Την αγροτική του πρωτοβουλία «ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ |  Ενίσχυση Αγροδιατροφικής Εκπαίδευσης», που θα υλοποιηθεί και στις τρεις Περιφέρειες της βόρειας Ελλάδας από τις οποίες διέρχεται, παρουσίασε ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG).

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ο ΤΑΡ θα επενδύσει περίπου 1 εκατ. ευρώ σε εκπαιδευτικές και εφαρμοσμένες βιοτεχνολογικές δραστηριότητες, με στόχο να υποστηρίξει την καλλιέργεια, το μάρκετινγκ και την πώληση ξεχωριστών αγροδιατροφικών προϊόντων ή ποικιλιών που παράγονται τοπικά σε περιοχές κατά μήκος της όδευσης του αγωγού:

IMG 6346
Από αριστερά: Σωτήρης Λαγανόπουλος (Γραμ. Ιδρύματος Μποδοσάκη), Κατερίνα Παπαλεξανδρή (Δ/ντρια του ΤΑΡ για την Ελλάδα), Δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος (Δ/ντής του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Projects στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή), Δρ. Αναγνώστης Αργυρίου (Ερευνητής Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών).

μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα, ελιές και ελαιόλαδο, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, φασόλια, καρποφόρα δένδρα, πετιμέζι, πιπεριές και κτηνοτροφικά προϊόντα (από αιγοπρόβατα και αγελάδες).  

Το έργο θα υλοποιηθεί από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης (ΑΓΣ) και το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), υπό τη διαχείριση του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Συγκεκριμένα, το επιστημονικό προσωπικό της ΑΓΣ θα προσφέρει στους ωφελούμενους σεμινάρια καθώς και εξατομικευμένη εκπαιδευτική συμβουλευτική σε ό,τι αφορά βέλτιστες καλλιεργητικές μεθόδους, λίπανση, εξοπλισμό, κλπ. Από την πλευρά του το ΙΝΕΒ θα συλλέξει δείγματα από τα προϊόντα ώστε να ταυτοποιήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητές τους, να καταγράψει τη γενετική τους «ταυτότητα», και στη συνέχεια να επιλέξει το καλύτερο γενετικό υλικό για να αναδειχθεί η προστιθέμενη αξία τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

IMG 6019
Από τα αριστερά: Κατερίνα Παπαλεξανδρή, Γιάννης Μπουτάρης, Δημήτρης Βλαστός, Δρ. Πάνος Κανέλλης.

Το πρόγραμμα «ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ» ανακοινώθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Seth Frank της Σπουδαστικής Εστίας «Αλίκη Περρωτή» στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, και εκπροσώπων τοπικών και περιφερειακών αρχών.

Έπειτα από σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Δρ. Πάνου Κανέλλη, την πρωτοβουλία παρουσίασαν η Διευθύντρια του ΤΑΡ για την Ελλάδα κ. Κατερίνα Παπαλεξανδρή, ο Γραμματέας του Ιδρύματος Μποδοσάκη κ. Σωτήρης Λαγανόπουλος, ο Διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Projects της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος, και ο Ερευνητής  του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών Δρ. Αναγνώστης Αργυρίου. 

IMG 6132
Από αριστερά: Κατερίνα Παπαλεξανδρή, Σωτήρης Λαγανόπουλος, Άγγελος Αγγελίδης, (Δημοσιογράφος και Συντονιστής), Δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος, Δρ. Αναγνώστης Αργυρίου.

Η Κατερίνα Παπαλεξανδρή τόνισε τη σημασία της όλης πρωτοβουλίας για τον ΤΑΡ και για τις τοπικές κοινότητες που διασχίζει στη βόρεια Ελλάδα, ως μέρος του Προγράμματος Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων, συνολικού ύψους 32 εκατ. ευρώ, που το Έργο υλοποιεί εθελοντικά στις περιοχές κατά μήκος του αγωγού. «Με το πρόγραμμα αυτό καταδεικνύουμε τη δέσμευσή μας απέναντι στην ελληνική γη και τα γεωργικά της προϊόντα, με στόχο να αυξήσουμε τα πλεονεκτήματα και την προστιθέμενη αξία τους σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον», σημείωσε. Ο Σωτήρης Λαγανόπουλος μίλησε για τη στενή συνεργασία μεταξύ του ΤΑΡ και του Ιδρύματος Μποδοσάκη για την υλοποίηση ποικίλων κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς και για τον ρόλο του Ιδρύματος στον εντοπισμό, την προετοιμασία και την παρακολούθηση τέτοιου είδους δράσεων για τον ΤΑΡ. Ο Δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος παρουσίασε τη συμβολή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στο πρόγραμμα, καθώς και τα κριτήρια επιλογής προϊόντων και ωφελούμενων, ενώ ο Δρ. Αναγνώστης Αργυρίου ενημέρωσε το ακροατήριο για τη βιοτεχνολογική διάσταση της πρωτοβουλίας και τη σημασία που έχει η δημιουργία brand names για τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα, μέσω της γενετικής τους ταυτοποίησης και επιλογής βέλτιστου γενετικού υλικού.

Οι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα μπορούν να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Projects της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής για περαιτέρω πληροφορίες:

Τηλ: 2310 492822

Ιστοσελίδα: www.afs.edu.gr/spmo

Email: spmo@afs.edu.gr

ΤΑΠ ΕΡΓΑΣΙΕΣΣχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη αναμένονται το 2020.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Περισσότερες πληροφορίες για τον TAPwww.tap-ag.gr | www.twitter.com/tap_pipeline