Θύελλα αντιδράσεων έχει σηκώσει και η δήλωση του συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη και επικοινωνιολόγου, Χρήστου Βαλταδώρου, για την Αγιά Σοφία και το κοράνι, στην προσωπική του ιστοσελίδα στο Facebook. «Να μη σας στενοχωρήσω, αλλά το μνημείο της «Αγιά Σοφιάς» είναι «ισλαμικό» εδώ και αιώνες… Με ή χωρίς μαρμαρωμένο βασιλιά (καλότυχος, γλίτωσε τους φόρους). Παρεμπιπτόντως, δεν βλέπω να ιδρώνετε για τα δεκάδες τεμένη της ημεδαπής που έχουν μεταβληθεί σε αποθήκες, ωδεία, ξενοδοχεία, στάβλους, εκθετήρια λαϊκής τέχνης και πάει λέγοντας. Εκτός και αν είναι ζήτημα «εθνικού» μεγέθους…», έγραψε το μέλος του πρωινού καφέ της Συγγρού και σταθερός συνομιλητής του προέδρου της ΝΔ.

ΒΑΛΤΑΔΩΡΟΣ 2Η δήλωσή του αυτή ήρθε σε μια στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αντιδρά στην προσβλητική απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία να διαβάζεται το Κοράνι στην Αγιά Σοφιά, όσες ημέρες διαρκεί το Ραμαζάνι.

Ο Χρήστος Βαλταδώρος εμφανίζεται προοδευτικός και φιλελεύθερος αλλά δεν γνωρίζουμε αν η άποψή του είναι αποδεκτή και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την ώρα μάλιστα που ο ίδιος έκανε αυστηρές συστάσεις στον Τούρκο Πρέσβη στη χώρα μας.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ 3Μάλιστα, επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της Αγίας Σοφίας, κατέθεσε η συντονίστρια Εξωτερικών της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη… Η κ. Μπακογιάννη χαρακτηρίζει «προκλητική» την ενέργεια των τουρκικών Aρχών για ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, υποστηρίζει ότι με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη δημιουργείται σύγχυση, και ρωτά τον πρωθυπουργό ποια είναι η τελική θέση της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα στο κείμενο αναφέρει: «Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να δώσει άδεια ανάγνωσης του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που προστατεύεται από την UNESCO, συνιστά προκλητική ενέργεια που προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Το Υπουργείο Εξωτερικών με καθυστέρηση καταδίκασε φραστικά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης και την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης δήλωσε ότι «δεν είναι τραγικό» και «δεν συνιστά έλλειψη σεβασμού η ανάγνωση θρησκευτικού κειμένου στην Αγία Σοφία». Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί σύγχυση και να σταλούν λάθος μηνύματα στη γειτονική χώρα. Ποια είναι τελικά η θέση της κυβέρνησης στο ζήτημα της αλλαγής χαρακτήρα της Αγίας Σόφιας; Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως συμβόλου της Χριστιανοσύνης και ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς;».

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες η ανάρτηση αυτή έχει φέρει μεγάλες φουρτούνες στη Συγγρού ενώ υπάρχουν ακόμα και εισηγήσεις για απομάκρυνσή του από τον σκληρό πυρήνα των συνεργατών του προέδρου της ΝΔ.