεί να απαγορευθεί η διατήρηση ζώων συντροφιάς με τον κανονισμό της πολυκατοικίας, εφόσον πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις. Με τον ίδιο κανονισμό όμως μπορεί να περιορίζεται ο μέγιστος αριθμός των ζώων, που επιτρέπονται, στα δύο ζώα ανά διαμέρισμα.

Όσον αφορά τη διατήρηση και παραμονή ζώων συντροφιάς σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικίας, με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου απαγορεύεται. Επιτρέπεται όμως στην πυλωτή, στην ταράτσα, στον ακάλυπτο χώρο και στον κήπο, εφόσον αυτοί είναι περιφραγμένοι και εφόσον υφίσταται η ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης των ιδιοκτητών και τηρούνται οι όροι ευζωίας. Η ως άνω απόφαση της γενικής συνέλευσης δεν απαιτείται, εφόσον πρόκειται για σκύλους βοηθείας, σκύλους οδηγούς τυφλών, σκύλους βοηθείας και θεραπείας.

Στις μονοκατοικίες επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς, που έχουν σημανθεί και καταχωρισθεί νομίμως και φέρουν διαβατήριο, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καλής μεταχείρισης και ευζωίας, καθώς και οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

Σε κάθε μονοκατοικία επιτρέπεται η διατήρηση ενός σκύλου ή γάτας ανά 20 τετραγωνικά μέτρα. Επιπλέον σε περίπτωση που ο αριθμός των σκύλων και γατών είναι μεγαλύτερος από 5, ο ιδιοκτήτης οφείλει να τα δηλώσει στις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες και στις αρμόδιες υπηρεσίες δημόσιας υγείας του Δήμου και όπου δεν υπάρχουν, στις αντίστοιχες κτηνιατρικές υπηρεσίες και υπηρεσίες δημόσιας υγείας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood