“Με τους θεσμούς καταλήξαμε σε μια ολοκληρωμένη τεχνική συμφωνία για όσα πολύ σημαντικά πράγματα πρέπει να γίνουν μέχρι τις 21 Ιουνίου ώστε να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση, αφού επικυρωθεί στo eurogroup της επόμενης Πέμπτης”, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στον “105,5 Στο Κόκκινο”, και σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι “αυτή τη φορά και σε αντίθεση με ότι συνέβαινε, ήταν εντελώς σαφές σε όλους ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε πολύ σημαντικό βαθμό το δικό της σκέλος της συμφωνίας, και ότι η Ελλάδα θα πρέπει τον Αύγουστο να βγει οριστικά από τα προγράμματα”.

Αναφερόμενος στις “πολύ σημαντικές θετικές ρυθμίσεις που κέρδισε η ελληνική πλευρά”, μέσω της συμφωνίας, απαρίθμησε:

  • επιτάχυνση της διαδικασίας που απαιτεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

  • επέκταση της ρύθμισης χρεών και σε αυτά που δημιουργήθηκαν το 2017.

  • σημαντική αύξηση των επενδυτικών ορίων για τη fast-track διαδικασία (χωρίς μελέτη βιωσιμότητας), από τις 50.000 ευρώ στις 120.000 ευρώ.

  • επαναφορά της ενιαίας τιμής βιβλίου.

  • προοδευτικότητα στη χρέωση και αναλογικότητα στον ΕΝΦΙΑ, που αποτρέπει τις μεγάλες αυξομειώσεις (ο στόχος ήταν να ωφεληθούν οι περιοχές με λαϊκά στρώματα που έχουν πληγεί από την κρίση).

  • σημαντική αύξηση στα επιδόματα στέγασης (πέρα από το ΚΕΑ, θα καλύπτουν πολλούς περισσότερους δικαιούχους από την αρχική πρόβλεψη).

  • καμία επιπλέον επιβάρυνση στα αναπηρικά επιδόματα.

Πολύ κρίσιμη επίσης όπως επισήμανε ο κ. Χαρίτσης, είναι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στα ζητήματα αδειοδότησης στη βιομηχανία, αφενός για απλοποίηση διαδικασιών, και αφετέρου για προστασία του δημόσιου συμφέροντος σε θέματα χωροταξίας και περιβάλλοντος. “Η συμφωνία αυτή, αποτέλεσμα πολύ σοβαρής μελέτης του υπουργείου οικονομίας, θα δώσει διέξοδο σε σειρά από παραγωγικές επενδύσεις που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα”, τόνισε.

Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε και στο αναπτυξιακό σχέδιο που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση, και υπογράμμισε ότι “έχει σημασία η μεθοδολογία με την οποία εκπονήθηκε. Είναι μια μεγάλη κατάκτηση το γεγονός ότι αυτή η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε και ολοκλήρωσε την εκπόνηση ενός συνολικού, ολιστικού σχεδίου”. Όπως συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, “αποτελεί τη συμπύκνωση και αποτύπωση μιας μακράς διαδικασίας διαλόγου, κριτικής και παρατηρήσεων, με παραγωγικούς φορείς, με την αυτοδιοίκηση, τα τελευταία δύο χρόνια, που κορυφώθηκε με τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια. Εκπονήθηκε από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση, όχι από τους εκτός της χώρας, ούτε ανατέθηκε ως μελέτη σε κάποια ιδιωτική εταιρεία”.