Στη συνάντηση των Προέδρων των Επιμελητηρίων της ΑΜ-Θ, του ΟΕΕΘ και του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, στο πλαίσιο της Εμπορικής Έκθεσης “Alexpo 2018”, συμμετείχε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης.

Στον κυβερνητικό αξιωματούχο εκ  μέρους των φορέων παρουσιάστηκε “η τραγική κατάσταση της επιχειρηματικότητας στην περιοχή λόγω της υψηλότατης φορολογίας καθώς και του εχθρικού εξωτερικού περιβάλλοντος”, και προτάθηκαν λύσεις για “την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους, το παρεμπόριο, το υψηλό μεταφορικό κόστος και τα διόδια, τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους των επιχειρήσεων, αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία σε συνάρτηση με τον τραπεζικό τομέα”.

Χαρακτηριστικά τα 8 σημεία αιτημάτων του επαγγελματικού κόσμου:

1) Δημιουργία τελωνειακών υποδομών στη Νυμφαία Κομοτηνής και εντατικοποίηση των ελέγχων.
2) Συμψηφισμό των χρεών των επιχειρήσεων με τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
3) Μη κατάργηση των απαλλαγών στα διόδια για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της περιοχής, και μη αύξηση των τιμών όπως προβλέπονται στη νέα ΚΥΑ.
4) Δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις.
5) Μετατροπή ποσοστού των επιδομάτων ανεργίας σε επιδόματα εργασίας, ώστε και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να προσλάβουν προσωπικό και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα τους, και οι άνεργοι να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.
6) Επιδότηση μεταφορικού κόστους των επιχειρήσεων.
7) Παροχή κινήτρων για τις επιχειρήσεις της περιοχής.
8) Επέκταση του Καταπιστευτικού Λογαριασμού σε όλα τα προγράμματα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Ο λ. Πιτσιόρλας δεν ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμέυσεις, και παρέπεμψε στην επικείμενη έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια που θα σημάνει την “ώρα να υλοποιήσουμε τις αναπτυξιακές μας ιδέες”.