20141105_122935[1]

Η Ελένη Λαφτσή με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Κομοτηνής

Προς κλείσιμο οδεύει η Επαγγελματική Σχολή Βοηθών Νοσηλευτών Κομοτηνής. Σύμφωνα με νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, το οποίο βρίσκεται στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής, προβλέπεται  κατάργηση των 46 από τις 48 σχολές, που λειτουργούν στη χώρα-μεταξύ τους κι η ΕΠΑΣ Κομοτηνής κι η μετατροπή μόνο δύο εξ’ αυτών,στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, σε δημόσια ΙΕΚ.

Η προοπτική της κατάργησης της ΕΠΑΣ, που όπως επισημάνθηκε συνιστά “φυτώριο” νέων νοσηλευτών και στηρίζει τη λειτουργία του Νοσοκομείου Κομοτηνής όπως επίσης το ζήτημα της υποστελέχωσης της μονάδας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τέθηκαν ως κυρίαρχα ζητήματα εκ μέρους του Συλλόγου  εργαζομένων του “Σισμανόγλειου”, σε συνάντησή με την επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πολη-τική Ανατροπή” Ελένη Λαφτσή.

20141105_121736[1]Έχουμε τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και ένα παλιό νοσοκομείο”, τόνισε σε τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κοσμάς Φιλιππίδης, εκφράζοντας τη δυσπιστία του, έναντι των υποσχέσεων του Υφυπουργού Υγείας κατά την επίσκεψη του στην Κομοτηνή, σημειώνοντας ότι “οι υποσχέσεις, που έχουμε πάρει, πιστεύουμε ότι θα είναι μόνο υποσχέσεις”. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην μη καταβολή δεδουλευμένων από υπερωριακή απασχόληση, στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου , υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για “κάτι που έχει ξαναγίνει και δεν ξέρω αν είναι τυχαίο ή σκόπιμο”.

Τις απώλειες τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό απαρίθμησε  το μέλος της διοίκησης του Συλλόγου, Αλέξανδρος Σπανός, κάνοντας λόγο πιο συγκεκριμένα, για την αποχώρηση 65 νοσηλευτριών και 32 γιατρών από το “Σισμανόγλειο”. Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Υφυπουργού Υγείας τη χαρακτήρισε “καθαρά επικοινωνιακού και προεκλογικού χαρακτήρα”. “Ζητούσαμε πέντε και μας έδινε δέκα, αλλά την άλλη μέρα όλα αυτά κατέρρευσαν σαν “χάρτινος πύργος”, γιατί αποκαλύφθηκε ότι στον καινούργιο προϋπολογισμό δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ, όσον αφορά στις νέες προσλήψεις είτε επικουρικών είτε μόνιμων ιατρών”, είπε. Εστιάζοντας στο θέμα της ΕΠΑΣ Βοηθών Νοσηλευτών Κομοτηνής, ο κ. Σπανός υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως η σχολή “δεν κοστίζει τίποτα στον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου» ενώ αποτελεί “καταφύγιο για εκατοντάδες πληττόμενες οικογένειες του νομού μας, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα κόστη άλλων σπουδών“.

Θα είμαστε σε κάθε περίπτωση δίπλα στο σύλλογο εργαζομένων και δίπλα στο νοσοκομείο Κομοτηνής, σε ό,τι πρόβλημα προκύπτει. Γνωρίζουμε ότι δεν είναι στην πλήρη αρμοδιότητα ούτε του δημάρχου, ούτε του δημοτικού συμβουλίου, το να επιλύσουν τα προβλήματα του Νοσοκομείου, θεωρούμε όμως αδιανόητο ο δήμος Κομοτηνής, στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται το νοσοκομείο, να αδιαφορεί ή να μένει αμέτοχος-με οποιαδήποτε μορφή μπορεί να το κάνει αυτό- στα προβλήματα του νοσοκομείου και της ίδιας της κοινωνίας”, επισήμανε η επικεφαλής της “Πολη-τικής Ανατροπής”. Η κ. Λαφτσή σχολιάζοντας τις δυσμενείς εξελίξεις στο χώρο της υγείας, τόνισε ότι όλα αυτά γίνονται  “προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων και μάλιστα σε μια στιγμή, που η κοινωνία έχει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη ενός ισχυρού δημόσιου νοσοκομείου“.Μιλώντας δε για την ΕΠΑΣ, εκτίμησε πως «δίνεται  δώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα, για να αντλήσουν κι από εκεί κέρδη”. Καταλήγοντας δεσμεύθηκε ότι θα μεταφέρει το σύνολο των ζητημάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής.