Νεκρά ψάρια στη Βιστωνίδα
Νεκρά ψάρια στη Βιστωνίδα

Την πρωτοφανή καταστροφή με εκατοντάδες τόνους νεκρά ψάρια στη Βιστωνίδα λίμνη, διερευνά με ερώτηση που κατέθεσε στο  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΛ και Περιφερειακός Σύμβουλος ΑΜΘ, Τέρενς Κουϊκ.

Ενημερώνει τους Υπουργούς για σχετικό δημοσίευμα του τύπου της Ξάνθης, για δηλώσεις του νέου Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, ο οποίος αναφέρεται σε κακή διαχείριση των υδάτων της λίμνης και στην αναγκαιότητα εφαρμογής των νόμων και σε στα όσα είπε στον Τέρενς Κουίκ ο Πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας Στυλιανός Μπαλάσης, ο οποίος εστιάζει τον θάνατο των 200 τόνων ψαριών στην έλλειψη οξυγόνου, λόγω φερτής γεωργικής ύλης που έπεσε στη λίμνη από τις εντονότατες βροχοπτώσεις.

ΚΟΥΙΚΤο πρωτόγνωρο συμβάν στη Βιστωνίδα θέλει υπεύθυνη εξήγηση και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επαναληφθεί. Τίποτα δεν θα κουκουλωθεί. Κάτι έφταιξε, κάποιοι είναι υπεύθυνοι. Όλα στο φως», σημείωσε σε σχετική δήλωση του, αναφορικά με το θέμα ο κ. Κουϊκ.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κουϊκ:

 “κ. κ. Υπουργοί,

Φαντάζομαι ότι λάβατε γνώση για την πρωτοφανή οικολογική καταστροφή στη Βιστωνίδα Λίμνη, στη Θράκη, που κατέγραψε και πάνω από 200 τόνους νεκρά ψάρια, όπως εκτιμά ο εκεί αλιευτικός συνεταιρισμός.

Χωρίς περαιτέρω πρόλογο, σας παραπέμπω, κατ’ αρχήν σε σημεία δημοσιεύματος της εφημερίδας, ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΘΡΑΚΗΣ:

«Τεράστια καταστροφή στον Αλιευτιικό Συνεταιρισμό Βιστωνίδας Πόρτο Λάγος! Εντοπίστηκαν στις εγκαταστάσεις του Αλιευτικού Συνεταιρισμού δεκάδες τόνοι νεκρών ψαριών, γεγονός που μέχρι στιγμής οι υπεύθυνοι δεν μπόρεσαν επακριβώς να εντοπίσουν που οφείλεται, αφού την αιτία μπορούν να εντοπίσουν μόνο οι ειδικοί ιχθυολόγοι (…)

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι και στο παρελθόν έχει υποστεί παρόμοιες καταστροφές ο συνεταιρισμός Βιστωνίδας-Πόρτο Λάγος, είτε από την σωρεία πολλών φυτοφαρμάκων που παρασύρονται από τις βροχές  και πέφτουν στη Λίμνη, είτε από άλλη αιτία – όπως π.χ έλλειψη οξυγόνου κλπ – που είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τα ψάρια».

κ. κ. Υπουργοί,

Σας παραθέτω και δηλώσεις του νέου Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη που δημοσιεύονται επίσης στην εφημερίδα ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΘΡΑΚΗΣ, ο οποίος – αφού επισκέφθηκε την περιοχή –  «ζήτησε από τους υπεύθυνους να εφαρμοσθεί ο νόμος και η λίμνη να απελευθερωθεί από παρεμβάσεις που εγκλωβίζουν τα νερά, αποκλείουν ή περιορίζουν την ροή προς τα κανάλια και την θάλασσα, ώστε να μην υπάρχουν ανάλογα φαινόμενα που επέφεραν-όπως κατ αρχήν  εκτιμάται- τον θάνατο στα διάφορα είδη λιμναίας ζωής και ιχθυοπανίδας» για να προσθέσει:

«Είμαι πολύ ενοχλημένος για όσα συμβαίνουν στο οικοσύστημα της Βιστωνίδας, που είναι κεφάλαιο για τον τόπο μας. Όσοι αρμόδιοι αλλά και όσοι κόπτονται γι αυτό, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ως εδώ  οι ζημιές, η θεωρητική προστασία .Θα υπάρξει πραγματική προστασία. Οι υπεύθυνοι καλούνται να δώσουν τώρα δημόσια εξηγήσεις. Παρακολουθούμε το θέμα από κοντά».

 κ. κ. Υπουργοί,

Συνομιλώντας με τον Πρόεδρο του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας Στυλιανό Μπαλάση, μου ανέφερε τα εξής στοιχεία από την πλευρά του:

• Η καταστροφή είναι πρωτοφανής στα ιστορικά χρονικά και επήλθε μετά από τις ραγδαίες βροχοπτώσεις που προηγήθηκαν. «Ουδέποτε συνέβησαν τέτοια πράγματα, με αυτές τις επιπτώσεις».

• Η πρώτη εκτίμηση δείχνει «φερτές ύλες στη λίμνη, όπως λιπάσματα, φυτοφάρμακα σε μεγάλες ποσότητες λόγω των ακραίων βροχοπτώσεων, που δημιούργησαν για ψάρια, χέλια κλπ, συνθήκες υπό-οξυγόνωσης, άρα και ασφυξίας».

• Τα νεκρά ψάρια υπολογίζονται σε περισσότερους από 200 τόνους, δημιουργώντας τεράστια οικονομική ζημιά στις 54 οικογένειες που επιβιώνουν εκεί, μέσω του συνεταιρισμού.

Επιπλέον ο κ. Μπαλάσης, σε σχετική μου ερώτηση, απέρριψε το σκεπτικό ότι ευθύνες μπορεί να έχουν τα μέλη του Συνεταιρισμού, από κακή διαχείριση των υδάτων της λίμνης.

Βεβαίως, αυτό είναι κάτι που καλείσθε ΕΣΕΙΣ ΩΣ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, να ερευνήσετε και να απαντήσετε.

 Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί,

  1. Ανεξάρτητα με τις ενέργειες της ΑΜ-Θ Περιφέρειας, εσείς ως αρμόδια Υπουργεία, σε ποιές συγκεκριμένες ενέργειες προχωρήσατε; Στείλατε δικούς σας εμπειρογνώμονες στην Βιστωνίδα για να ερευνήσετε και να δώσετε ΕΠΙΣΗΜΕΣ εξηγήσεις για τους τόννους των νεκρών ψαριών;
  2. Θα βγάλετε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ οδηγίες για την σωστή διαχείριση των υδάτων της λίμνης, αλλά και για την αντιμετώπιση της μη μόλυνσης τους από φερτές γεωργικές ύλες, αν και εφ’ όσον οι έρευνες διαπιστώσουν ότι υπάρχει πεδίο ευθύνης από αυτή την αιτία;
  3. Έχετε σκοπό να εξετάσετε ΑΜΕΣΑ και να διεκπεραιώσετε χωρίς καθυστέρηση τις αιτήσεις αποζημίωσης των πληγέντων ψαράδων; Ποιές ενέργειες θα πράξετε προς αυτή την κατεύθυνση;