Με διάθεση να διατηρήσει χαμηλότερους τόνους, σε σύγκριση με την «επεισοδιακή» επίσκεψή του στην Αθήνα την Πέμπτη, αφίχθη σήμερα στην Κομοτηνή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος με την πολυπληθή συνοδεία του έφτασε στην οδό Φιλιππουπόλεως λίγο πριν τις 12.30 το μεσημέρι και προσευχήθηκε στο Κιρ Μαχαλέ τζαμί. Κατά μήκος του δρόμου υπήρχε πλήθος συγκεντρωμένων, που τον υποδέχτηκε με επευφημίες και τον συνόδεψε στο Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο «Τζελάλ Μπαγιάρ», όπου συναντήθηκε με μαθητές και καθηγητές και απηύθυνε μια σύντομη ομιλία.

Κατά τη διάρκεια αυτής, δεν απέφυγε να χρησιμοποιήσει όρους όπως «ομογενείς» και «ομοεθνείς» για τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, πλην όμως τόνισε την ανάγκη η Τουρκία και η Ελλάδα να ξεπεράσουν τα μεταξύ τους προβλήματα και απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, σημείωσε ότι «είστε ο καθένας μια γέφυρα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Στον τρίτο και τελευταίο σταθμό της επίσκεψής του στην Κομοτηνή, στο ξενοδοχείο «Chris&Eve», ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε προς τους μειονοτικούς ότι, όπως η Τουρκία έχει «μία σημαία», έτσι και εδώ στην Ελλάδα «δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία. Δεν μιλάμε για αφομοίωση, αλλά για ενσωμάτωσή σας στην Ελλάδα».

Υπογράμμισε ακόμη ότι τα σύνορα των δύο χωρών είναι απαραβίαστα εμφανίστηκε να υποστηρίζει την ενσωμάτωση των μουσουλμάνων στην ελληνική ζωή. «Όποιες εθνικές καταγωγές και να υπάρχουν στην Τουρκία, όλες μαζί αποτελούν αυτόν τον έναν λαό», για να επισημάνει ότι το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. «Όποιες εθνικές καταγωγές και αν υπάρχουν, όλες μαζί αποτελούν τον ένα λαό» τόνισε, επιμένοντας βέβαια ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι, επί της ουσίας, ομοεθνείς του.  Κατέληξε δε λέγοντας ότι «όπως η Τουρκία είναι ενιαία με τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρά της, αυτό ισχύει καθ’ ολοκληρίαν και για την Ελλάδα».

Εντύπωση πάντως προκάλεσε η αποστροφή του Τούρκου Προέδρου, στην οποία διαχώρισε μεν τους Τούρκους, τους Πομάκους και τους Ρομά, αλλά έσπευσε να διακρίνει ότι έχουν έναν κοινό παρανομαστή, ότι είναι όλοι μουσουλμάνοι. Η συγκεκριμένη αναφορά επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να προσεταιριστεί και να εμφανιστεί ως «προστάτης» των μουσουλμανικών πληθυσμών της ευρύτερης περιοχής.