Σπουδαία τιμητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22/8/2017 στο Ανοιχτό Θέατρο Λευκών Πάρου διοργανωμένη από το Δήμο Πάρου και τον Μ.Ε.Ε.Α.Σ. Υρία Λευκών.

Τιμώμενη προσωπικότητα της βραδιάς ήταν ο επίτιμος διδάκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων Θράκης κ. Διαμαντής Τριαντάφυλλος.

Στο τέλος της βραδιάς ο πρόεδρος του Συλλόγου ΥΡΙΑ ΛΕΥΚΩΝ, Αποστόλης Παντελαίος, πρόσφερε στον κ. Διαμαντή Τριαντάφυλλο αναμνηστική πλακέτα. Συντονιστής της βραδιάς ήταν ο Αρκάς Αντώνης. Επίσημος καλεσμένος ο Δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος.

Το έργο του σπουδαίου επιστήμονα που αφιέρωσε από το 1965 τη ζωή του στην Θράκη, φέρνοντας στο φως αρχαιολογικούς θησαυρούς μεγάλης σπουδαιότητας που τεκμηριώνουν ιστορικά τη μακραίωνη παρουσία του Ελληνισμού σε αυτή την περιοχή των Βαλκανίων, είναι εγνωσμένης πολιτιστικής και εθνικής σημασίας.

Οι μακρόχρονες, επίπονες ανασκαφικές έρευνες του κ. Τριαντάφυλλου είχαν ως αποτέλεσμα να προστεθούν πάνω από 120 νέες θέσεις στον αρχαιολογικό χάρτη της Θράκης εμπλουτίζοντας σε βάθος τις ιστορικές γνώσεις μας για τον τόπο και το απώτερο παρελθόν του.

Ο διακεκριμένος επιστήμονας, με πλούσιο συγγραφικό έργο, βραβευμένος με βραβείο «Ευποιίας, Αλτρουισμού και Κοινωνικής Προσφοράς» για την συμβολή του στα γράμματα και στην επιστήμη της αρχαιολογίας, εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο του κατά την ανακήρυξή του σε διδάκτορα στα αρχαία ελληνικά επισημαίνοντας ότι επιθυμεί το έργο του να αποτελέσει παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές αρχαιολόγων ώστε να συμβάλλουν στην ανάδειξη των μνημείων της περιοχής.

Είναι πραγματικά τιμή για τις Λεύκες και την ίδια την Πάρο, να αφιερώνουν μια βραδιά τιμής στο λαμπρό επιστήμονα, τέκνο της Πάρου, που με τη μακρά και καρποφόρα πορεία του στον χώρο της αρχαιολογίας έχει διακριθεί και έχει φέρει στο φως θησαυρούς τεράστιας σημασίας όχι μόνο για τη Θράκη αλλά και για ολόκληρο τον Ελληνισμό.

Πηγή: lefkianos.blogspot.gr