– Ζητά εμβόλια όπως και στην περίπτωση του Ισραήλ, καθώς και ολικές αποζημιώσεις στις περιπτώσεις αναγκαστικής θανάτωσης των ζώων.

ΟΖΩΔΗΣΕρώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ζητά την Κοινοτική συμβολή στην αντιμετώπιση της λοιμώδους οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών, που πλήττει τον Έβρο και τη Λέσβο, κατέθεσε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Αναλυτικά στην παρέμβασή του αναφέρει:

«Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στους κτηνοτρόφους της περιοχής του Έβρου (σύνορα Ελλάδας με Βουλγαρία και Τουρκία) και της Λέσβου (βόρειο Αιγαίο), η εμφάνιση κρουσμάτων του ιού της Λοιμώδους Οζώδους Δερματίτιδας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η συγκεκριμένη νόσος είναι θανατηφόρα για τα βοοειδή προκαλώντας μεγάλες απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο. Η συγκεκριμένη ασθένεια εξαπλώνεται ραγδαία στη Μέση Ανατολή και στην Τουρκία, και έχει φτάσει πλέον στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης απειλώντας άμεσα τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις εκτροφής βοοειδών στην περιοχή. Αυτή τη στιγμή στη περιοχή του Έβρου εκτρέφονται περισσότερες από 20.000 αγελάδες και 15.000 νεογέννητα μοσχάρια, αποφέροντας έσοδα 45,5 εκατομμυρίων ευρώ στους κτηνοτρόφους για το 2014.

Τυχόν απώλεια του ζωικού κεφαλαίου λόγω του ιού αυτού, δύναται να προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, αφού πολλές οικογένειες της περιοχής εξαρτώνται από αυτή την απασχόληση. Πρόσφατες περιπτώσεις καταπολέμησης και περιορισμού της νόσου στο Ισραήλ, ανέδειξαν ως κύρια μέτρα αντιμετώπισης τη σφαγή των άρρωστων ζώων στις μολυσμένες μονάδες και τους προληπτικούς εμβολιασμούς των ζώων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν :

– προτίθεται να ενισχύσει τις Ελληνικές αρχές με κονδύλια για την προμήθεια συγκεκριμένων εμβολίων που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν τη νόσο LSD (όπως στην περίπτωση του Ισραήλ), και να ενισχύσει με πόρους προγράμματα εντομοκτονίας (καθώς ορισμένα έντομα είναι οι κύριοι φορείς της ασθένειας);

– σε περιπτώσεις αναγκαστικής θανάτωσης των ζώων, θα αποζημιώνονται οι κτηνοτρόφοι στο 100% της αξίας τους;

– τι πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει για την ενημέρωση των κτηνοτρόφων και του επιστημονικού προσωπικού (κτηνίατροι, γεωπόνοι) των χωρών της Ε.Ε., που κινδυνεύουν άμεσα από την εξάπλωση της νόσου;

– θα ενισχυθεί η επιστημονική έρευνα καταπολέμησης του LSD μέσω του προγράμματος HORIZON 2020;».