Πιστός στο ραντεβού του με την παράδοση, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», έψαλλε την Κυριακή των Βαΐων τα κάλαντα της ημέρας με τα παιδιά – μέλη του. Αφού στόλισαν τα καλαθάκια τους με τα βάγια από την εκκλησία, ξεχύθηκαν στους δρόμους του χωριού και από σπίτι σε σπίτι έψαλλαν:

ΚΒΘ 6Βάι βάι το βαΐ

τρώγω οψάρι και χαψίν,

και τ’ απάν’ την Κερεκή

τρώγω το παχύ τ’ αρνί.

Θεία, θεία να το κερκέλ’

και δόσ’ με το κόκκινον τ’ ωβό.

Το Θρυλόριο Κομοτηνής, το Σάββατο του Λαζάρου, μοσχοβόλησε από τα «κερκέλια», το παραδοσιακό ποντιακό κουλούρι που παρασκευάζεται κάθε τέτοια μέρα για να δοθεί την επομένη,  Κυριακή των Βαΐων, στα παιδιά που ψέλνουν τα κάλαντα.

Σύμφωνα με την παράδοση του Θρυλορίου, ο Λάζαρος όταν αναστήθηκε από τον Κύριο, το πρώτο φαγητό που γεύτηκε ήταν ένα «κερκέλι». Μια άλλη εκδοχή θέλει τον φτωχό Λάζαρο να ζητιάνεψε αλεύρι και αλάτι με τα οποία έφτιαξε «κερκέλια»  και τα μοίρασε στα φτωχά παιδάκια.

ΚΒΘ 8Μαζί τους κουβαλούσαν και το ειδικά κατασκευασμένο ξύλινο ανάποδο «Τ», όπου τοποθέτησαν τα «κερκέλια». Τα καλαθάκια τους γέμισαν με αυγά, καραμέλες και άλλα γλυκίσματα, ενώ συγκέντρωσαν και πολλά «κερκέλια».

Πάνω από όλα όμως οι συμμετέχοντες προσέφεραν παιδική χαρά και πασχαλιάτικα συναισθήματα τους χωριανούς που άκουσαν για άλλη μια χρονιά από τα στόματα των απογόνων τους τα πατροπαράδοτα κάλαντα των Βαΐων.

Και όλοι μαζί ευχήθηκαν σε όλο τον κόσμο: «Καλή Λαμπρή! Και του χρόνου!».