Σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Νικόλαο Στουπή, και τη συμμετοχή του  αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Χρήστου Μέτιου, των βουλευτών Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καραγιουσούφ, των δημάρχων Κομοτηνής και Ιάσμου Γεώργιου Πετρίδη και Καδή Ισμέτ αντίστοιχα, αντιδημάρχων του Δήμου Μαρώνειας-Σαππών και Αρριανών, των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου και Απόστολου Κουτάβα, του Δ/ντή του ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης Αθανάσιου Πανάγου, και υπηρεσιακών παραγόντων, πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή.

ΕΛΓΑ 2Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν όλα τα  προβλήματα της περιοχής, με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης να επιδίδει στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ επιστολή με τα αιτήματα:

  1. Να αποζημιωθούν άμεσα όλοι οι αγρότες που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα και έχει επιβεβαιωθεί η ζημία τους (διότι υπάρχουν παραγωγοί που δεν έχουν πληρωθεί ακόμη).
  2. Να συμψηφιστούν οι ασφαλιστικές οφειλές των αγροτών με τις αποζημιώσεις που έχουν να λαμβάνουν. Υπάρχουν αγρότες που έχουν να λαμβάνουν αποζημιώσεις και δεν τους καταβάλλονται, με το σκεπτικό ότι πρώτα θα πρέπει να αποπληρώσουν τις εισφορές τους.
  3. Να δοθεί εξάμηνη παράταση στην καταβολή καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών.
  4. Δεν έχει γίνει αναγγελία για τον παγετό στην δενδροκομία (κερασιές κ.α.). Μεγάλος αριθμός δέντρων που βρίσκονταν στην πλειοψηφία τους σε παραγωγικό στάδιο, είτε ξεράθηκαν είτε εμφάνισαν ακαρπία. Στα δένδρα αυτά υπάρχει μεγάλο ποσοστό ατελούς γονιμοποίησης, το οποίο είναι αποτέλεσμα της όψιμης παγωνιάς κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, και έχει εκτιμηθεί και αναγνωριστεί από γεωπόνους των υπηρεσιών που επισκέφτηκαν τις πληγείσες περιοχές.
  5. Εγκατάσταση μετεωρολογικού σταθμού σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες της Π.Ε. Ροδόπης, στους πρόποδες του ορεινού όγκου της Ροδόπης, όπου είναι εγκαταστημένη η πλειοψηφία των κερασοπαραγωγών, ώστε να καταγράφονται πραγματικά δεδομένα για την προστασία μιας καλλιέργειας με μοναδικά και εξαγώγιμα προϊόντα.
  6. Στελέχωση των Υπηρεσιών με έμπειρο προσωπικό για άμεση καταγραφή και έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών.