Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση τις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις ενάντια στις προτάσεις της Κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών Φορέων της χώρας, σε συνάντησή τους στα γραφεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Τονίζοντας ότι «μετά από τρεις μήνες αντιδράσεων και κινητοποιήσεων ενάντια στα σχεδιαζόμενα μέτρα, η Κυβέρνηση δεν έκανε καμία αλλαγή αποδεκτή, και παρουσίασε νομοσχέδιο σε σύντομη και προσχηματική δημόσια διαβούλευση», κατήγγειλαν ότι «δεν είχε στην πραγματικότητα προηγηθεί κανένας ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος για το νέο Ασφαλιστικό, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν άλλαξε τίποτε από όσα πρότεινε». Επιπλέον σημείωσαν ότι επί τρίμηνο και πλέον αντιδρούν και κινητοποιούνται «ενάντια σε ένα καταστροφικό για τους επιστήμονες, τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και την οικονομία και την κοινωνία σχεδιαζόμενο ασφαλιστικό σύστημα» αλλά δεν εισακούονται.

Έδωσαν μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα των έντονων αντιδράσεών τους, που συνεχίζονται:

Οι Μηχανικοί, με απόφαση του ΤΕΕ, απέχουν από τις αρχές Ιανουαρίου από ΤεχνικάΣυμβούλια Έργων και Μελετών, καθώς και από το σύνολο των Επιτροπών του κράτους με τεχνικό αντικείμενο, όπωςΕπιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, Αυθαιρέτων, Επιτροπές Δημοπρασιών Έργων και Μελετών κ.λπ. Από τη Μεγάλη Δευτέρα, δε, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας αναστέλλει τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Υπολογισμού καιΔιαχείρισης Αμοιβών Μηχανικών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν οι διοικητικές πράξεις και γενικά οιεργασίες που περιλαμβάνουν υπογραφή μηχανικού.

Οι Δικηγόροι, με αλλεπάλληλες και συνεχείς αποφάσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των ΔικηγορικώνΣυλλόγων Ελλάδας, βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις και απέχουν από όλα τα καθήκοντά τους από τις4 Ιανουαρίουμέχρι και τις 25 Απριλίου, εκτός των περιπτώσεων παραγραφής και τήρησης προθεσμιών.

Οι Οικονομολόγοι, οι Λογιστές και οι Φοροτεχνικοί, με απόφαση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, αντιδρούνδυναμικά και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις ενάντια στο Ασφαλιστικό, ενώ με αποφάσεις τόσο του ΟΕΕ όσο και τηςΠανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, απέχουν από κατάθεση φορολογικών δηλώσεων πελατώντους από την έναρξη λειτουργίας της σχετικής εφαρμογής του taxisnet μέχρι και τις 6 Μαΐου.

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στήριξε εξαρχής τις κινητοποιήσεις των επιστημονικών φορέων, και καλεί τα μέλη του,γεωτεχνικούς, γεωπόνους, γεωλόγους, δασολόγους, κτηνιάτρους και ιχθυολόγους, να απέχουν από τα καθήκοντά τους.

Οι Συμβολαιογράφοι και οι Δικαστικοί Επιμελητές, όπως ολόκληρος ο νομικός κόσμος, αντιδρούν έντονα καιέχουν προχωρήσει σε αποχή από τα καθήκοντά τους η οποία συνεχίζεται.

Ο Ιατρικός κόσμος έχει αντιδράσει έντονα και έχει συμμετάσχει δυναμικά σε όλες τις κινητοποιήσεις των επιστημονικών φορέων, λαμβάνοντας υπόψη τον ευαίσθητο χώρο που υπηρετεί και την ανάγκη διασφάλισης της υγείας των πολιτών.

Κοινή διαπίστωση των Επιστημονικών Φορέων, είναι ότι «ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου», ενώ αποφάσεις για τη μορφή των περαιτέρω κινητοποιήσεων, θα ληφθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σε δηλώσεις τους, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ο Πρόεδρος του ΟΕΕ Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας Βασίλης Αλεξανδρής, και ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΦΕΕ Αντώνης Μουζάκης, επισήμαναν τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου στον επιστημονικό κόσμο της χώρας και στην κοινωνία, και προανήγγειλαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.