«Για ποια έργα αποκλείστηκε η δυνατότητα ένταξης και συμβασιοποίησής τους στο ΕΣΠΑ 2007-2013 ενώ οι πολίτες πιστεύουν ότι θα υλοποιηθούν;!».

Σε γραπτή του δήλωση ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης, επισημαίνει:

«Εκφράζουμε την εντονότατη ανησυχία μας για την πορεία εξαγγελθέντων έργων του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013, μετά και την πρόσφατη εξέλιξη από το Υπουργείο Ανάπτυξης*.

Για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς, αργής και πρόχειρης διαχείρισης σε σημαντικότατα έργα, παγιδεύτηκε άλλοτε η ένταξη και άλλοτε η συμβασιοποίησή τους, με ευθύνη της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας.

Αυτό ήταν προβλέψιμο, γι’ αυτό και  είχαμε καταγγείλει ψευτοεντάξεις έργων που εξαγγέλλονταν από τον Περιφερειάρχη.

Τώρα επιβεβαιωνόμαστε, γιατί αποφασίστηκε το “κλείδωμα” έωλων εντάξεων και αναστολή των συμβασιοποιήσεων.

Είχαμε καταγγείλει προχειρότητα και διαχείριση με όρους ασαφείς, χωρίς καθαρές στοχεύσεις για τον τόπο, του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Με μεγάλη μας λύπη επιβεβαιωνόμαστε. Το κόστος βέβαια πάλι το πληρώνει η κοινωνία μας, δηλαδή εμείς.

Απευθύνουμε δημόσια ερωτήματα  προς τη διοίκηση της Περιφέρειας και τους γύρω από αυτήν:

1. Ποια είναι τα εξαγγελθέντα έργα ως ενταχθέντα, για τα οποία όμως δεν έχει ολοκληρωθεί η ένταξή τους και τώρα αυτή δεν επιτρέπεται;!

2. Ποια είναι τα δεκάδες έργα που εξαγγέλθηκαν ότι προχωρούν αλλά  καθυστέρησαν και  δεν έχουν συμβασιοποιηθεί, και δεν θα γίνει πλέον αυτό;!

3. Γιατί για μια ακόμη φορά κρύβουν κάτω απ’ το χαλί και από τους συμπολίτες μας  την αλήθεια για τα παραπάνω έργα του ΕΣΠΑ;

Με τέτοιες πρακτικές δεν μπορούμε να πάμε μπροστά. Οι πολίτες απαιτούν την αλήθεια, καθαρούς στόχους, καθαρές κουβέντες και ενέργειες.

Ζητούν λύσεις, γι’ αυτό και χρειαζόμαστε αλλαγή στη διοίκηση της Περιφέρειας».

* Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης:

«Μπροστά στον κίνδυνο επιβάρυνσης του Π.Δ.Ε. (Προγράμματος Δημοσιων Επενδύσεων) και υπέρμετρης δέσμευσης πόρων της νέας περιόδου και μέχρι την ολοκλήρωση της εξυγίανσης των Ε.Π. (Επιχειρησιακών Προγραμμάτων) του ΕΣΠΑ, η οποία θα συμφωνηθεί με τη Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ το αργότερο μέχρι τέλος Απριλίου 2014 και πρέπει να κοινοποιηθεί μέχρι το τέλος Μαιου 2014, αναστέλλονται, σύμφωνα με μνημονιακή υποχρέωση, οι εντάξεις έργων και η υπογραφή συμβάσεων εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων που θα συμφωνούνται από την Ε.Ε. Σχετική ενημέρωση επί των εξαιρέσεων με την Ε.Ε. θα ακολουθήσει. Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο μας είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει σε άμεσο κλείδωμα εισαγωγής νέων εντάξεων και προσκλήσεων στο Ο.Π.Σ. (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα). Για οποιαδήποτε απόφαση ένταξης εκδοθεί στο διάστημα αυτό, καθ’ υπέρβαση της παρούσας εγκυκλίου, η Δ.Δ.Ε. δεν θα εγγράφει τα αντίστοιχα ποσά στις Σ.Α. του Π.Δ.Ε. Παράλληλα παρακαλούνται οι Δ.Α., Ε.Δ.Α. και Ε.Φ.Δ. να φροντίσουν ώστε οι τελικοί δικαιούχοι των έργων τους να μην προβούν σε αναλήψεις νομικών δεσμεύσεων στο διάστημα αυτό. Τα μέτρα αυτά κρίθηκαν αναγκαία για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας».