Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά η σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, κ. Χρήστο Μέτιο, και τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, κ. Νίκο Τσαλικίδη, που πραγματοποιήθηκε στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής, για την εκτίμηση των δεδομένων που προέκυψαν μετά από τη φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Πέμπτης στο εργοστάσιο «Sunlight».

syskepsiiΣτη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι Δήμαρχοι Κομοτηνής και Μαρωνείας – Σαπών, κ.κ. Γιώργος Πετρίδης και Γιάννης Σταυρίδης, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, κ. Κώστας Χουβαρδάς, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας, κ. Ζωή Κοσμίδου, ο Διευθυντής της Βι.Πε. κ. Βασίλης Ντάφος, υπηρεσιακά στελέχη των συναρμόδιων φορέων και εκπρόσωποι της εταιρίας.

Ένα γενικό συμπέρασμα της σύσκεψης είναι ότι δεν συντρέχει λόγος απομάκρυνσης των κατοίκων των γειτονικών οικισμών και των εργαζομένων της μονάδας και των λοιπών εργοστασίων της Βιομηχανικής Περιοχής. Και τούτο, διότι το συμβάν αξιολογείται ως υποδεέστερο, ως προς τους κινδύνους μόλυνσης, σε σχέση με τα αντίστοιχα που είχαμε στην Ξάνθη πριν από λίγους μήνες και στην Κομοτηνή, με τη φωτιά στο εργοστάσιο της Alfa Beta Roto. Σημειώνεται ότι η φωτιά ξέσπασε σε αποθήκη ελαφρών υλικών του εργοστασίου «Sunlight» και πρόλαβε να κάψει πάστα μολύβδου και κάποια πάνελ του χώρου.

kkaaaaΘεωρείται βέβαιο ότι δεν έχει μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας, καθότι όλα τα υγρά της επιχείρησης κατάσβεσης συγκεντρώθηκαν σε δύο δεξαμενές των 200 κυβικών μέτρων που εκ του νόμου και εκ της μελέτης πυρασφάλειας διαθέτει το εργοστάσιο.

Για τον αποκλεισμό κάθε ενδεχομένου, αποφασίστηκε να γίνουν μετρήσεις στον αέρα και στις καλλιέργειες των γύρω περιοχών. Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει σύσταση – όχι απαγόρευση – προς τους παραγωγούς της περιοχής να διακόψουν για λίγες ημέρες τη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων.

Αναμένεται επίσημη ανακοίνωση για τα μέτρα που θα ληφθούν.