Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Σφοδρή απάντηση Πετρίδη στις ηχηρές βολές Μέτιου

Εξ αιτίας της απόρριψης του ΣΒΑΑ του Δήμου Κομοτηνής για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ΑΜ-Θ.
ΜΕΤΙΟΣ ΚΑΤΑ ΠΕΤΡΙΔΗ-ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΚΑΤΑ ΜΕΤΙΟΥ ΑΡΧΙΚΗ

Χρ. Μέτιος: «Η ένσταση έγινε από τον κ. Πετρίδη για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους. Όσα επικοινωνιακά τεχνάσματα όμως και να χρησιμοποιήσει κανείς, η απουσία σχεδιασμού του Δήμου Κομοτηνής είναι φανερή».

Γ. Πετρίδης: «Ο κ. Μέτιος παραληρεί με ψεύδη και ανακρίβειες, προσβάλλοντας Μητρόπολη και Εφορεία Αρχαιοτήτων. Εμείς θα υλοποιήσουμε τα έργα μας, είτε ο Περιφερειάρχης είναι δίπλα μας, είτε απέναντί μας».

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαντά στις βολές που εξαπέλυσε εναντίον του ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Χρήστος Μέτιος, μετά την απόρριψη και της ένστασης του Δήμου Κομοτηνής, αναφορικά με το αρχικό «κόψιμο» των προτεινόμενων για χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ, έργων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης».

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας, ενέκρινε τα Σχέδια των Δήμων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Δράμας, και απέκλεισε εκείνα των Δήμων Κομοτηνής και Ξάνθης.

ΟΙ ΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΜ-Θ κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΤΙΟΥ

Όσον αφορά το απορριφθέν Σχέδιο του Δήμου Κομοτηνής, που συντάχθηκε και διεκδικούσε χρηματοδότηση σε συνεργασίο με την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, κ. Μέτιος, είχε δηλώσει: «Η πρόταση του Δήμου Κομοτηνής παρουσιάζει ελλείψεις όσον αφορά στην ποιότητά της, καθώς τα περισσότερα προβλήματα και ανάγκες που καταγράφονται σε αυτήν, έχουν να κάνουν με αποκαταστάσεις μεμονωμένων κτιρίων και μνημείων. Ειδικότερα, στην πρόταση, δεν προκύπτει επαρκής ποσοτική και ποιοτική προσέγγιση των προβλημάτων και των αναγκών, ούτε σύνδεσή τους με τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Αυτό είναι το σκεπτικό της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης. Με άλλα λόγια, δεν είναι ξεκάθαρο ποια ακριβώς είναι η αναπτυξιακή στόχευση και πώς αυτή θα επιτευχθεί. Η πρόταση του Δήμου Κομοτηνής πέτυχε υψηλή βαθμολογία στο κριτήριο της Ωριμότητας, γιατί ώριμα ήταν τα έργα που είχαν σχεδιαστεί από τη Μητρόπολη και την Εφορεία Αρχαιοτήτων, και είχαν ήδη περιληφθεί στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση «Εγνατίας Οδού». Ο Δήμος Κομοτηνής, για να μπορέσει να υποβάλει πρόταση στη Στρατηγική ΒΑΑ, συμπεριέλαβε αυτά ακριβώς τα έργα, που τονίζω, είχαν ήδη περιληφθεί στην ΟΧΕ, προσθέτοντας ορισμένα ακόμα όπως αυτό της ενεργειακής αναβάθμισης της Δημοτικής Αγοράς. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο κ. Πετρίδης επέλεξε να κάνει ένσταση, με αποτέλεσμα για περίπου έναν μήνα να καθυστερήσει η όλη διαδικασία ενώ όλοι γνωρίζουμε πόσο πιεστικά είναι τα χρονοδιαγράμματα για την απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ. Όπως με ενημέρωσε ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, κ. Πιτσινίγκος, ποτέ δεν έχει κατατεθεί ένσταση στη Διαχειριστική. Η Διαχειριστική είναι μια υπηρεσία που έχει σκοπό να βοηθάει Περιφέρεια και Δήμους να υλοποιούν τα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε οι Δήμαρχοι είναι σε συνεχή επικοινωνία μαζί της. Κρίνω επομένως ότι η ένσταση έγινε για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους. Όσα επικοινωνιακά τεχνάσματα όμως και να χρησιμοποιήσει κανείς, η απουσία σχεδιασμού του Δήμου Κομοτηνής είναι φανερή. Θέλω να διαβεβαιώσω όλους ότι δεν έγινε καμία παρέμβαση από τη Διοίκηση στη βαθμολόγηση των προτάσεων. Η αξιολόγηση έγινε με διαφάνεια και αξιοκρατία, αποκλειστικά από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης. Όσον αφορά στα έργα που δεν θα χρηματοδοτηθούν μέσω των Στρατηγικών ΒΑΑ, θα επιδιώξουμε να τα υλοποιήσουμε είτε εντάσσοντάς τα στην ΟΧΕ είτε μέσω νέων προσκλήσεων».

ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Ο κ. ΠΕΤΡΙΔΗΣ, ΑΝΑΦΕΡΕΙ:

«Παρακολούθησα με έκπληξη την πρωτοφανή και εντελώς αδικαιολόγητη επίθεση που εξαπέλυσε σε βάρος, τόσο του Δήμου Κομοτηνής όσο και εναντίον μου, ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος. Με παραληρηματικό τρόπο καταλόγισε στον Δήμο μας φανερή απουσία σχεδιασμού, επικοινωνιακή δολιότητα, αλλά και σφετερισμό των έργων των εταίρων της πρότασής μας για το ΣΒΑΑ Κομοτηνής. Στην προσπάθειά του δε, να πλήξει τον Δήμο καταγωγής του, ο κ. Μέτιος δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ψεύδη, ανακρίβειες και αντιφάσεις, που τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα:

Μέτιος: «Η στρατηγική ΒΑΑ του Δ. Καβάλας αξιολογήθηκε με τη μέγιστη βαθμολογία στην Ωριμότητα Στρατηγικής» (3,1/3,5).

Η Αλήθεια: Η στρατηγική ΒΑΑ του Δ. Κομοτηνής αξιολογήθηκε με τη μέγιστη βαθμολογία στην Ωριμότητα Στρατηγικής (3,264/3,5).

Μέτιος: «Η ένσταση της Κομοτηνής έγινε για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους».

Η Αλήθεια: Σύμφωνα με την αρ. πρ. 39/05-01-2017 απόφαση του Προϊσταμένου της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Α.Μ.Θ.  , στην οποία αναφέρεται:

«Αποδεχόμαστε το από 29.12.2016 Πρακτικό της Επιτροπής Ενστάσεων των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης επί της ένστασης του Δήμου Κομοτηνής:

  1. Κάνουμε δεκτή την ένσταση του Δήμου Κομοτηνής ως προς τα κριτήρια Β.2 (Η στρατηγική ΒΑΑ έχει ολοκληρωμένο χαρακτήρα) και Β.5 (Είναι ρεαλιστικό το σχέδιο χρηματοδότησης της Στρατηγικής ΒΑΑ).
  2. Απορρίπτουμε την ένσταση του Δήμου Κομοτηνής ως προς τα υπόλοιπα σημεία….

Με την επαναβαθμολόγηση η πρότασή μας έφτασε στη βαθμολογία τον Δήμο Δράμας, σε επιλέξιμη, πλέον, θέση και αν δεν είχε συμβεί το πρωτοφανές για εκδίκαση ένστασης να αυξηθεί η βαθμολογία και της Δράμας (χωρίς αυτή να έχει προσφύγει), ο Δήμος μας θα ήταν δικαιούχος του προγράμματος. Τόσο επικοινωνιακή, δηλαδή, ήταν η ένσταση μας.

Μέτιος: « Ο κ. Πετρίδης επέλεξε να κάνει ένσταση, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει για ένα μήνα η διαδικασία».

Η Αλήθεια: Ένσταση κατέθεσε και ο Δήμος Ξάνθης, χωρίς, όμως, να κατηγορηθεί από τον Ροδοπίτη Μέτιο, ούτε για κωλυσιεργία, ούτε για επικοινωνιακά τερτίπια. Άρα και να μην είχαμε καταθέσει ένσταση, η διαδικασία θα καθυστερούσε λόγω Ξάνθης. Η ένσταση δεν αποφασίστηκε από τον Πετρίδη, αλλά ομόφωνα (συμπολίτευση και αντιπολίτευση). Άραγε και η αντιπολίτευση συμμετείχε στο «επικοινωνιακό τέχνασμα Πετρίδη»;

Μέτιος: « Ο Δήμος Κομοτηνής εκμεταλλεύτηκε τα έργα των εταίρων του».

Η Αλήθεια: Και ο πλέον άσχετος περί του προγράμματος (πλην Μέτιου;) γνώριζε ότι τόσο οι συμπράξεις και συνέργειες Φορέων, όσο και η Ωριμότητα των προτάσεων ήταν βασικά προαπαιτούμενα του προγράμματος. Επιπλέον, οι εταίροι μας στο πρόγραμμα, Ιερά Μητρόπολη και  Υπουργείο Πολιτισμού,  είναι οι πλέον αξιόπιστοι, έντιμοι, μεθοδικοί, έμπειροι  και καταρτισμένοι εταίροι και όχι αφελείς «προς εκμετάλλευση», όπως απαξιωτικά θέλει να τους παρουσιάσει στα μάτια της τοπικής κοινωνίας ο κύριος Μέτιος, καταλογίζοντας τους στη χειρότερη περίπτωση δόλο και στην καλύτερη αμέλεια ή αφέλεια.

Μέτιος: «Τα έργα που προτάθηκαν είχαν ήδη συμπεριληφθεί στην ΟΧΕ»

Η Αλήθεια: Στην πραγματικότητα έγινε ακριβώς το αντίθετο. Ο σχεδιασμός και η προετοιμασία για τα ΒΑΑ είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί, όταν οριστικοποιήθηκε η ΟΧΕ.  Όφειλε να γνωρίζει ότι οι διαδικασίες σχεδιασμού και ωρίμανσης των ΒΑΑ άρχισαν από το 2015, ενώ η προσωρινή και η οριστική ανακοίνωση των έργων ΟΧΕ έγιναν την Άνοιξη του 2016 (Μάρτιος – Μάιος). Όφειλε, επίσης,  να γνωρίζει ότι μέσα σε 3-4 μήνες μέχρι την καταληκτική προθεσμία του Σεπτεμβρίου 2016, αλλαγή Στρατηγικής ΒΑΑ ήταν αδύνατο να γίνει.

Ο κ. Μέτιος οφείλει να συνειδητοποιήσει την ευθύνη και  το μέγεθος του θεσμικού του ρόλου. Να αποβάλλει επιτέλους τα σύνδρομα του αντιπολιτευόμενου δημοτικού συμβούλου Κομοτηνής. Να συνεργαστεί αντί να επιτίθεται. Να σεβαστεί για να τον σεβαστούμε. Σε κάθε περίπτωση, στον Δήμο Κομοτηνής, ό,τι έχουμε σχεδιάσει για την πόλη και τα χωριά μας, για τους πολίτες μας και τη βελτίωση της ζωής τους, εμείς θα το ολοκληρώσουμε. Με τον κ. Μέτιο δίπλα μας ή απέναντι μας. Η επιλογή δική του…».

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΕΡΓΑ:

  1. Ολοκληρωμένες δράσεις ανάδειξης και προσβασιμότητας του Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής.
  2. Αποκατάσταση και ανάδειξη κτιριακού συγκροτήματος Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου.
  3. Συντήρηση ξυλόγλυπτων του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου.
  4. Ιμαρέτ: Συντήρηση μνημείου και εκκλησιαστικής συλλογής – ανάδειξη περιβάλλοντος χώρου.
  5. Βιώσιμη κινητικότητα σε οδούς πέριξ του Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής.
  6. Δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής.
  7. Ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικής Αγοράς Κομοτηνής.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Μπες…facefood, και ζήσε μια ανεπανάληπτη γευστική εμπειρία!
ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood