«Η υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας σε ένα κρίσιμο θέμα που αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας, δηλαδή την επίλυση του ονοματολογικού της πΓΔΜ, αγγίζει το όριο της προκλητικότητας», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, και κατακεραυνώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ που απορρίπτουν οποιαδήποτε λύση του θέματος  υποχωρώντας από την εθνική θέση που είχε διαμορφωθεί το 2008, υπογραμμίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) στο οποίο η ΝΔ είναι μέλος, υποστηρίζει με πλήρη επισημότητα εκδηλώσεις που αναφέρουν τη γείτονα χώρα με το όνομα “Μακεδονία”!

Συγκεκριμένα, στο φυλλάδιο της καμπάνιας με τίτλο “Brussels tastes the Balkans”, που θα διεξαχθεί στις 22 Μαΐου στις Βρυξέλλες με την υποστήριξη του ΕΛΚ και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και στην οποία συμμετέχουν εννέα εστιατόρια από εννέα χώρες των Βαλκανίων, η πΓΔΜ αναφέρεται με το όνομα “Μακεδονία”.

Και καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: «Την ίδια στιγμή λοιπόν που η ΝΔ διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους πως δεν επιθυμεί την επίλυση του επίμαχου ζητήματος και δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί οποιαδήποτε χρήση του όρου “Μακεδονία” από τη γείτονα χώρα, μετέχει μέσω του ΕΛΚ σε πρωτοβουλίες που αναγνωρίζουν την πΓΔΜ με το όνομα “Μακεδονία”. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές πολιτικό και διπλωματικό ατόπημα το οποίο αναδεικνύει πλήρως τη διγλωσσία και τον καιροσκοπισμό της ΝΔ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, το ΕΛΚ, και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, είναι υποχρεωμένοι να δώσουν άμεσα τις απαραίτητες εξηγήσεις και να προβούν στις αντίστοιχες διορθωτικές κινήσεις».