Μία εποικοδομητική συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκου Τσαλικίδη, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Αχμέτ Ιμπράμ και του Προέδρου της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών κ. Εσάτ Χουσεϊν.

Στη συζήτηση αποτυπώθηκε η ανάγκη έγκαιρης αποζημίωσης των καπνοπαραγωγών της Ροδόπης, για τις ζημιές που υπέστησαν από τον ιό του κηλιδωτού μαρασμού της τομάτας (TSWW). Για τον λόγο αυτό άλλωστε, οι υπηρεσίες της Π.Ε. Ροδόπης και της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ενήργησαν άμεσα και έγκαιρα με τις κατάλληλες διαδικασίες, προκειμένου να διασφαλιστεί η συντομότερη διαδρομή για την καταβολή αποζημιώσεων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της διαρκούς συνεργασίας του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Τσαλικίδη με την Κοινοπραξία Καπνοπαραγωγών και επ’ ευκαιρία της αποστολής προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του πορίσματος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας.

Ο κ. Τσαλικίδης ζήτησε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την επιτάχυνση των διαδικασιών στο θέμα των αποζημιώσεων.

Στην έκθεση της ΔΑΟΚ της Π.Ε. Ροδόπης αποτυπώνονται, έπειτα από αυτοψία που διενεργήθηκε, τα αίτια και η έκταση της καταστροφής στις καλλιέργειες καπνού της περιοχής μας από τον ιό, ο οποίος εμφανίζει χαρακτηριστικά επιδημίας με εξάπλωση στο 100% των καπνοχώραφων και στο 70% των παραγωγών, με αποτέλεσμα την μείωση της συνολικής παραγωγής σε ποσοστό περί το 70-80%, καθώς επίσης την υποβάθμιση της ποιότητας.

Ο Πρόεδρος Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών πριν αποχωρήσει από τη συνάντηση εξέφρασε την ικανοποίησή του, ευχαριστώντας τον κ. Τσαλικίδη και τους συνεργάτες του, τόσο για το άμεσο ενδιαφέρον, όσο και για τις κινήσεις που έγιναν για τις αποζημιώσεις των αγροτών.