Η Αλεξάνδρα Πεταλωτή από τη Ροδόπη.

Βραβεύτηκαν οι 58 απόφοιτοι των Λυκείων που πρώτευσαν στους νομούς τους και εισήχθησαν με τον υψηλότερο βαθμό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ συνολικά τιμήθηκαν 1.004 μαθήτριες/μαθητές απ’ όλη τη χώρα.

Τα βραβεία στους κορυφαίους μαθητές του σχολικού έτους 2015-16 απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Παλιάς Βουλής και διοργάνωσε η τράπεζα Eurobank με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, καθώς και οι πρώην υπουργοί Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Νίκος Φίλης.

ΒΡΑΒΕΙΑ 2Πρώτος των πρώτων αναδείχθηκε ο Κυριάκος Μπίρμας, μαθητής του Αρσακείου Πατρών, ο οποίος εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της πόλης του συγκεντρώνοντας 19.773 μόρια. «Η βράβευση αυτή αποδεικνύει ότι ακόμη και στην Ελλάδα της κρίσης η αριστεία επιβραβεύεται και η αξιοκρατία παραμένει μια αξία», τόνισε ο ίδιος, για να αποσπάσει θερμό χειροκρότημα από το ακροατήριο, ενώ αναφέρθηκε και στο μυστικό της επιτυχίας του: «Αυτό που χρειάζεται είναι ουσιαστική μελέτη και προσήλωση στον στόχο. Είχα τη στήριξη της οικογένειάς μου. Η επιτυχία είναι ένα συλλογικό παρά ατομικό κατόρθωμα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ομίλου του Eurobank κ. Νικόλαος Καραμούζης, τόνισε ότι «το μήνυμα αυτής της εκδήλωσης είναι ότι η ελληνική κοινωνία πρέπει να επιστρέψει στις αξίες της ζωής, όπως είναι η αξιοκρατία, η αλληλεγγύη και η συλλογικότητα». Πρόσθεσε πως «η παιδεία πρέπει να γίνει η πρώτη μας προτεραιότητα», και συμπλήρωσε: «Οι νέοι που εγκατέλειψαν τη χώρα μας χωρίς να είναι αυτή η επιλογή τους, είναι ένα βάρος για όλους μας. Η παλαιότερη γενιά ευθύνεται για την κρίση. Έχουμε χρέος απέναντί σας να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον. Έχουμε υποχρέωση να δώσουμε συλλογικά τη μάχη των αξιών και να την κερδίσουμε. Η απάντηση στα σημερινά προβλήματα είναι η ανάπτυξη και όχι η επιστροφή στο χθες».

Από τη Θράκη βραβεύτηκαν:

Πεταλωτή Αλεξάνδρα – Πρώτη του Νομού Ροδόπης: Από το 1ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής, εισήχθη στη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας συγκεντρώνοντας 19.263 μόρια (στον νομό Ροδόπης διακρίθηκαν έξι μαθητές σε σύνολο δώδεκα σχολείων).

Χονδρογιώργος Σταμάτης – Πρώτος του Νομού Έβρου: Από το 4ο Γενικό Λύκειο Αλεξανδρούπολης, εισήχθη στην Ιατρική Σχολή Αλεξανδρούπολης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, συγκεντρώνοντας 19.433 μόρια (στον νομό Έβρου διακρίθηκαν έντεκα μαθητές από τα συνολικά είκοσι δύο σχολεία).

Παπαϊωάννου Γιάννης – Πρώτος Νομού Ξάνθης: Από το 3ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης, εισήχθη στην Ιατρική Σχολή  του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συγκεντρώνοντας 19.674 μόρια (στον νομό Ξάνθης διακρίθηκαν πέντε μαθητές από τα δεκαεπτά σχολεία).

Στα  δεκατέσσερα χρόνια του θεσμού που διοργανώνει κάθε χρόνο η Eurobank, έχουν βραβευτεί περισσότεροι από 16.000 μαθητές.

πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ