Τη διατήρηση και αναβάθμιση του Υποθηκοφυλακείου Σαπών Ροδόπης, ζητά με Ερώτησή του προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή και Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γ. Σταθάκη, ο Βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ.

Στην παρέμβασή του συγκεκριμένα αναφέρει:

«Την απορρόφηση από το Δημόσιο των υποθηκοφυλακείων και των εργαζομένων σε αυτά, προανήγγειλε η κυβέρνηση με όχημα ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου στο οποίο θα ενσωματωθεί και η «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση» (ΕΚΧΑ). Το διάδοχο σχήμα θα αποτελείται από μια κεντρική διεύθυνση και 77 περιφερειακά γραφεία, τα οποία θα στελεχωθούν με τους υπαλλήλους των σημερινών υποθηκοφυλακείων – κτηματολογικών γραφείων, ενώ το πλεονάζον προσωπικό θα μεταταχθεί στα δικαστήρια.

Το υποθηκοφυλακείο των Σαπών Ροδόπης, μιας επαρχίας που συγκεντρώνει πληθυσμό 30.000 κατοίκων, συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που διαθέτουν ιδιώτη υποθηκοφύλακα, και σύμφωνα με το νέο, υπό διαμόρφωση θεσμικό πλαίσιο, θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε δημόσιο προκειμένου να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.

Οι Σάπες διαθέτουν εξάλλου νεότευκτο κτηριακό συγκρότημα, που στο πρόσφατο παρελθόν στέγασε τις υπηρεσίες της ΔΟΥ Σαπών, έως την οριστική μεταφορά της στην Κομοτηνή, με αποτέλεσμα το κτήριο αυτό σήμερα να παραμένει άδειο και αναξιοποίητο.

Οι Σάπες όπου λειτουργούσε και Ειρηνοδικείο, είναι η έδρα του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, και τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι αποτελεί μία περιοχή με έντονα αναπτυξιακά αντικίνητρα, πλήττεται περαιτέρω από την αποψίλωση δομών και υπηρεσιών που είναι ικανές να ωθήσουν στη συγκράτηση του πληθυσμού και στην εξυπηρέτηση των πολιτών που πλέον ακόμα και για τις παραμικρές τους συναλλαγές με το δημόσιο αναγκάζονται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα για να μεταβούν στην Κομοτηνή.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάσθε:

Προτίθεστε να συμπεριλάβετε στους σχεδιασμούς εντός του υπό εξέταση νέου νομοθετικού πλαισίου, τη διατήρηση και αναβάθμιση σε δημοσίου, του Υποθηκοφυλακείου Σαπών, ώστε αυτό να συγκαταλέγεται μεταξύ των περιφερειακών γραφείων που θα λειτουργήσουν σε ολόκληρη την επικράτεια;».