Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τα αναπάντητα ερωτήματα από την εμπλοκή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εταιρία «Κήρυκας Χανίων  Α.Ε.», αναφέρει:

«Τα ερωτήματα από την εμπλοκή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην εταιρεία Κήρυκας Χανίων Α.Ε., παραμένουν αναπάντητα για δεύτερη συνεχή ημέρα.

Τα στοιχεία που εμφανίστηκαν στην Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, είναι αδιάσειστα: η Κήρυκας Χανίων Α.Ε., στην οποία μέτοχος είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπως αναγράφεται στο πόθεν έσχες του 2012, πήρε δάνειο ύψους 300.000 ευρώ, δάνειο το οποίο δεν εξυπηρετείται, όπως προκύπτει από την καταγγελία στην οποία προέβη η τράπεζα μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αντί απαντήσεων, η πλευρά του Κυρ. Μητσοτάκη επιλέγει μέσω του πατέρα του και συνιδιοκτήτη της εταιρείας, να μην απαντά ούτε για το γεγονός της συμμετοχής του στον Κήρυκα, ούτε για το πώς πέρασαν δέκα χρόνια μέχρι η τράπεζα να προχωρήσει στην καταγγελία του δανείου από το οποίο δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ.

Συνεπώς, την περίοδο που κόβονταν μισθοί και συντάξεις και οι τράπεζες ανακεφαλαιώνονταν με δημόσιο χρήμα, κάποιοι … “κατάφερναν”, όχι μόνο να παίρνουν δάνεια για τις τοπικές τους εφημερίδες, αλλά και να μην προβαίνουν στην εξόφλησή τους, χωρίς κανένα κόστος!

Αναμένουμε απαντήσεις από τον πρόεδρο της ΝΔ, ευελπιστώντας ότι δεν θα χρειαστεί να απαντήσει άλλο πρόσωπο της οικογένειάς του, όσο ο ίδιος κρύβεται».

Η ανακοίνωση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

«Πορεύτηκα όλη μου τη ζωή με αξιοπρέπεια και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αμφισβητήσει την αξιοπιστία μου στον βωμό κάποιου πολιτικού παιχνιδιού», υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός σε ανακοίνωσή του, εγκαλώντας το κυβερνών κόμμα για «θράσος» που οδηγεί «βουλευτές τού κυβερνώντος κόμματος να κάνουν λόγο για θαλασσοδάνεια, προσπαθώντας να με ταυτίσουν με ανοίκειες πρακτικές».

Αναφερόμενος στις λεπτομέρειες της υπόθεσης, αντικρούει τα επιχειρήματα περί «θαλασσοδανεισμού», που όπως σημειώνει, «αβασάνιστα και επιπόλαια χρησιμοποίησε κυβερνητικός βουλευτής κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής».

Ο κ. Κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι η εταιρεία Κήρυξ Α.Ε. αναγκάστηκε το 2005 να διακόψει τις εργασίες της, και προκειμένου να πληρώσει τα οφειλόμενα στους εργαζομένους και στα ασφαλιστικά ταμεία, συνήψε δάνειο περίπου 300.000 ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς. Το δάνειο είχε πλήρεις εμπράγματες εγγυήσεις (η Τράπεζα ενέγραψε ως υποθήκη το ακίνητο της ιδιοκτησίας της Κήρυξ Α.Ε.), αλλά και δύο υψηλής αξιοπιστίας εγγυητές: τον ίδιο τον επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και γνωστό Χανιώτη επιχειρηματία.

«Ολόκληρη η διαδικασία δανεισμού έγινε υπό το φως της μέρας και υπό το φως της μέρας συνεχίζει, καθώς συμπεριλαμβάνεται στους ισολογισμούς που η εταιρεία συντάσσει και δημοσιοποιεί κάθε χρόνο», αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός.

Σημειώνει ακόμη ότι ο ίδιος και η οικογένειά του δεν είχαν καμία σχέση με έτερη εταιρεία η οποία είχε αναλάβει την αποπληρωμή του δανείου. «Άνθρακες ο θησαυρός», καταλήγει ο κ. Μητσοτάκης, προτρέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ «να στραφεί στις περιπτώσεις που πραγματικά έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον».