ΕΛΜΕ 4 (2)Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέα Λοβέρδο, κατέθεσαν έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών και «τον εμπαιγμό που υφίστανται από το Υπουργείο».

Οι βουλευτές ζητούν από τον Υπουργό Παιδείας να απαντήσει σχετικά με τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών οι οποίοι «δεκαέξι μήνες τώρα βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας ενώ θα έπρεπε να έχουν μεταταχθεί εδώ και επτά μήνες»  και τον καλούν «να ενεργήσει ανάλογα ώστε να αρθεί η αδικία σε βάρος τους».

Στην ερώτησή τους  οι Τζένη Βαμβακά, Γιάννης Αμμανατίδης, Έφη Γεωργοπούλου, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, Μαρία Κανελλοπούλου και Γιώργος Πάντζας, αναφέρουν:

«Περισσότεροι από 1.600 εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ, εξακολουθούν να τελούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, μη έχοντας ενημέρωση για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον, αναμένοντας τις τελικές κυβερνητικές αποφάσεις στον τομέα της εκπαίδευσης και της παιδείας.

Από την 23/7/2013, 2.424 εκπαιδευτικοί πενήντα ειδικοτήτων της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Παράλληλα καταργήθηκαν τρεις σημαντικοί τομείς στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ, με αποτέλεσμα 20.000 μαθητές να χάσουν τον εκπαιδευτικό τους προσανατολισμό.

Σήμερα, 16 μήνες μετά, ελάχιστοι εκπαιδευτικοί έχουν τοποθετηθεί σε κενές θέσεις, ενώ περισσότεροι από 1.600 εκπαιδευτικοί παραμένουν όμηροι σε διαθεσιμότητα, ανάμεσά τους και αρκετοί εκπαιδευτικοί ΑΜΕΑ, ορισμένοι και χωρίς μισθό από τις 22 Μαρτίου 2014. Αρκετοί εκπαιδευτικοί απειλούνται άμεσα με απόλυση. Η ομηρία τους παρατείνεται συνεχώς, ενώ θα έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί η τοποθέτησή τους εδώ και επτά μήνες.

Παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού Παιδείας πως θα κατατεθεί ρύθμιση για να μην απολυθούν οι εκπαιδευτικοί που είναι σε διαθεσιμότητα μετά το κλείσιμο των ΕΠΑΣ και ΕΠΑΛ, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απορρόφησής τους, γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτηματικά ως προς τη στόχευση της κυβέρνησης και του Υπουργού προσωπικά.

Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Προτίθεται να προκηρύξει άμεσα τόσες νέες θέσεις όσες είναι αναγκαίες ώστε να μην απολυθεί κανένας εκπαιδευτικός που σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς διαθεσιμότητας;

-Προτίθεται να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και να ενεργήσει έτσι ώστε να  βγουν από το οικονομικό και ψυχολογικό καθεστώς ομηρίας στο οποίο βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα, για περισσότερο από 16 μήνες ;

-Ποιος είναι ο συνολικός αριθμός εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα που δεν έχουν ακόμα μεταταχθεί;».