– Αλλά και για την αναγκαιότητα εφαρμογής στοχευμένου σχεδίου τοπικής παραγωγικής ανασυγκρότησης, με γνώμονα την «πιο ουσιαστική επαφή μας με την περιοχή».

Πέραν των γενικότερων επισημάνσεων για τα αποτελέσματα των εκλογών και την πορεία του κόμματος, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάκης Χαρίτου, αναφερόμενος στα τοπικά αποτελέσματα της Ροδόπης και τις αναγκαιότητες του σήμερα, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Αναμφίβολα είναι πολύ σημαντικό το αποτέλεσμα που είχαμε στη Ροδόπη. Άλλωστε προκάλεσε τους κατ΄ επάγγελμα θρακολόγους της Αθήνας να φέρουν ξανά την περιοχή στο προσκήνιο, να στρέψουν το βλέμμα τους  στη Θράκη με αφορμή  την εκλογή των τριών βουλευτών από τη μειονότητα, που πρώτα απ΄ όλα αδικεί τους δύο  βουλευτές μας με τους οποίους έχουμε μια πολύχρονη διαδρομή αγώνων. Ωστόσο χρειαζόμαστε ως κόμμα με σοβαρότητα να αναγνώσουμε το  εκλογικό αποτέλεσμα, έχοντας επίγνωση ότι η στήριξη που είχαμε από τους πολίτες ήταν η έκφραση της έντονης επιθυμίας να τελειώνουμε με το παλιό, η αναγνώριση της σκληρής διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του το προηγούμενο διάστημα. Αυτά καθόρισαν πρωταρχικά, και αυτά αποτυπώθηκαν στο εκλογικό αποτέλεσμα. Θα  ήταν λάθος να εξηγηθεί το αποτέλεσμα ως αποδοχή των  επιλογών  που κάναμε στην κατάρτιση της λίστας. Κάτι τέτοιο, όχι μόνο θα μας εμπόδιζε να αναζητήσουμε τις αιτίες    γιατί μέσα σε έξι μήνες χάσαμε, σε απόλυτους αριθμούς, το 25% των ψήφων μας, αλλά το σημαντικότερο,  θα  μας οδηγούσε να μη διακρίνουμε τα στερεότυπα και  τις προκαταλήψεις που δυστυχώς αναζωπυρώθηκαν στην περιοχή».

«Παραμερίζοντας ένα κλίμα τεχνητής κινδυνολογίας και εύκολης συνωμοσιολογίας σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα στην περιοχή, που άλλωστε  ο εκτρωματικός εκλογικός νόμος διαμόρφωσε», όπως υπογράμμισε, τόνισε την «ανάγκη της άμεσης αλλαγής του». Και πρόσθεσε: «Οφείλουμε ως κυβερνητικό κόμμα να σταθμίζουμε τις επιλογές μας στην περιοχή χωρίς να ξεχνούμε ότι σε τέτοιες περιόδους βαθιάς κρίσης, τα τμήματα της κοινωνίας που βίαια περιθωριοποιούνται, γίνονται εύκολη βορά στους εθνικισμούς αλλά και εύφλεκτη ύλη λόγω των χρόνιων προκαταλήψεων και της ανασφάλειας». Πάντως, αναφερόμενος στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή, επισήμανε: «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι στην περιοχή έχει εμπεδωθεί όλα αυτά τα χρόνια, και όχι μόνο με τη δική μας συμβολή, ένα κλίμα σταθερότητας, ένα κλίμα αρμονικής συμβίωσης ανάμεσα στις δύο πληθυσμιακές ομάδες, με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκείας και καταγωγής».

Σε ότι αφορά την αναγκαιότητα ανάληψης πρωτοβουλιών για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ροδόπης, τόνισε: «Οφείλουμε τάχιστα να προωθήσουμε ένα πρόγραμμα επανεκκίνησης της τοπικής οικονομίας, αξιοποιώντας τα μεγάλα συγκριτικά  πλεονεκτήματα της περιοχής, τους πλούσιους παραγωγικούς, φυσικούς πόρους, ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα, το ανθρώπινο δυναμικό. Να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που της προσδίδει η γεωγραφική θέση, τόσο στον τομέα του τουρισμού όσο και ως διαμετακομιστικό κέντρο και ως ενεργειακός κόμβος συνολικότερα για τη χώρα. Βουκουρέστι και  Κωνσταντινούπολη απέχουν από την Κομοτηνή το ίδιο χιλιομετρικά όσο και η Λάρισα από την Αθήνα. Μόνο τον μήνα Αύγουστο, 800.000 άτομα διήλθαν από τον συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας με προορισμό τη Βόρεια Ελλάδα».

Ακόμη, εστίασε στην «ανάγκη στήριξης της Βιομηχανικής Περιοχής της Κομοτηνής, όπου υπάρχουν ανενεργές βιομηχανικές μονάδες, έτοιμες να μπουν σε λειτουργία», ενώ με έμφαση αναφέρθηκε στην αδήριτη ανάγκη για «άμεση στήριξη και ενίσχυση των αγροτών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν το προηγούμενο διάστημα».

Για την υλοποίηση, δε, ενός τέτοιου αναπτυξιακού σχεδίου, προέταξε «έναν ουσιαστικό διάλογο με τους φορείς», και καταλήγοντας τόνισε ότι «οφείλουμε ως κόμμα και ως ηγεσία να έχουμε όχι μια εξωτερική, αλλά μια πιο ουσιαστική σχέση με την περιοχή και όσα συμβαίνουν σε αυτήν».