Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ροδόπης ΝΔ Γιάννη Βεζυργιαννίδη, το Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, συναντήθηκε και με αντιπροσωπία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, με το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου, με αντιπροσωπία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής, και με αντιπροσωπία της Τοπικής Επιτροπής Ροδόπης του ΚΚΕ.

Οι συναντήσεις έγιναν με αφορμή τις τροπολογίες που τροποποιούν τον ν. 4472/2017 και τον ν. 2946/2001, και οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας δήλωσαν τη δυσαρέσκειά τους για την εξαίρεσή τους από την επέκταση του επιδόματος των 100 ευρώ και από τη δυνατότητα συνυπηρέτησης των συζύγων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με τα όμοια των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ακόμη, στις συναντήσεις συζητήθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα που απασχολούν την Ένωση και τα μέλη της. Δόθηκε έμφαση  στις ελλείψεις Αστυνομικού Προσωπικού στη Δ.Α. Ροδόπης, στη λειτουργία Μεθοριακού Σημείου Διαβατηριακού Ελέγχου Νυμφαίας, στην πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του π.δ. 45/2008 περί Μέτρων υγιεινής και ασφάλειας του Αστυνομικού Προσωπικού, στη συστέγαση των Α.Τ. και Τ.Σ.Φ. Σαπών στο κτίριο της παλαιάς Δ.Ο.Υ. Σαπών, στη λειτουργία του Τμήματος Μεταγωγών Δικαστηρίων Κομοτηνής το οποίο ιδρύθηκε με το με το Π.Δ. 25/2011, στην ολοκλήρωση των έργων στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων, και στη λειτουργία παιδικού σταθμού για τα παιδιά των Αστυνομικών που υπηρετούν στον νομό Ροδόπης.

Οι συνομιλητές των αστυνομικών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσής τους, “αφουγκραζόμενοι τα προβλήματά μας, αναγνώρισαν το δίκαιο των αιτημάτων μας, δηλώνοντας ότι από την πλευρά τους θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυσή τους”.

Κατά τις συναντήσεις οι Αστυνομικοί επέδωσαν το κάτωθι υπόμνημα:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Το Δ.Σ. της Ένωσής μας με το παρόν υπόμνημα θα ήθελε αρχικά να διαμαρτυρηθεί για την εξαίρεση των Αστυνομικών από τις τροπολογίες που τροποποιούν τον ν.4472/2017 και τον ν.2946/2001 καθώς και να σας ενημερώσει για τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε μέσα που παρέχονται από την Πολιτεία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Αστυνομικός της Ροδόπης σε σχέση με τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στο εργασιακό του περιβάλλον, τις δυσλειτουργίες που προκάλεσε η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. στο Νομό μας. Παράγοντες που σωρευτικά δυσχεραίνουν το έργο των Αστυνομικών και υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες προς τους Πολίτες υπηρεσίες.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ν.4472/2017 ΚΑΙ ν.2946/2001
Την 04-07-2018 ψηφίστηκαν από την Βουλή των Ελλήνων τροπολογίες που κατατέθηκαν από τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης και τροποποιούν τον ν.4472/2017 και το ν.2946/2001 ως εξής:
α) Το πρώτο εδάφιο της παρ. Ε’ του άρθρου 127 του ν.4472/2017 (Α’ 74), αντικαθίσταται ως εξής:
«Ε. Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετούν εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (μόνο πρώην Ν. Δωδεκανήσου) καθώς και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στις Μονάδες Προκαλύψεως της ηπειρωτικής μεθορίου (Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης), στη νήσο Σκύρο και τις τοπικές κοινότητες Ζίρου και Παλαικάστρου του Δήμου Σητείας, χορηγείται μηνιαίο επίδομα ύψους εκατό (100) ευρώ.»
β) Στον ν. 2946/2001 (Α’ 224), μετά το άρθρο 21, προστίθεται άρθρο 21Α ως εξής:
«1. Εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων δύναται να αποσπώνται με αίτησή τους, κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, σε εκπαιδευτική μονάδα της πόλης όπου βρίσκεται η έδρα της στρατιωτικής μονάδας ή σε εκπαιδευτική μονάδα που απέχει έως είκοσι (20) χιλιόμετρα από τη στρατιωτική μονάδα που υπηρετεί ο/η σύζυγος στη μονάδα αυτή. Σε περίπτωση που ο/η σύζυγος υπηρετεί σε νησί, η κατά το προηγούμενο εδάφιο απόσπαση δεν μπορεί να διενεργείται εκτός νησιού.
2. Για την εφαρμογή της παρ. 1 ως στρατιωτική μονάδα νοείται η στρατιωτική εγκατάσταση όπου υπηρετεί πραγματικά ο/η στρατιωτικός.»
Με απαξιωτικό τρόπο δηλαδή, εξαιρούνται οι Αστυνομικοί από την επέκταση του επιδόματος των 100 ευρώ στις προαναφερόμενες περιοχές και από την δυνατότητα αντίστοιχης συνυπηρέτησης των συζύγων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με τα όμοια των Σωμάτων Ασφαλείας.
Σε μια περίοδο που οι Αστυνομικοί έχουν επωμιστεί όλο το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος και λειτουργούν ως «αποσβεστήρας κραδασμών» σε κάθε κοινωνική διαμαρτυρία για την πολιτική που ασκεί η Κυβέρνηση στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, έρχεται η «επιβράβευση» με την σκανδαλώδη εξαίρεσή τους από τις ανωτέρω τροπολογίες.
Σας καλούμε σε άμεση παρέμβαση προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τα συναρμόδια Υπουργεία για την επέκταση και στους Αστυνομικούς του επιδόματος των 100 ευρώ αλλά και του δικαιώματος συνυπηρέτησης.

ΚΕΝΑ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ-ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ
Ο ν.4249/14 «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας» και το π.δ. 7/17 «Αναδιάταξη-αναδιοργάνωση, σύσταση και λειτουργία περιφερειακών υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας» διέγραψαν περί τις 100 οργανικές θέσεις από την Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης ενώ παράλληλα κατήργησαν και τον Αστυνομικό Σταθμό Ν. Καλλίστης .
Παράλληλα η Δ.Α. Ροδόπης καλείται να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες λόγω της γεωγραφικής θέσης του νομού ως όμορος του νομού Έβρου που αποτελεί πύλη εισόδου παράτυπων μεταναστών, την πολυπολιτισμικότητα του πληθυσμού, την ύπαρξη πλήθους στόχων αστυνομικού ενδιαφέροντος όπως η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, το Εφετείο Θράκης, οι Δικαστικές Φυλακές Κομοτηνής, το Τουρκικό Προξενείο, η οικία του Τούρκου Προξένου κλπ., ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται αυξημένη κίνηση από αλλοδαπούς κυρίως αλλά και ημεδαπούς επισκέπτες στην παραλιακή ζώνη του Νομού μας.
Για να μπορέσει η Δ.Α. Ροδόπης να ανταπεξέλθει στις ανωτέρω αυξημένες ανάγκες η Ένωσή μας προτείνει :
α. Επαναφορά των διαγραμμένων οργανικών θέσεων και άμεση κάλυψη αυτών.
β. Νέο οργανόγραμμα για τις Υπηρεσίες της Δ.Α. Ροδόπης με αυξημένες οργανικές θέσεις χαμηλόβαθμου προσωπικού, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες διαχείρισης των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας που προαναφέρονται και άμεση κάλυψη αυτών με αστυνομικό προσωπικό.
γ. Αύξηση της ενισχυτικής δύναμης με αριθμό Αστυνομικών ικανό να καλύψει όλες τις ανάγκες της Δ.Α. Ροδόπης.
δ. Επαναφορά της Δ.Α. Ροδόπης στις εξαιρούμενες από τις διατάξεις του άρθρου 3 του π.δ. 100/2003 «Τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις και λοιπές μετακινήσεις αστυνομικού προσωπικού» Διευθύνσεις Αστυνομίας και παροχή του ευεργετήματος της λήψης μορίων χιλιομετρικής απόστασης, υπολογιζόμενου του χρόνου της απόσπασης ως μη διανυθέντος στον τόπο συμφερόντων, όπως ακριβώς ίσχυε πριν την τροποποίηση που επέφερε το π.δ.75/2016 «Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού ΕΛ.ΑΣ.».
ε. Ίδρυση Αστυνομικού Σταθμού στην παραλιακή ζώνη του Νομού μας με δεδομένο ότι είναι η περιοχή αυτή που παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον και επισκεψιμότητα κατά τους θερινούς μήνες.

ΠΛΗΡΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Π.Δ. 45/2008
«Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας»
α. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Αστυνομικού Τμήματος Σαπών είναι σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση και πρέπει άμεσα να γίνουν οι αναγκαίες επισκευές ώστε η δομή , η στερεότητα , η αντοχή και η ευστάθειά τους να είναι σύμφωνες με τον Κτηριακό Κανονισμό και τις λοιπές σχετικές διατάξεις και επιπλέον να καλυφθούν οι προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής που απαιτείται για το είδος χρήσης τους, σύμφωνα και με όσα προβλέπονται στο π.δ. 16/96 «Ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας και υγείας στους χώρους εργασίας σε συμμόρφωση με την οδηγία 89/654 ΕΟΚ».
Στις Σάπες λειτουργεί επίσης και το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών. Προτείνουμε την συστέγαση των δύο υπηρεσιών στο κτίριο της πρώην Δ.Ο.Υ. Σαπών, που πλέον ανήκει στον Δήμο Μαρώνειας-Σαπών και δεν χρησιμοποιείται, με παράλληλη παραχώρηση στον Δήμο του κτιρίου του Α.Τ. Σαπών. Έτσι θα επιτευχτεί η λειτουργία των δύο Υπηρεσιών σύμφωνα με τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής αλλά θα εξοικονομηθεί και προσωπικό για την εμφανή αστυνόμευση της περιοχής ευθύνης των εν λόγω Τμημάτων.
β. Τοποθέτηση στην σκοπιά της οικίας του Τούρκου Προξένου χημικής τουαλέτας, ώστε να καλύπτονται από πλευράς υγιεινής οι Αστυνομικοί που εκτελούν υπηρεσία στο σημείο αυτό.
γ. Αντικατάσταση των παλαιωμένων οχημάτων με νέα που θα καλύπτουν τις συνολικές ανάγκες και απαιτήσεις της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης αλλά και του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής, καθώς και του μη λειτουργικού υλικοτεχνικού εξοπλισμού (αλεξίσφαιρα γιλέκα, φακοί, ασύρματοι πομποδέκτες, κράνη και στολές δικυκλιστών).

ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑΓΩΓΩΝ-ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ
Με το π.δ. 25/11 «Ίδρυση Τμημάτων Μεταγωγών-Δικαστηρίων Κομοτηνής, Κοζάνης, Λαμίας, Καλαμάτας και Ηρακλείου» ιδρύθηκε το Τμήμα Μεταγωγών-Δικαστηρίων Κομοτηνής, το οποίο μνημονεύεται και στο π.δ. 7/2017 άρθρο 68 παρ.δ., χωρίς όμως μέχρι σήμερα να καταστεί δυνατή η λειτουργία του, αφού η Δ.Α. Ροδόπης αδυνατεί να βρει κατάλληλο χώρο που να πληροί τις προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής που απαιτούνται για την στέγασή του. Το συγκεκριμένο Τμήμα είναι αναγκαίο να λειτουργήσει άμεσα, δεδομένης της λειτουργίας στην πόλη μας του Εφετείου Θράκης και των Δικαστικών Φυλακών Κομοτηνής και να επανδρωθεί ως νεοϊδρυθείσα υπηρεσία με προσωπικό προερχόμενο από άλλες Διεύθυνσης Αστυνομίας της χώρας. Προτείνουμε την στέγαση της Υπηρεσίας, στο κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕΘΟΡΙΑΚΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΝΥΜΦΑΙΑΣ
Την 09-09-2013 ξεκίνησε η λειτουργία, στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, του Μεθοριακού Σημείου Διαβατηριακού Ελέγχου Νυμφαίας. Αρχικά στελεχώθηκε με Αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης και ενισχύθηκε με 24 αστυνομικούς από άλλες Διευθύνσεις Αστυνομίας της χώρας, ενώ σήμερα ο αριθμός των αποσπασμένων είναι μόνο 14. Η κίνηση οχημάτων και πολιτών από το σημείο αυξάνει συνεχώς και αυτό φαίνεται και στην προ-μελέτη της Ο.Ε.Ε.Θ., που δείχνει ότι πλέον η Νυμφαία αποτελεί κύρια πύλη εισόδου ανάμεσα στα συνοριακά σημεία της Περιφέρειας:
Η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης συνέταξε και έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της προ-μελέτης Διεθνών Οδικών Αφίξεων Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας & Θράκης 2017. Οι δείκτες των οδικών αφίξεων μη κατοίκων από το εξωτερικό ανά συνοριακό σημείο διέλευσης της Α.Μ.Θ, επιβεβαιώνουν ότι η Νυμφαία Ροδόπης αποτελεί την μεγαλύτερη πύλη εισόδου επισκεπτών ανάμεσα στα 7 συνοριακά σημεία της Περιφέρειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οδικές αφίξεις που καταγράφηκαν στη Νυμφαία κατά τη διάρκεια του 2017, αντιστοιχούσαν στο 40,7% του συνόλου της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Συγκεκριμένα, ανήλθαν σε 1.460.528, τη στιγμή που στους Κήπους καταγράφονταν 784.672 και συνολικά στα 7 συνοριακά σημεία της Α.Μ.Θ 3.585.856 οδικές αφίξεις.
Επίσης η λειτουργία της Υπηρεσίας εντός Βουλγάρικου εδάφους δημιουργεί πλήθος προβλημάτων, όπως την μηδενική ασφάλεια των Αστυνομικών καθώς καλούνται να εκτελέσουν υπηρεσία χωρίς υπηρεσιακό οπλισμό σε κτίρια που στερούνται αλεξίσφαιρης προστασίας και την δυσχερή επικοινωνία με την έδρα της Δ.Α. Ροδόπης αφού δεν είναι δυνατόν να εγκατασταθεί ο απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός.
Η πρόταση της Ένωσής μας είναι η ίδρυση Αστυνομικού Τμήματος ή Σταθμού Διαβατηριακού Ελέγχου Νυμφαίας και η στελέχωσή του ως νεοϊδρυθείσα υπηρεσία με προσωπικό προερχόμενο από άλλες Διεύθυνσης Αστυνομίας της χώρας, με παράλληλη αύξηση των αντίστοιχων οργανικών θέσεων της Δ.Α. Ροδόπης. Έως ότου γίνει αυτό, προτείνουμε την αύξηση της ενισχυτικής δύναμης με αριθμό Αστυνομικών ικανό να καλύψει τις ανάγκες της Υπηρεσίας. Ακόμη προτείνουμε την μεταφορά των εγκαταστάσεων σε κατάλληλο σημείο εντός Ελληνικού εδάφους ώστε ο έλεγχος να είναι ασφαλέστερος και για τους αστυνομικούς αλλά και για τους πολίτες.

ΤΜΗΜΑ ΔΟΚΙΜΩΝ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Το Τ.Δ.Α. Κομοτηνής λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 1997, έχοντας ως αποστολή του την εκπαίδευση των Δοκίμων Αστυφυλάκων, δηλαδή την άρτια επαγγελματική τους κατάρτιση και την κατάλληλη σωματική τους προετοιμασία, ώστε να καταστούν ικανοί Αστυνομικοί. Για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η ολοκλήρωση όλων των εκκρεμών έργων όπως η κατασκευή σκοπευτηρίου, γυμναστηρίου, αμφιθέατρου, στίβου μάχης κ.λ.π. που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα εκπαίδευσης των Δοκίμων Αστυφυλάκων .
Δυστυχώς τον Αύγουστο του 2012, η τότε Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη πήρε την απόφαση την προσωρινής λειτουργίας μέρους των εγκαταστάσεων ως χώρο φιλοξενίας άτυπων μεταναστών έως τον Οκτώβριο του 2014. Η αλλαγή όμως χρήσης μέρους των εγκαταστάσεων για δύο και πλέον χρόνια είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση ζημιών σε κοιτώνες στέγασης και σε κοινόχρηστους χώρους που πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν, ώστε να καταστούν λειτουργικοί και ασφαλείς αποκλειστικά για την φιλοξενία των Δοκίμων Αστυφυλάκων.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ
O Δήμος Κομοτηνής μας έχει παραχωρήσει τον Παιδικό Σταθμό, που εδρεύει στον οικισμό του Κοσμίου – Κομοτηνής, για την φιλοξενία των παιδιών των υπηρετούντων στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης, στη Σχολή Αστυφυλάκων και στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής και έχει δεσμευτεί για την υποστήριξη της λειτουργίας του.
Η μεταφορά των παιδιών μπορεί να γίνεται με λεωφορείο του Τ.Δ.Α. το οποίο συνήθως δεν χρησιμοποιείται και το κόστος μετατροπής του, ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις μεταφοράς των παιδιών, είναι διατεθειμένη να καλύψει η Ένωσή μας. Από όσο γνωρίζουμε ο σχετικός φάκελος με θετικές εισηγήσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ. έχει υποβληθεί στον κ. Αρχηγό, εδώ κι ένα χρόνο περίπου, για την τελική έγκριση.
Παρακαλούμε για την παρέμβαση σας, ώστε να δοθεί σύντομα η τελική έγκριση και να ολοκληρώσουμε τις απαιτούμενες διαδικασίες το συντομότερο δυνατό.

Ελπίζουμε στην συμπαράσταση και στήριξή σας στις προσπάθειες που καταβάλουμε για την επίλυση των ανωτέρω προβλημάτων.