Συνεχίζοντας το πρώτο βήμα που έγινε πέρυσι, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου Ροδόπης διοργανώνει φέτος τη 2η Γιορτή Τσίπουρου, καθιερώνοντας το γεγονός.

Η τέχνη, η αγάπη για το τσίπουρο, το αμπέλι και η ικανότητα των Ιασμιωτών να δημιουργούν το διαφορετικό μέσα από το συνηθισμένο, ταξίδευσαν το τσίπουρο του Ιάσμου διαμέσου των αιώνων μέχρι σήμερα.

Σκοπός του Συλλόγου είναι η διατήρηση και η διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, καθώς και η στήριξη των τοπικών παραγωγών, η προβολή τους, και η καθιέρωση του τσίπουρου Ιάσμου ως τοπικού προϊόντος, προσθέτοντας έτσι στην αναγνωρισιμότητά του, την απαραίτητη εξωστρέφεια.

Έτσι, στις 3 και 4 Νοεμβρίου, ο Ίασμος «βάζει τα καλά του» και μας περιμένει να γευτούμε το αρωματικό και μοναδικά ιδιότυπο και αναγνωρίσιμο τσίπουρο Ιάσμου, παρέα με ντόπιους μεζέδες και συνταγές.

Πρόκειται για μια θεματική εκδήλωση αφιερωμένη στην ανάδειξη της διαδικασίας της διπλής απόσταξης τσίπουρου η οποία είναι μακραίωνη παράδοση του Ιάσμου, καθώς η παραγωγή τσίπουρου στα παραδοσιακά ντόπια καζάνια θεωρείται από όλους τους Ιασμιώτες ιεροτελεστία.

Μείνετε συντονισμένοι: Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου Νομού Ροδόπης.

Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

“Γαστρονομία με Ιασμιώτικο τσίπουρο”: To τμήμα μαγειρικής/ζαχαροπλαστικής της σχολής ΠΑΣΤΕΡ, με επικεφαλής τον καταξιωμένο Chef Νίκο Λιογγάρη, δημιουργεί γαστρονομικές λιχουδιές βασισμένες στο Ιασμιώτικο τσίπουρο καθώς και στα προϊόντα που παράγει η περιοχή.

“Λαϊκό & Δημοτικό Πανηγύρι”: Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, με τον Κώστα Σαφέτη και τον Νεκτάριο Κοκκώνη στο κλαρίνο. Η ώρα έναρξης (λήξης δεν υπάρχει…) και περισσότερες λεπτομέρειες, θα ανακοινωθούν σύντομα στην επίσημη αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος.

“Ήχοι Παράδοσης από τη Μακεδονία”: Και η οικογένεια Παζαρέντζη από τη Νάουσα στη 2η Γιορτή Τσίπουρου Ιάσμου. Ο Μιχάλης Παζαρέντζης με την κομπανία του φέρνει Μακεδονίτικα ηχοχρώματα το Σάββατο 3 Νοεμβρίου στη μεγάλη γιορτή της διοργάνωσης. Ζουρνάδες, κλαρίνα, σαξόφωνα σοπράνο, νταούλια, πλαισιώνονται από γκάιντες και ντόπιους δικούς μουσικούς, θα ταξιδέψουν το κοινό παραδοσιακά σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος. Η ώρα έναρξης (λήξης επίσης δεν υπάρχει…) και λεπτομέρειες, θα ανακοινωθούν σύντομα στην επίσημη αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος.

“Ο πρωτογενής τομέας στη ζαχαροπλαστική;”: Η απάντηση θα δοθεί από νεαρούς σεφ, μέλη του συλλόγου, που θα παρασκευάσουν, θα εκθέσουν και θα…προβληματίσουν με τις δημιουργίες τους! Καθοδηγητής τους, ο σεφ του ζαχαροπλαστείου “Το Κάτι Άλλο” της Ξάνθης, Στέλιος Αρσενίου. Λεπτομέρειες στο αναλυτικό πρόγραμμα…