Αφιερωμένο στον Σαρακατσάνο Μακεδονομάχο Καπετάν Κώστα Γαρέφη, είναι το 38ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων που θα πραγματοποιηθεί 22-14 Ιουνίου στα ειδυλλιακά Περτουλιώτικα λιβάδια των Τρικάλων σε υψόμετρο 1.150 μέτρων.

Σε ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς περιβάλλον, οι Σαρακατσαναίοι το γένος Έλληνες, θα αποδείξουν και φέτος το πόσο στενή υπήρξε η σχέση τους με τα υψίπεδα της ελληνικής φύσης όπου διατηρήθηκε προφυλαγμένη η φλόγα της ελευθερίας και ο πόθος της αναγέννησης της ελληνικής φυλής.

Φέτος μετά από πολλά χρόνια το Αντάμωμα θα γίνει με ελεύθερη κατασκήνωση στον περιβάλλοντα χώρο.

Με τη συμμετοχή του τμήματος αναβίωσης Μακεδονικού Αγώνα, της Παμμακεδονικής Ελλάδος-Αυστραλίας, με πλήρεις στολές Μακεδονομάχων το Αντάμωμα καλεί τους Έλληνες να ξαναβρούν τον δυναμισμό τους και την πίστη τους αντλώντας δυνάμεις από τους αστείρευτους  θησαυρούς της παράδοσης.

  • Την πρώτη μέρα θα πραγματοποιηθεί το 7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σαρακατσάνικης Νεολαίας – Σαρακατσάνικου Τραγουδιού, για να θυμούνται οι γεροντότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι…
  • Τη δεύτερη μέρα το πρωί θα διεξαχθεί τουρνουά ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων των Συλλόγων Σαρακατσαναίων Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σκοπίων. Το απόγευμα της δεύτερης μέρας θα οργανωθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά «Βιωματικό Καρακόλι – Καραβάνι της Σαρακατσάνικης Ζωής», με τη συμμετοχή επισκεπτών που θέλουν να ζήσουν μοναδικές στιγμές, το οποίο θα έχει αφετηρία το παρεκκλήσι της Αγίας Κυριακής Περτουλίου, και  τόπο προορισμού τον χώρο του Ανταμώματος όπου και θα κονέψουν οι συμμετέχοντες και θα στηθούν οι τσατούρες. Το βράδυ της δεύτερης μέρας, τη … σφραγίδα του θα βάλει το καθιερωμένο Σαρακατσάνικο γλέντι με το χορευτικό τμήμα του συλλόγου Σαρακατσαναίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης «Ο Λεπενιώτης».
  • Την τρίτη μέρα το πρωί, μετά τον καθιερωμένο Αγιασμό, τους χαιρετισμούς και τις βραβεύσεις, θα παρουσιαστούν:

-δρώμενο με θέμα «Ο καπετάν Κώστας Γαρέφης στα καλύβια του Καραφυλιά και ο θάνατος του», καθώς και  παιχνίδια και χοροί από τους συλλόγους Σαρακατσαναίων Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σκοπίων.

-σαρακατσάνικα αθλήματα (τραβ΄μα γκλίτσας, αμπήδμα τσ’τρεις και απέταμα λ’θαρ).

-χορός Γερόντων.

-χοροί από τα χορευτικά τμήματα Συλλόγων Σαρακατσαναίων Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σκοπίων.

-τρανός χορός με την συμμετοχή όλου του κόσμου.

Τις εκδηλώσεις θα παρουσιάσουν η Άλκηστη Ζαλοκώστα, η Χρύσα Μωραΐτη και η Όλγα Σούκια.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Advertisement