Την επαναφορά του βοηθήματος του ΟΓΑ στους ανασφάλιστους παλιννοστούντες ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ, ζητούν οι βουλευτές της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης (Ροδόπης) και Σάββας Αναστασιάδης (Θεσσαλονίκης), με κοινοβουλευτική τους Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

Στο κείμενό τους αναλυτικά, αναφέρουν:

«Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η Ελληνική Πολιτεία υποδέχθηκε τους Ποντίους  Ομογενείς από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Οι Έλληνες του Πόντου εγκατέλειψαν λόγω των εμπόλεμων συνθηκών τις πανάρχαιες κοιτίδες τους αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στην μητέρα Ελλάδα, κάνοντας μια καινούρια αρχή.

Η Ελληνική Πολιτεία στάθηκε αρωγός τους από την πρώτη στιγμή συμβάλλοντας σημαντικά στην πρώτη εγκατάσταση και ενσωμάτωσή τους στην Πατρίδα. Οι Ομογενείς, εγκαταστάθηκαν κυρίως στη Θράκη και στη Μακεδονία ενισχύοντας δημογραφικά τις περιοχές με φρέσκο εργασιακό και επιστημονικό δυναμικό.

Η Πολιτεία – άλλοτε επιτυχώς άλλοτε όχι – έλαβε μέτρα στήριξής τους σε θέματα που αφορούσαν τη στεγαστική, την επαγγελματική και την οικονομική τους αποκατάσταση.

Παρά τα όποια προβλήματα, αρκετοί ομογενείς παρέμειναν στους τόπους που εγκαταστάθηκαν, εργάστηκαν, έκαναν οικογένειες και δημιούργησαν καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά τους, ενισχύοντας παράλληλα δημογραφικά τη Θράκη και τη Μακεδονία.

Ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα, το οποίο είχε ανθρωπιστικό και προνοιακό χαρακτήρα, είναι το βοήθημα που παρείχε το Κράτος στους ανασφάλιστους υπερήλικες μέσω του ΟΓΑ.

Δυστυχώς το βοήθημα αυτό διεκόπη λόγω κρίσης το 2012, και παρά τις οχλήσεις μας και στην προηγούμενη Κυβέρνηση (Ερωτήσεις 5175 / 03.01.2014, 8065 / 08.05.2014), δεν επανήλθε.

Δεδομένης της προσφοράς των ομογενών Ποντίων αλλά και των Βορειοηπειρωτών στην Πατρίδα, αλλά και της ανάγκης δημογραφικής ενίσχυσης των περιοχών που διαμένουν, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Α) Προτίθεται η Κυβέρνηση να επαναφέρει το προνοιακό επίδομα του ΟΓΑ στους παλιννοστούντες ομογενείς μας αποκαθιστώντας τόσο στους Ποντίους αδελφούς όσο και στους Έλληνες από τη Βόρειο Ήπειρο, μια αδικία που αναδεικνύει την αχαριστία του ελληνικού κράτους;

Β) Η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα, κατά την κυβέρνηση, δεν εντάσσεται στην πολιτική αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης;