Για “ιστορική συμφωνία” η οποία “επιβεβαιώνει την πίστη των Ευρωπαίων εταίρων στη δυνατότητα της Ελλάδας να αλλάξει και να διδαχθεί”, έκανε λόγο ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας σε αποφοίτους της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, και αναφερόμενος στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος.

Ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι “κατά τον 20ο αιώνα η χώρα μας, ιδιαίτερα η ελληνική ύπαιθρος, υπέστη καταστροφές, προσφυγιά και οικονομικό μαρασμό, μέσα σε έναν κόσμο που συγκλονιζόταν από αιματηρούς πολέμους”, ενώ επισήμανε ότι “η αποφοίτηση της τάξης του 2018 της Σχολής, συμπίπτει με τα εκατό χρόνια από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τα εβδομήντα πέντε χρόνια από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο που ακολούθησε, και τα πενήντα χρόνια από τη δικτατορία που φίμωσε τη δημοκρατία στην Ελλάδα για επτά μαύρα χρόνια”.
“Μην ξεχνάτε όμως”, συμπλήρωσε, “ότι αποφοιτάτε και σαράντα χρόνια από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρώπη και περίπου δέκα χρόνια από την αρχή της οικονομικής κρίσης που αποτέλεσε μια επώδυνη περιπέτεια για την πατρίδα μας. Και φυσικά μόλις μια ημέρα μετά από την ιστορική συμφωνία του Eurogroup η οποία επιβεβαιώνει την πίστη των Ευρωπαίων εταίρων, στη δυνατότητα της Ελλάδας να αλλάξει και να διδαχθεί από την περιπέτεια απ’ την οποία βγαίνει”.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς, αναφέρθηκε σε αυτούς τους σταθμούς της Ιστορίας για δύο λόγους: “Πρώτον, επειδή η ειρήνη, η δημοκρατία και η ευημερία, είναι σήμερα δεδομένες, αλλά μην ξεχνάτε ποτέ ότι δεν είναι έννοιες αυτονόητες. Κερδίζονται, δεν χαρίζονται. Και δεύτερον, διότι η ενωμένη Ευρώπη, η διεθνής συνεργασία και η αλληλεγγύη των ελεύθερων εθνών, ήταν η λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα. Τα θεράπευσε, δεν τα προκάλεσε. Η Ευρώπη είναι η λύση, όχι το πρόβλημα”.
“Ήρθα ως συμπατριώτης – και Μακεδόνας συμπολίτης – να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου για την Ευρώπη και τη δική σας μελλοντική πορεία ως μελών της μεγάλης και ισχυρής αυτής οικογένειας”, ανάφερε ακόμη ο κ. Σχοινάς, που χρησιμοποίησε παραδείγματα κυρίως από την αρχαία ελληνική ιστορία και μυθολογία για να συμβουλέψει τους αποφοίτους και να τους μεταφέρει το μήνυμα ότι από τα αρχαία χρόνια η γεωργία και η κτηνοτροφία δεν έπαψαν να αποτελούν σημαντικές δραστηριότητες και εργαλεία ανάπτυξης για τη χώρα. “Εσείς θα είστε οι συνεχιστές αυτής της πολύχρονης παράδοσης, που θα ενταχθείτε στην κοινωνία και στην οικονομία με τα μοναδικά εφόδια της γνώσης της μάνας γης, της αξίας της γεωργίας για τον άνθρωπο, και τον σεβασμό στη πράσινη ανάπτυξη και το περιβάλλον, που μάθατε να αγαπάτε γνήσια, όχι ως ιδεολόγοι, αλλά ως εργάτες και υπηρέτες του”, είπε εμφατικά ο και πρόσθεσε: “Ανεξάρτητα από τον δρόμο που θα ακολουθήσετε, να ξέρετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα προγράμματα εκπαίδευσης, κινητικότητας, έρευνας και καινοτομίας, θα είναι δίπλα σας αρωγός και συμπαραστάτης σας. Και να μην έχετε καμία αμφιβολία: οι γενναιόδωρες κοινοτικές ενισχύσεις στη γεωργία και την κτηνοτροφία, τα ποιοτικά τρόφιμα και η ανάπτυξη της υπαίθρου, θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια. Το ζητούμενο βέβαια θα είναι η ποιότητα, ο σεβασμός στο περιβάλλον, οι καινοτόμες πρακτικές και οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, προσόντα που – είμαι σίγουρος – θα σωρεύσετε τα επόμενα χρόνια στις πολύτιμες γνώσεις που αποκτήσατε σε αυτό το μοναδικό σχολείο”.
Ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, ολοκλήρωσε την ομιλία του με μια ρήση του αρχαίου Έλληνα ρήτορα και φιλοσόφου, Ισοκράτη, προς τον γιο του καλύτερου φίλου του, τον Δημόνικο: “Στέργε μεν τα παρόντα, ζήτει δε τα βελτίω / να εκτιμάς ότι σου δόθηκε, να αγωνίζεσαι για να το βελτιώσεις, να το κάνεις καλύτερο. Μετά από 2.500 χρόνια, δεν μπορώ να φανταστώ κάτι καλύτερο για να κλείσω την σημερινή μου ομιλία από τα λόγια του Ισοκράτη στον Δημόνικο. Χτίστε πάνω στις στέρεες βάσεις που σας δόθηκαν, βγείτε έξω στην κοινωνία για να πετύχετε ακόμα περισσότερα, μεγάλα και σημαντικά”.