Με τον δικό του ξεχωριστό όπως πάντα τρόπο, έκοψε τη Βασιλόπιτά του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς».

Η Πρόεδρός του, Χρύσα Μαυρίδου, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και τους ευχαρίστησε που τιμούν με την παρουσία τους και τη στήριξή τους «την προσπάθεια που εδώ και 33 χρόνια καταβάλει ο Σύλλογος για τη διατήρηση της παράδοσης», έκανε τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, «μιας δύσκολης για το Θρυλόριο χρονιάς»  όπως σημείωσε, «γιατί χάθηκαν πολλοί αγαπημένοι άνθρωποι, όμως γεμάτη με πολιτισμό, δημιουργία, αναβίωση εθίμων και πολλές δράσεις».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «και εκεί που νιώσαμε ευάλωτοι, αδύναμοι και ανήμποροι, η ζωή τράβηξε την ανηφόρα  με πολύ μεγάλες δόσεις πολιτισμού, παράδοσης, εθελοντισμού και δημιουργίας. Δεν ξέρω αν αυτή η ανηφόρα έχει τερματισμό, εκείνο όμως που με βεβαιότητα μπορώ να πω, είναι ότι όταν σου προσφέρει κάποιος χέρι βοηθείας, η ανηφόρα γίνεται πιο εύκολη, και όταν μάλιστα στον δρόμο συναντήσεις αγάπη, προσφορά, ανθρωπιά, πολιτισμό, η ανηφόρα της ζωής έχει και νοστιμιά και αξία να την ανέβεις. Στυλώσαμε λοιπόν τα πόδια και προχωράμε, γιατί οφείλουμε στα παιδιά μας ένα όραμα, έναν πολιτισμένο κόσμο, μια όμορφη διαδρομή στο ταξίδι της ζωής. Ο Σύλλογός μας και ο κάθε Σύλλογος βάζει το δικό του λιθαράκι στο χρέος αυτό και αξίζει τη στήριξη όλων μας».

Η κ. Μαυρίδου αναφέρθηκε και στους στόχους του Συλλόγου για το 2017, βάζοντας στο επίκεντρο την ανάδειξη της Ποντιακής Γαστρονομίας, και ζήτησε τη στήριξη όλων, «προκειμένου η ιδέα να μεγαλώσει και να μπορέσει κάποια στιγμή το Θρυλόριο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη γαστρονομία του Πόντου».

Ακολούθησε αφιέρωμα στο πιο λατρευτό πρόσωπο σε όλο τον κόσμο, τη μάνα, όπως τη βλέπουν τα μάτια της ποντιακής ψυχής, από το Παιδικό-Εφηβικό Θεατρικό Τμήμα του Συλλόγου, με ποίηση, μουσική και θέατρο. Σαράντα πέντε παιδιά, ηλικίας 3-20 χρονών, απήγγειλαν, τραγούδησαν και έπαιξαν θέατρο στην ποντιακή διάλεκτο, συγκινώντας με την προσπάθεια τους, την παιδικότητά τους και κυρίως με τη χρήση της ποντιακής λαλιάς. Στο ρόλο του αφηγητή ήταν ο Σάββας Σαλπιγγίδης.

Το αφιέρωμα έκλεισε με τη νεοσύστατη Παιδική – Εφηβική Χορωδία του Συλλόγου, που με πρόβες μόλις μιας εβδομάδας κατάφερε να ανταποκριθεί στην  πρόκληση και τραγούδησε ποντιακά τραγούδια για την Παναγία και για τη Μάνα, με μαέστρο την Ελένη Αποστολίδου. Τη χορωδία συνόδεψαν ο Σταύρος Προσαλέντης στη λύρα και ο Λάζαρος Ελευθεριάδης στο νταούλι.

Έκπληξη της βραδιάς ήταν το θεατρικό μονόπρακτο «Η μάννα», της Χρύσας Μαυρίδου, σε σκηνοθεσία Σάββα Σαλπιγγίδη, που έπαιξαν η Δήμητρα Γκουτουσάκη στον ρόλο της μάνας και ο Λάζαρος Ελευθεριάδης στον ρόλο του γιου, και  κατέπληξαν με τις ερμηνείες τους.

Ο Πανοσιολογιότατος ευλόγησε και έκοψε τη Βασιλόπιτα, και ο τυχερός Γιώργος Αηδονόπουλος, έλαβε ως δώρο από τον Σύλλογο ένα τάμπλετ. Ο Σύλλογος πρόσφερε, επίσης, σε όλες τις  παρευρισκόμενες μαμάδες, δώρο μια όμορφη πετσέτα, και ο Μητροπολίτης μια εικόνα της Παναγίας και ένα ημερολόγιο τσέπης για όλους.

Με ένα κέρασμα – όπως επιτάσσει η ποντιακή φιλοξενία – και με ευχές για Υείαν, Ευλοΐαν και Καλοχρονίαν,  έκλεισε η ζεστή, συγκινητική και γεμάτη συναισθήματα εκδήλωση του Συλλόγου και με την υπόσχεση για πολλές ακόμη στιγμές πολιτισμού και παράδοσης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, Πανοσιολογιότατος κ. Οικουμένιος Μαρκόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νικόλαος Τσαλικίδης, η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ. Σοφία Μενεσελίδου ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Κομοτηνής, ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος  Σωτηρακόπουλος, η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής κ. Νατάσσα Λιβεριάδου, οι δημοτικοί σύμβουλοι, κ. Γιώργος Ναβροζίδης και  κ. Αντώνης Γραβάνης, ο Προϊστάμενος του Γραφείου Μειονοτικής Εκπαίδευσης κ. Βασίλειος Συμεωνίδης, ο πρώην Αντιπρύτανης του ΔΠΘ κ. Σάββας Τοκμακίδης, μέλη και φίλοι του Συλλόγου, που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα της πρώην Κοινότητας Θρυλορίου.