Τακτικό μέλος της Academia Scientiarum at ArtiumEuropaea, της ευφήμως γνωστής Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, που έχει ιδρυθεί με έδρα το Salzburg της Αυστρίας, και αποτελείται από κορυφαίους Ευρωπαίους επιστήμονες, ερευνητές και διανοητές, ηγέτες και καλλιτέχνες, εξελέγη  ο Καθηγητής Λαογραφίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, Εμμανουήλ Γ. Βαρβούνης.

Ο κ. Βαρβούνης εξελέγη από την ολομέλεια της Ακαδημίας, στην Α΄ τάξη της Ακαδημίας, όπου εντάσσονται οι επιστήμονες των ανθρωπιστικών επιστημών (Humanities). Είχε προηγηθεί η εξέταση και έγκριση της υποψηφιότητάς του από τον πρόεδρο της Ακαδημίας, Καθηγητή Felix Unger.

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών, ένα από τα πιο διάσημα ακαδημαϊκά ιδρύματα παγκοσμίως, με υψηλό κύρος, συνδέει σημαντικά πανεπιστήμια και περίπου 2.000 επιστήμονες ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 33 κατόχων του Βραβείου Νόμπελ. Στα Επίτιμα Μέλη της περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο Helmut Kohl (πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας), ο Jean-Claude Juncker (Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), o Bασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου, ο Πρίγκηπας Jean του Λουξεμβούργου, η Doris Leuthard (Πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας), η Dorothee Stapelfeldt (πρώην Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Αμβούργου), ο Heinz Fische (Πρόεδρος της Αυστρίας), ο Borut Pahor (Πρόεδρος της Σλοβενίας), ο Romano Prodi (Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας), ο Βίκτορ Κλίμα (Καγκελάριος της Αυστρίας), κ.ά.

Η επίσημη υποδοχή του κ. Βαρβούνη θα γίνει στις 2 Μαρτίου 2019, στη διάρκεια πανηγυρικής συνεδρίασης της Ακαδημίας, στο Αββαείο StPeters στο Salzburg της Αυστρίας.