“Ό,τι είναι δήθεν νόμιμο, δεν είναι σίγουρα και ηθικό”.

Ολοκληρώθηκε προχθές, 24/2/2017, η επιθεώρηση των εγκαταστάσεων της ΕΝΚΛΩ από το Επενδυτικό Ταμείο Aiglon SLP το οποίο έχει κοινοποιήσει επενδυτικό ενδιαφέρον σχετικά με εγκαταστάσεις της εταιρείας στο πλαίσιο που ορίζει ο Πτωχευτικός Κώδικας. Η επιθεώρηση ωστόσο έγινε…τέσσερις μήνες μετά από την εκδήλωση του ενδιαφέροντος, και ενώ στο μεσοδιάστημα γίνονται πολλά περίεργα, μεταξύ αυτών και…πλειστηριασμοί (!), ενώ ακόμη – προκλητική ειρωνία – ειδοποιούνται πρώην εργαζόμενοι να εργαστούν στην…αποξήλωση μηχανημάτων που πλειστηριάζονται! 

Σε ανακοίνωσή τους οι πολύπαθοι πρώην εργαζόμενοι της πτωχευμένης ΕΝΚΛΩ, τονίζουν:

«Ολοκληρώθηκε η επιθεώρηση των εγκαταστάσεων της ΕΝΚΛΩ από το Επενδυτικό Ταμείο AiglonSLP, το οποίο μας έχει κοινοποιήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον του σχετικά με εγκαταστάσεις της ΕΝΚΛΩ στο πλαίσιο που ορίζει ο Πτωχευτικός Κώδικας.

Η ολοκλήρωση της επιθεώρησης, δυστυχώς για εμάς, ολοκληρώνεται τέσσερις μήνες και πλέον από τότε που κοινοποιήθηκε το ενδιαφέρον του Επενδυτικού Ταμείου. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πως για μια διαδικασία που απαιτεί τρεις- τέσσερις ημέρες, δεν βρέθηκε χρόνος από την κυρία Σύνδικο Πτωχεύσεως ώστε να ολοκληρωθεί αυτή άμεσα μετά την εκδήλωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ενώ στο ίδιο διάστημα των τεσσάρων μηνών συμβαίνουν τα εξής:

  1. Επισκέψεις στα εργοστάσια μεταπρατών, συνοδεία Συνδίκου, που ενδιαφέρονται να αγοράσουν μέσω πλειστηριασμών κομμάτι-κομμάτι μηχανολογικό εξοπλισμό εργοστασίων. Τη Δευτέρα 20/2/2017 εκποιήθηκε μέρος μηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου της ΕΝΚΛΩ ‘’Δούδος’’ στη Θεσσαλονίκη. Για τον πλειστηριασμό αυτόν, τόσο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν εκφράσει γραπτώς τη διαφωνία τους, ήδη από τον Οκτώβριο του 2016, όσο και το ΙΚΑ όπως έχουμε πληροφορηθεί.
  2. ‘’Απαγορεύεται’’ η παρουσία πρώην εργαζομένων στους προς επιθεώρηση εργοστασιακούς χώρους από την κυρία Σύνδικο, για την πρόληψη τυχόν επεισοδίων! Επεισόδια οι πρώην εργαζόμενοι δεν έχουν κάνει ποτέ, αντίθετα πάντα φρόντιζαν να μην πλημμυρίζουν οι βιομηχανικοί χώροι!
  3. Ειδοποιούνται πρώην συνάδελφοί μας να εργαστούν στην αποξήλωση μηχανημάτων που πλειστηριάζονται, την ίδια στιγμή που οι πάντες γνωρίζουν ότι και επιχειρησιακός σχεδιασμός για τη λειτουργία κάποιων εγκαταστάσεων υπό νέο εταιρικό καθεστώς υπάρχει, και επενδυτικό ενδιαφέρον στα πλαίσια της Πτωχευτικής διαδικασίας έχει εκφραστεί.
  4. Κυβέρνηση, το σύνολο των Φορέων των πόλεων μας, οι Περιφέρειες, οι Επαγγελματικοί Σύλλογοι, Συνδικαλιστικά Σωματεία, Εκκλησία, τοπικοί Βουλευτές, και κυρίως η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, στηρίζει τον αγώνα μας ώστε να επανακάμψουν βιώσιμες θέσεις εργασίας στις πόλεις μας.

Αυτό που παρατηρούμε έως τώρα, είναι ότι επιδεικνύεται η μέγιστη ‘’επιμέλεια’’ όσον αφορά τη διενέργεια πλειστηριασμών, η συστηματική προσπάθεια εμφάνισης δήθεν προβλημάτων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, που τελικά βλάπτει τη χώρα και όχι μόνο τους πρώην εργαζόμενους, και τέλος, μέσω της καθυστέρησης των διαδικασιών, η βέβαιη απαξίωση των εγκαταστάσεων της πτωχευμένης ΕΝΚΛΩ. Είναι ήδη θλιβερή η εικόνα κάποιων εγκαταστάσεων της ΕΝΚΛΩ που μέρα με τη μέρα καταρρέουν. Η απάντηση στην πλήρη απαξίωση δεν είναι ‘’άντε να τα εκποιήσουμε όλα κομμάτι-κομμάτι’’, αλλά η δημιουργική, όπου είναι ακόμη δυνατόν, αξιοποίησή τους. 

Περιμένουμε να δούμε την αντίδραση και των υπολοίπων πιστωτών σε όλα τα παραπάνω, μια και ο καθένας οφείλει να φροντίζει για τα δικά του συμφέροντα. Ως τώρα πάντως οι μόνοι που ευνοούνται από την παραπάνω κατάσταση, είναι οι γνωστοί σε όλους μας μεταπράτες (βλέπε «κοράκια»).

Οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΝ ΚΛΩ έχουν περάσει τόσα πολλά τα τελευταία χρόνια, ώστε να μην παραιτούνται τόσο εύκολα όσο κάποιοι-κάποιες επιθυμούν, γιατί γνωρίζουν πως ότι είναι δήθεν νόμιμο, δεν είναι σίγουρα και ηθικό”.