Απαντώντας το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση* της ΝΔ, αναφέρει:

«Ενημερώνουμε τους κ.κ. Μητσοτάκη, Γεωργιάδη, και φυσικά τον καθοδηγητή τους Αντώνη Σαμαρά, ότι βρισκόμαστε στο 2018. Αντί να ψάχνουν λοιπόν στα αρχεία τους για το τι έλεγε η Αυγή και ο Συνασπισμός πριν από 26 χρόνια, καλό θα ήταν να μας πουν οι παραδοσιακά πατριδοκάπηλοι και όψιμοι «Μακεδονομάχοι», πως γίνεται η ΝΔ να συντάσσεται με τα συλλαλητήρια, ενώ οι κυβερνήσεις της ΝΔ, με τον πλέον επίσημο τρόπο, συζητούσαν για λύση στη βάση της σύνθετης ονομασίας.

Εκτός από την κυβέρνηση Καραμανλή, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά τάχθηκε τουλάχιστον πέντε φορές υπέρ της σύνθετης ονομασίας, επιβεβαιώνοντας πως οι κ.κ. Σαμαράς και Μητσοτάκης ουδόλως ενδιαφέρονται για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά μονάχα για τη δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης.

Συγκεκριμένα:

  1. Ο Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά, στις 27 Σεπτεμβρίου 2014, δηλώνει από το βήμα της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ: «Προτείνουμε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη “Μακεδονία” για κάθε χρήση, erga omnes».
  2. Ο Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά, στις 20 Ιανουαρίου 2014, στις Βρυξέλλες, απαντώντας σε ερωτήσεις Ευρωβουλευτών: «Αποδεχόμαστε ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό δίπλα στον όρο “Μακεδονία”, αλλά ένα όνομα για κάθε χρήση».
  3. Ο Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά, στις 28 Σεπτεμβρίου 2013, από το βήμα της 68ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ζητούσε «εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης για όλες τις χρήσεις – erga omnes – χωρίς γκρίζα σημεία, η οποία θα επιτρέπει τον σαφή διαχωρισμό μεταξύ της γειτονικής χώρας και της Περιφέρειας της Μακεδονίας στη βόρεια Ελλάδα».
  4. Ο Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά, στην 67η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 28 Σεπτεμβρίου 2012, ζητούσε «μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, καθώς η Μακεδονία είναι γεωγραφική περιοχή που επικαλύπτει τις επικράτειες τριών χωρών, κυρίως της Ελλάδας, και μετά της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ».
  5. Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σαμαρά, στις 7 Ιουλίου 2012, ο Υπουργός Εξωτερικών έλεγε ότι «η Ελλάδα, επιδεικνύοντας το απαιτούμενο εποικοδομητικό πνεύμα, προέβη σε ένα μείζον συμβιβαστικό βήμα, αποδεχόμενη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων (erga omnes)».

*Η ανακοίνωση της ΝΔ που προηγήθηκε:

«Καθώς η Κυβέρνηση αρέσκεται τον τελευταίο καιρό σε ιστορικές αναδρομές, θα έχει ενδιαφέρον να σχολιάσει και το εξής κείμενο:

«Με ωριμότητα που έπεισε και τους πλέον δύσπιστους, αλλά και πατριωτικό παλμό, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες απ’ όλη τη Μακεδονία, εξέφρασαν χθες – σε μια συγκέντρωση με ιδιαίτερη μαζικότητα και ενωτικό χαρακτήρα στη Θεσσαλονίκη – την εθνική ευαισθησία τους και την αποφασιστικότητά τους να προασπίσουν την ακεραιότητα, την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομία του Ελληνισμού». 

Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη όσων στον ΣΥΡΙΖΑ πιθανώς δεν το θυμούνται, πρόκειται για το πρωτοσέλιδο σχόλιο της “Αυγής” την επομένη του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης το 1992. Η επίσημη εφημερίδα της Αριστεράς κυκλοφόρησε τότε με τίτλο “ΠΑΛΜΟΣ ΜΕ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ – Εντυπωσιακό το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης”, και θα είχε ενδιαφέρον η Κυβέρνηση να σχολιάσει και την εξής δήλωση που προέταξε η Αυγή:

«Επρόκειτο για μια τεράστια λαϊκή εκδήλωση που τη χαρακτήριζε η έντονη ευαισθησία απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης των συνόρων της ελληνικής Μακεδονίας, πλαστογράφησης της ιστορίας και υφαρπαγής της ιστορικής κληρονομιάς». Είναι η δήλωση του αείμνηστου Λεωνίδα Κύρκου που ήταν παρών στο συλλαλητήριο.

Της απαντήσεως του ΣΥΡΙΖΑ, ακολούθησε ανταπάντηση της ΝΔ:

«Καλή η προπαγάνδα, αλλά πλέον δεν πείθει κανέναν. Η Νέα Δημοκρατία ουδέποτε μετέβαλε τις θέσεις της για το Σκοπιανό, εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι πρότινος τασσόταν υπέρ της “ανάγκης” το όνομα της γείτονος να είναι “Μακεδονία” σκέτο.

Κατά τα λοιπά, να θυμίσουμε στο ΣΥΡΙΖΑ ότι εξακολουθεί να συγκυβερνά με τον Πάνο Καμμένο, τις δηλώσεις του οποίου, παραδόξως, ξέχασε να αναφέρει στο “ενημερωτικό” δελτίο του».