Συνήλθε σήμερα στην πρώτη συνεδρία της για τον μήνα Οκτώβριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος περιόδου 2018-2019, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και τη συμμετοχή μεταξύ άλλων, του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος.

Κατά τη συνεδρία, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος:

  • ενημερώθηκε για την επίσημη επίσκεψη του Συροϊακωβίτη Πατριάρχη Αντιοχείας η οποία θα πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Νοεμβρίου.
  • ενημερώθηκε από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος για το Ζ’ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Οι φιλελεύθεροι θεσμοί του Αγώνος της Ελληνικής Επαναστάσεως 1821», που θα διοργανωθεί από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου.
  • ενημερώθηκε από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Λειτουργικής Αναγεννήσεως, για τα πορίσματα και τις προτάσεις του ΙΖ’ Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων, που πραγματοποιήθηκε στη Μητρόπολη Κορίνθου με κεντρικό θέμα «Οι Ιερές Ακολουθίες στην περίοδο της Παρακλητικής, του Τριωδίου και του Πεντηκοσταρίου».
  • ενέκρινε το αίτημα του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας για τη διοργάνωση του Ζ’ Διεθνούς Συνεδρίου Βυζαντινής Μουσικολογίας και Ψαλτικής Τέχνης, από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με γενικό θέμα «Θεωρία και πράξη της Ψαλτικής Τέχνης: Μορφολογία – Αισθητική».
  • έλαβε αποφάσεις σχετικά με τα τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.