Εδώ και κάποια χρόνια η εκπαιδευτική κοινότητα έξι μειονοτικών σχολείων από έντεκα χωριά της περιοχής των «Γιακάδων» Ροδόπης, επιθυμούσε να ζήσει τη μοναδική εμπειρία της επίσκεψης και ξενάγησης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο καθώς και στο σύμβολο του Παγκόσμιου Πολιτισμού, δηλαδή την Ακρόπολη.

Χαρακτηριστικό ήταν το παράπονο  ενός μειονοτικού δασκάλου: “Διδάσκουμε, περιγράφουμε χρόνια τώρα την Ελευθερία, την Ιστορία, την Αθήνα, την Ακρόπολη, τη Βουλή, τη Δημοκρατία, αλλά η οικονομική δυσχέρεια δεν μας επιτρέπει χρόνια τώρα να τα αντικρίσουμε όλα αυτά, να τα ζήσουμε έστω για λίγο από κοντά!”.

Όπως γίνεται αντιληπτό η δυνατότητα χρηματοδότησης μιας τέτοιας εκδρομής έχει πολυδιάστατη σημασία. Εκτός της εύλογης εκπαιδευτικής πλευράς, η επίσκεψη στη Βουλή και στην Ακρόπολη έχει εξόχως πολιτισμική διάσταση. Η μοναδική εμπειρία επίσκεψης στα σύμβολα της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, των Παγκόσμιων Αξιών και Τεχνών, αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία εξωστρέφειας και εμπλουτισμού, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με ορθή εκμάθηση Γλώσσας και Ιστορίας.

Πέραν αυτών, υπάρχει και η θεμιτή Πατριωτική διάσταση, εφόσον η Ελληνική κοινωνία, η Ελλάδα, αγκαλιάζει Μουσουλμανόπαιδα και  γονείς του στη Θράκη, τους προσφέρει δυνατότητες, περιορίζοντας ταυτόχρονα χρόνιες προκαταλήψεις περί αποκλεισμού και απαξίωσής τους. “Χτίζεται” έτσι Εμπιστοσύνη, ως η ισχυρότερη βάση για συμμετοχικότητα, ευημερία και  απόκρουση “κινδύνων”.

Οι δάσκαλοί τους, παρακολουθώντας την προσπάθεια του Ομίλου Συνεύρεσης Ιδεών ΕΑΝΟΣ για Διαφώτιση, ατομική και συλλογική Βελτίωση, προσέγγισαν τον Όμιλο ώστε να βοηθήσει προς την υλοποίηση ενός ανεκπλήρωτου ονείρου τόσων χρόνων. Με τις δέουσες ενέργειες του ΕΑΝΟΣ  και την επικοινώνηση του θέματος προς μία Βιομηχανία παγκόσμιας εμβέλειας, κατέστη δυνατή η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης εκδρομής. Ο Όμιλός μας εκφράζει τη βαθύτατη ικανοποίησή του και αμέτρητες ευχαριστίες για το γεγονός της άμεσης ανταπόκρισης.

Η πλήρης κάλυψη όλου του ποσού των εξόδων, είναι ένα εξαίρετο δείγμα ευαισθησίας και συναντίληψης ότι η υγιής συνεύρεση επιχειρηματικότητας και κοινωνικής πρωτοβουλίας αποτελεί θεμέλιο για τις τόσο αναγκαίες υπερβάσεις στη Χώρα μας.

Φάνης Κωφίδης
για τον Όμιλο Συνεύρεσης Ιδεών ΕΑΝΟΣ