“Συναγερμός” στους κτηνοτρόφους: Κρούσμα πανώλης αιγοπροβάτων και στη Βουλγαρία

Ερώτηση Τρέλλη προς Μέτιο / Για πρώτη φορά το νόσημα εκδηλώνεται σε ευρωπαϊκό έδαφος.
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Ερώτηση προς τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο, με την οποία του θέτει επιτακτικά το επείγον ζήτημα της ετοιμότητας της περιοχής μας, ενόψει της εμφάνισης του νοσήματος της πανώλης των αιγοπροβάτων σε Τουρκία και Βουλγαρία – για πρώτη φορά δηλαδή σε ευρωπαϊκό έδαφος – κατέθεσε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Χρήστος Τρέλλης.

Αναλυτικά και εμφατικά ο κ. Τρέλλης αναφέρει:

“Ύστερα από τα απανωτά κρούσματα σε περιοχές των παραλίων της Τουρκίας, πριν από λίγες ημέρες εμφανίστηκαν δύο εστίες πανώλης σε αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις στη Βουλγαρία (στο χωριό Βόντεν της Περιφέρειας Γιάμπολ και στο χωριό Κόστι – απόσταση 65 χιλιομέτρων από τον Έβρο – της Περιφέρειας Μπουργκάς). Υποχρεωτικά θανατώθηκαν όλα τα ζώα των προσβεβλημένων εκτροφών, ενώ επιβλήθηκε προληπτικά υποχρεωτική θανάτωση του συνόλου των μικρών μηρυκαστικών που εκτρέφονται εκτατικώς στα χωριά της περιοχής.

Το νόσημα, που είναι καταστροφικό για την κτηνοτροφία λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας και των υψηλών ποσοστών θνησιμότητας που ξεπερνούν το 95%, εμφανίζεται για πρώτη φορά στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κρίνει την κατάσταση εξαιρετικά κρίσιμη και για αυτόν τον λόγο απέστειλε σχετικές εγκυκλίους με οδηγίες (Α.Π 2193/89143/22.06.2018 και Α.Π 2268/92236/28.06.2018).

Στις συγκεκριμένες εγκυκλίους καταγράφονται όλα τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της πιθανότητας εισόδου και εξάπλωσης της νόσου στην Ελλάδα, με επίκεντρο τις περιοχές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως η συνεχής κλινική εξέταση των ζώων από τους κτηνιάτρους των κρατικών υπηρεσιών, η εντατικοποίηση των ελέγχων, η ενημέρωση των αγροτοκτηνοτρόφων και η εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας των εκτροφών (περίφραξη των εκτροφών, απολυμαντική τάφρος, απολυμάνσεις, απεντόμωση – μυοκτονία, καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων κ.λπ.).

Την ίδια ώρα οι αποζημιώσεις που δίνονται σε περιπτώσεις προσβολής και θανάτωσης κοπαδιού υπολείπονται κατά πολύ από την πλήρη αναπλήρωση του κόστους ανασύστασης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και των απωλειών σε ζωικό κεφάλαιο.

Η είσοδος και η μετάδοση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στη χώρα μας θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους της Περιφέρειάς μας που ήδη αδυνατούν να επιβιώσουν λόγω της κάθετης πτώσης των τιμών σε γάλα – κρέας που έχουν επιβάλλει τα μεταποιητικά και εμπορικά μονοπώλια και της πολιτικής συγκέντρωσης παραγωγής – ζωικού κεφαλαίου που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Περιφερειάρχης τι μέτρα θα λάβει σε συνεργασία με την Κυβέρνηση ώστε:

  • Να μην εισέλθει και εξαπλωθεί η νόσος της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στη χώρα μας.
  • Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου.
  • Να εξασφαλιστεί η πλήρης αναπλήρωση του κόστους ανασύστασης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο σε περίπτωση εμφάνισης εστιών της νόσου”.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood