Με αυξημένη πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία που ρυθμίζει θέματα των Μουφτειών της Θράκης. Υπέρ ψήφισαν τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΔΗΣΥ, «παρών» δήλωσαν η Νέα Δημοκρατία, το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Ποτάμι, ενώ καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων.

Η τροπολογία προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι ο Μουφτής ή Τοποτηρητής Μουφτής, ο οποίος παράλληλα με τα θρησκευτικά καθήκοντά του είναι δημόσιος λειτουργός (με θέση γενικού διευθυντή), ασκώντας και δικαιοδοτικά καθήκοντα επί ορισμένων υποθέσεων ιδιωτικού δικαίου που αφορούν μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της περιφέρειάς του (εφόσον αυτά έχουν υπαχθεί στην αρμοδιότητά του), αποχωρεί υποχρεωτικά από τη θέση του, μόλις συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του, προκειμένου η Πολιτεία να μπορεί να προγραμματίζει την ομαλή διαδοχή στην υπηρεσία. Βάσει αυτής της ρύθμισης, οι νυν Μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, οι οποίοι έχουν υπερβεί το ανωτέρω ηλικιακό όριο, θα συνταξιοδοτηθούν υποχρεωτικά εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του ψηφισθέντος νόμου.

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι οι δαπάνες των Μουφτειών βαραίνουν τον προυπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθώς οι Μουφτείες είναι δημόσιες υπηρεσίες και, συγκεκριμένα, αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου που υπάγονται απευθείας στον Υπουργό. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση επιχειρείται να θεραπευτεί το υφιστάμενο νομοθετικό κενό για τον τρόπο κάλυψης των δαπανών λειτουργίας των Μουφτειών της Θράκης και να υπηρετηθεί ο βασικός στόχος της διαφάνειας και της υποστήριξης των Μουφτειών, ώστε να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι θρησκευτικές ανάγκες της μουσουλμανικής μειονότητας.

ΜΟΥΦΤΗΔΕΣ1Κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου έκανε λόγο για μια προσπάθεια «να κανονικοποιήσουμε την λειτουργία των Μουφτειών», προαναγγέλλοντας θα προχωρήσει άμεσα ο διορισμός τοποτηρητών στις Μουφτείες από την αποκεντρωμένη διοίκηση, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος του 1991. Αναλυτικά ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε στη σχετική τοποθέτησή του: «Το Κοινοβούλιο ομόφωνα, πλην της Χρυσής Αυγής, είχε ψηφίσει την προαιρετικότητα της Σαρία. Ο νόμος που ψηφίσαμε προβλέπει ένα Προεδρικό Διάταγμα για τη λειτουργία των Μουφτειών. Το Προεδρικό Διάταγμα που θα ορίζει αυτήν την λειτουργία είναι αποτέλεσμα μιας μακράς αλλά απαραίτητης διαδικασίας, που είχε ως πρώτο βήμα την λειτουργία μιας επιστημονικής επιτροπής στην οποία τα κόμματα έχουν υποδείξει ειδικούς επιστήμονες. Τώρα είμαστε στο δεύτερο στάδιο της επεξεργασίας της τελικής μορφής του μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Τι κάναμε λοιπόν με αυτήν την διάταξη; Προσπαθήσαμε να κανονικοποιήσουμε την λειτουργία των Μουφτειών. Άρα και οι ίδιοι οι Μουφτήδες πρέπει να περιληφθούν σε όλες τις διατάξεις της κανονικότητας. Όπως οι δικαστικοί παίρνουν σύνταξη στα 67 τους, το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τους Μουφτήδες. Μην δώσουμε μια άλλη διάσταση πέρα από αυτή. Και βεβαίως, προχωράμε αμέσως στον διορισμό τοποτηρητών από την αποκεντρωμένη διοίκηση, όπως ακριβώς λέει ο νόμος του 1991. Σήμερα, οι δύο Μουφτήδες, οι οποίοι πράγματι έχουν ευσυνείδητα εργαστεί, ο ένας είναι 80 ετών, αν δεν κάνω λάθος, και ο άλλος 81 ετών. Δεν είναι αμαρτία η ηλικία, αλλά όταν λέμε να κανονικοποίησουμε δομές, όλοι πρέπει να είναι το ίδιο στα μάτια του νόμου και είμαι σίγουρος ότι πρώτα οι ίδιοι οι Μουφτήδες θα θελήσουν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία».

Αναφερόμενος στην εκπαίδευση των ιεροδιδασκάλων ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε: «Έχει μεγάλη σημασία οι ιεροδιδάσκαλοι να είναι μορφωμένοι και ένας από τους λόγους που ιδρύσαμε την κατεύθυνση των Μουσουλμανικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ είναι ακριβώς αυτός και θέλουμε να δώσουμε μια μικρή παράταση μέχρι να υπάρχουν οι πρώτοι απόφοιτοι από αυτό το τμήμα».

Δείτε την τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας (00:00 – 04:45):