“Οι φοροαπαλλαγές και τα άλλα προνόμια του κεφαλαίου είναι αξεχώριστα από την αντιλαϊκή βαρβαρότητα”, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος στην παρέμβασή του στη συζήτηση για τους  “Κανόνες κατά ορισμένων πρακτικών φοροαποφυγής” στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Συγκεκριμένα, στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε τα παρακάτω:

“Κύριοι, κοροϊδεύετε με κορώνες περί πάταξης της «φοροδιαφυγής» όταν «απαραβίαστη αρχή» της ΕΕ είναι η ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου, αφήνοντας ανέγγιχτες τις offshore, τους φορολογικούς παραδείσους, ανάμεσά τους και κράτη μέλη, αρκεί να είναι «συνεργάσιμες».

Το σκάνδαλο των σκανδάλων είναι αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Τα προνόμια του κεφαλαίου  είναι αξεχώριστα από την αντιλαϊκή βαρβαρότητα σε όλα τα κράτη, ανεξάρτητα από μνημόνια. Είναι οι λαϊκές θυσίες δίχως τέλος που τροφοδοτούν τα κέρδη. Ό,τι κερδίζει το κεφάλαιο είναι αυτό που χάνει ο εργαζόμενος.

Με «αναπτυξιακούς νόμους», όπως αυτός που ψηφίζεται τώρα στην Ελλάδα, χρηματοδοτείτε νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους από τη φοροληστεία  λαού που  κινδυνεύει να χάσει ακόμα και το σπίτι του από τους διαρκώς αυξανόμενους φόρους που δεν μπορεί να πληρώσει.

Αν οι στόχοι των μνημονίων πέσουν έξω, μισθοί, συντάξεις θα κοπούν κι άλλο με το δημοσιονομικό κόφτη. Όχι όμως και οι φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου. Αυτή η νόμιμη φοροδιαφυγή του κεφαλαίου ποσοτικά είναι απείρως μεγαλύτερη από την «παράνομη» φοροδιαφυγή.

Η προτεινόμενη οδηγία – αποτέλεσμα ανταγωνισμών συμφερόντων, όχι βούλησης «κάθαρσης»  – αφορά απειροελάχιστο τμήμα της φοροδιαφυγής των μονοπωλίων. Προσπαθεί απλά να εκτονώσει τη λαϊκή αγανάκτηση που αντιμετωπίζει τη φορολεηλασία του διαρκώς μειούμενου εισοδήματος του για να χρηματοδοτήσει την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Λαϊκή ευημερία είναι δυνατή μόνο με το λαό στην εξουσία, ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει, απαλλαγμένο από την κυριαρχία των μονοπωλίων και τις ενώσεις τους”.