Την ώρα που στην Κομοτηνή μαίνονται οι αντιδράσεις για την εξαγγελία που αφορά στην ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα, στην αχαϊκή πρωτεύουσα γίνεται λόγος για ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της εκεί πανεπιστημιακής κοινότητας.

«Είναι ένα πάγιο αίτημα για την ολοκλήρωση των σχολών του πανεπιστημίου μας και φαίνεται ότι θα υπάρξει ανταπόκριση», δηλώνει χαρακτηριστικά η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, στην εφημερίδα «Πελοπόννησος». Ταυτόχρονα σημειώνει ότι ήδη υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, διότι όπως προσθέτει: «Η ίδρυση μιας σχολής απαιτεί μία ολόκληρη προεργασία κι ένα πακέτο προϋποθέσεων. Δεν θα γίνει αύριο. Έχουμε κάνει ήδη κάποιες συζητήσεις και είναι ώριμη η περίοδος για να γίνει το βήμα αυτό. Η Νομική Σχολή λείπει από την Πάτρα κι αυτό το κενό θα το καλύψουμε».

Την ίδια στιγμή, με προβληματισμό και επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζει την επίμαχη εξαγγελία ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αχαΐας. Ο πρόεδρός του, κ. Αθανάσιος Ζούπας, μιλώντας κι εκείνος στην «Πελοπόννησο», υπενθυμίζει ότι ο δικηγορικός κλάδος είναι κορεσμένος και σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Εάν η Πολιτεία θέλει να κάνει ένα τμήμα χωρίς να έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει τους αποφοίτους του είναι προς τη λάθος κατεύθυνση. Στην Ελλάδα όποιος σπουδάζει δεν το κάνει μόνον για απόκτηση γνώσεων αλλά επειδή εκεί στηρίζει το επαγγελματικό του μέλλον επομένως δεν πρέπει να παραπλανάται. Δεν μπορούν να μπαίνουν 10.000 άτομα σε μία σχολή και μετά να μην μπορούν να απορροφηθούν».

Επιχειρώντας να καθησυχάσει τον δικηγορικό κόσμο, η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών προβαίνει σε δύο σημαντικές αποκαλύψεις αναφορικά με τον σχεδιασμό περί της ίδρυσης τέταρτης Νομικής Σχολής:

α) ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο συνολικός αριθμός των εισακτέων στις νομικές σχολές, και

β) ότι τα αντικείμενα σπουδών της εξαγγελθείσας, νέας σχολής θα είναι πιο εξελιγμένα και καινούργια από αυτά των υπαρχουσών.

Συγκεκριμένα, η κ. Κυριαζοπούλου δήλωσε: «Ο αριθμός των φοιτητών που εισάγεται στις τρεις υπάρχουσες Νομικές Σχολές θα μοιράζεται μεταξύ των τεσσάρων. Επίσης, η δική μας σχολή θα έχει άλλα αντικείμενα σπουδών πιο εξελιγμένα και καινούργια. Επομένως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για αύξηση της παραγωγής δικηγόρων».