Στις 22 Ιανουαρίου 2018, μετά από Συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας, άρχισε επισήμως η αναζήτηση των οστών των 7.976 πεσόντων κατά το Έπος 1940 –  ΄41 στη Βόρεια Ήπειρο, που σχεδόν στο σύνολό τους επί 78 χρόνια παραμένουν  άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι. Οι αναζητήσεις – εκταφές άρχισαν από τον ομαδικό τάφο στα Στενά της Κλεισούρας και συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς.

Για τον εντοπισμό των οστών των πεσόντων και την αναγνώριση της ταυτότητά τους οι συγγενείς μπορεί να απευθύνονται:

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Πεσόντων κατά το Έπος 1940 – ΄41, πρώην υπουργός και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Σούρλας, δήλωσε:

“Πρόκειται για μια απόφαση ιστορικής σημασίας για την εθνική μνήμη και την απονομή τιμής και έκφραση ευγνωμοσύνης στους μαχητές που τίμησαν την ιστορία του έθνους και προκάλεσαν τον παγκόσμιο θαυμασμό. Η επιθυμία και ο πόθος των συγγενών ήταν και παραμένει  άσβεστος επί 78 χρόνια για την ανεύρεση των οστών και την εκπλήρωση του καθήκοντος, όπως γίνεται σε κάθε περίπτωση απώλειας προσφιλών προσώπων. Η Ένωσή μας που έδωσε αγώνες για τη σύναψη της Συμφωνίας αυτής με την Αλβανία, ευχαριστεί όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή. Παράλληλα με την αναζήτηση των οστών καταβάλλεται προσπάθεια και για την ταυτοποίηση, για την οποία  έχουν συσταθεί ειδικές υπηρεσίες από το Υπουργείο Άμυνας και επιστημονικά εργαστήρια για το DNA”.