Μια «γεμάτη» διδακτική επίσκεψη, στα πλαίσια του προγράμματος «Don’t Throw, Make it Glow!»

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Don’t Throw, Make it Glow!», 7 μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, συνοδευόμενοι από 3 συνοδούς καθηγητές, επισκέφτηκαν την πόλη Giurgiu της Ρουμανίας.

Η ελληνική αντιπροσωπία έφτασε στη ρουμανική πόλη το απόγευμα της Κυριακής, 30 Απριλίου, και την επόμενη μέρα συμμετείχε σε εργαστήριο ανακύκλωσης υφασμάτων σε πολιτιστικό κέντρο, στο γειτονικό χωριό Malu. Συγκεκριμένα, οι μαθητές διακόσμησαν πάνινες τσάντες και παρατέθηκε μπουφές με τοπικές λιχουδιές της περιοχής από το συντονιστικό σχολείο, ενώ ακολούθησε εκδήλωση στο πνευματικό κέντρο με παραδοσιακούς χορούς και χορωδίες.

Την Τρίτη, 2 Μαΐου, έγινε η υποδοχή των αντιπροσωπιών στο ρουμανικό σχολείο και εργαστήριο κατασκευής σκηνικών για τα θεατρικά έργα, που είχαν προετοιμάσει οι αποστολές. Οι μαθητές έκοψαν, συναρμολόγησαν, έβαψαν και ζωγράφισαν, χρησιμοποιώντας κυρίως χαρτί και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά ως πρώτη ύλη. Κοινός θεματικός άξονας σε όλα τα θεατρικά έργα ήταν η οικολογική ευαισθησία.

Την Τετάρτη επισκέφθηκαν το Βουκουρέστι και ξεναγήθηκαν στα σημαντικότερα αξιοθέατα (Πάρκο του Καρόλου, Παλάτι του Λαού, Ιστορικό κέντρο). Οι μαθητές κατασκεύασαν υφασμάτινα ζωάκια στο Μουσείο του Ρουμάνου χωρικού, ακολουθώντας τις οδηγίες του ιθύνοντος για το εργαστήριο, ενώ οι καθηγητές ξεναγήθηκαν σε Μουσείο με αντιπροσωπευτικά δείγματα ρουμανικής αρχιτεκτονικής.

Την Πέμπτη το πρωί πραγματοποιήθηκαν πρόβες, ενώ το απόγευμα παρουσιάστηκαν τα θεατρικά έργα που είχε ετοιμάσει το κάθε σχολείο. Η ελληνική συμμετοχή ήταν μια δραματοποιημένη εκδοχή του μύθου του Ερυσίχθονα. Πρόκειται για έναν Θεσσαλό βασιλιά, του οποίου η απληστία και η αδιαφορία για το φυσικό περιβάλλον τον οδηγούν σε ύβρη. Εξαιτίας αυτής, η θεά Δήμητρα τον καταδικάζει στο αιώνιο μαρτύριο της πείνας. Το τέλος του είναι αληθινά τραγικό: αφού πουλήσει επανειλημμένα την κόρη του, καταλήγει να καταβροχθίσει ο ίδιος τις σάρκες του. Το μήνυμα του μύθου είναι απολύτως σαφές: επιβάλλεται να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε ως άλλοι Ερυσίχθονες, αν πραγματικά ενδιαφερόμαστε για το φυσικό περιβάλλον.

Ανάμεσα στις σχολικές παραστάσεις παρουσιάστηκαν μοντέρνοι και παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια από τους μαθητές του ρουμανικού σχολείου.

Την Παρασκευή, 5 Μαΐου, έγινε μια αποτίμηση του όλου προγράμματος, συζητήθηκαν οι εναπομείνασες εκκρεμότητες και ακολούθησε επίσκεψη στο πολύ ενδιαφέρον τοπικό Μουσείο. Το αποχαιρετιστήριο πάρτυ περιλάμβανε τοπικούς παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια και εκλεκτά χειροποίητα εδέσματα από τους οικοδεσπότες.

Η αποτίμηση της επίσκεψης είναι άκρως θετική, καθότι οι Κομοτηναίοι μαθητές συμμετείχαν ενεργά σε όλα τα εργαστήρια, εκφράστηκαν μέσω των θεατρικών παραστάσεων, αυτενέργησαν και αλληλεπίδρασαν.