ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟΣ

Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, για την αντιμετώπιση της αυξημένης εισροής υδάτων στον ποταμό Έβρο.

Η στάθμη του νερού στο Πύθιο Διδυμοτείχου έχει σταθεροποιηθεί στα έξι μέτρα, με όριο συναγερμού τα 5,70 μ., ενώ στο Πέταλο Φερών Αλεξανδρούπολης έχει ανέλθει στα 4,60 μ. με όριο επιφυλακής τα 5,60 μ. και όριο συναγερμού τα 6,00 μ.

Σήμερα πάντως, στο σημείο που ο Έβρος ποταμός συναντά τους παραποτάμους του Τούντζα και Άρδα, έχει σημειωθεί μικρή μείωση του όγκου και της ταχύτητας του νερού, από τα 1.000 m3/sec στα 912 m3/sec.

Ενθαρρυντικό κρίνεται επίσης και το γεγονός, ότι στο Σβίλεγκραντ της Βουλγαρίας, ο όγκος και η ταχύτητα του νερού κυμαίνεται στα 550 m3/sec, ενώ στον Άρδα η παροχή νερού από το Ιβαΐλοβγκραντ της Βουλγαρίας είναι σταθερή στα 198 m3/sec από την αρχή της εκδήλωσης του φαινομένου.

Χθες, σε έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, στον Δήμο Διδυμότειχο, μετά από εντολή του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Γιώργου Παυλίδη και προεδρεύοντος του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, ελήφθη η απόφαση να ανοίξουν  τα θυροφράγματα στο Πύθιο εάν κι εφόσον η στάθμη των υδάτων στο σημείο φτάσει τα 6,05 μ., προκειμένου να υπάρξει τεχνητή ελεγχόμενη εκτόνωση του φαινομένου και για να αποφευχθούν μεγαλύτερες ζημιές από τις υψηλές πιέσεις που ασκούνται στα αναχώματα.

Χθες τα νερά του Έβρου υπερέβησαν υπερβλητό ανάχωμα στο Αμόριο με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν υπό τον έλεγχο των αρχών περίπου οκτακόσια στρέμματα (τετρακόσια χέρσα και τετρακόσια καλλιεργήσιμα), ενώ το ίδιο συνέβη και στο Πραγγί σε μια έκταση 2.000 στρεμμάτων.

Σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, τόνισε ότι «κύριο μέλημα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης είναι η προστασία των πολιτών και η διαφύλαξη των περιουσιών τους», ενώ προανήγγειλε και τρεις πρωτοβουλίες που αποτελούν προτεραιότητα του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Παυλίδη:

α) να εκπονηθούν μελέτες για την κατασκευή υπερχειλιστών σε συγκεκριμένα σημεία των αναχωμάτων, που θα συναποφασιστούν με τους Δήμους και τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να επιτυγχάνεται ελεγχόμενη εκτόνωση των πλημμυρικών φαινομένων.

β) να επαναλειτουργήσει το Δίκτυο Διασυνοριακής Συνεργασίας στην Ορεστιάδα, χάρη στο οποίο υπήρχε άμεση συνεργασία των Νομαρχών Χασκόβου, Αδριανούπολης και Έβρου (πλέον Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. / Π.Ε. Έβρου), για την αντιμετώπιση διασυνοριακών προβλημάτων από φυσικές καταστροφές που επηρεάζουν τις τρεις όμορες περιοχές.

γ) να υπάρξει άμεση επίλυση του ζητήματος της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας της κοιλάδας του Έβρου και των παραποτάμων του, η οποία συστάθηκε το 2011 από το υπουργείο Υποδομών και ουδέποτε λειτούργησε εύρυθμα, ενώ από σήμερα, 29 Οκτωβρίου 2014, αναλαμβάνει με προσωπικό μόλις τριών  ατόμων, τη συνολική διαχείριση του ποταμού Έβρου. Όσον αφορά μάλιστα το εν λόγω θέμα, αύριο Πέμπτη 30/10, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης έχει προκαλέσει σύσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, υπό τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων κ. Στράτο Σιμόπουλο.