Με την υπογραφή δύο Μνημονίων Συνεργασίας, σφραγίστηκε και επίσημα η συνεργασία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με δύο κρατικά Πανεπιστήμια της Αγίας Πετρούπολης.

Η ενίσχυση των ρωσο-ελληνικών σχέσεων έχει επιβεβαιωθεί άλλωστε με την υπογραφή του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες επίσημα ανακήρυξε το 2016 ως «Έτος Ελλάδας» στη Ρωσία και «Έτος Ρωσίας» στην Ελλάδα, ενώ  η επίσκεψη του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου τον περασμένο μήνα στη Μόσχα, εγκαινίασε το αφιερωματικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας 2016 με μία σειρά επισκέψεων και κοινών εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για αυτή τη χρονιά.

Σε αυτό το πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας των δύο χωρών, και με αφορμή την προηγηθείσα αδελφοποίηση του Δήμου Αλεξανδρούπολης με τον Δήμο Βίμποργκσκι της Αγίας Πετρούπολης, το ΔΠΘ αποδέχτηκε την πρόταση για την υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας με το Κρατικό Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο Herzen, ένα από τα παλαιοτέρα και μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ρωσίας, γνωστό για τα εκπαιδευτικά και επιστημονικά του επιτεύγματα, καθώς και με το Κρατικό Παιδιατρικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, του Υπουργείου Υγείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ παράλληλα, η αντιπροσωπεία του ΔΠΘ επισκέφθηκε και το Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου Αγίας Πετρούπολης.

«Νοιώθω ιδιαίτερη τιμή και χαρά που εκπροσωπώ με την ιδιότητα του Πρύτανη το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, συνεχίζοντας μια φιλία αιώνων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία, οι οποίες συνδέονται με ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς φιλίας που βασίζονται σε κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αξίες. Η πρόταση αυτή αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μια μοναδική ευκαιρία παρουσίασής του σε μια χώρα με παράδοση αιώνων στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, και ένα σημαντικό βήμα στην υλοποίηση της στρατηγικής του για διεθνοποίηση και εκσυγχρονισμό», ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του κατά την εισηγήσή του, ο Πρύτανης του ΔΠΘ, Καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Αγία Πετρούπολη, πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη κ. Πάνο Μπεγλίτη. Στο Γενικό  Προξενείο της Ελληνικής Δημοκρατίας, δε, πραγματοποιήθηκαν και συναντήσεις με εκπροσώπους της ομογένειας και με Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στα ρωσικά πανεπιστήμια.

Η κυβέρνηση της Αγίας Πετρούπολης εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Επιστημών και Ανώτατης Εκπαίδευσης, Andrey Maximov, και τον Αντιπρόεδρο της επιτροπής Διεθνών και Εξωτερικών Σχέσεων, Sergey Markov.

Στην αποστολή του ΔΠΘ που μετέβη στην Αγία Πετρούπολη, του Πρύτανη κ. Καραμπίνη, πλαισίωσαν ο Αναπληρωτής Πρύτανης Οικονομικών, Αν. Καθηγητής Φώτης Μάρης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής, Καθηγητής Θεόδωρος Κεβρεκίδης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητής Πλουμής Πασαδάκης, και η Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, Καθηγήτρια Ζωή Γαβριηλίδου.