– Ο Περιφερειάρχης Γ. Παυλίδης ζητά έκτακτες προσλήψεις ενίσχυσης του προσωπικού των κτηνιατρικών υπηρεσιών, και καλεί σε υπεύθυνη στάση τις τουρκικές αρχές.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των αρμόδιων υπηρεσιών, στην Ανατολική Θράκη, στην περιοχή της Αδριανούπολης, και ειδικότερα στην παρέβρια περιοχή της τουρκικής πλευράς, σε απόσταση 8-10 χιλιομέτρων από τη συνοριακή μεθόριο, σημειώθηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών.

Άμεση είναι η ενεργοποίηση της Περιφερειακής Αρχής, με τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη και τον Διευθυντή Κτηνιατρικής κ. Αχιλλέα Σαχπατζίδη, να έχουν εκπονήσει ήδη έναν πρώτο σχεδιασμό των μέτρων που πρέπει να ληφθούν.

«Για άλλη μια φορά το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής μας αντιμετωπίζει σοβαρότατο κίνδυνο και την πιθανότητα μαζικών θανατώσεων εάν το νόσημα εισέλθει στην περιοχή μας. Η προστασία του κτηνοτροφικού μας κεφαλαίου απαιτεί τη λήψη δραστικών μέτρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, ζητώντας παράλληλα από τους κτηνοτρόφους να λάβουν και να εξαντλήσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας. Ένα από τα μέτρα, όπως σημείωσε ο κ. Παυλίδης, είναι και η μετά από κλινική εξέταση, κατά το δυνατόν απομάκρυνση των βοοειδών από την παρέβρια περιοχή, κυρίως του Δέλτα του Έβρου.

Κάλεσμα υπεύθυνης συνεργασίας προς την Τουρκία

Συνάμα ο κ. Παυλίδης κάλεσε σε υπεύθυνη στάση και τις τουρκικές αρχές: «Ζητούμε από την τουρκική πλευρά να εξαντλήσει  όλες τις δυνατότητες περιορισμού του νοσήματος, με θανατώσεις, εμβολιασμό – ο οποίος δεν επιτρέπεται στη χώρα μας – και περιορισμούς των κινήσεων των ζώντων ζώων», επισήμανε, και συμπλήρωσε: «Ζητούμε και την έγκαιρη ενημέρωση και πλήρη συνεργασία μεταξύ των τοπικών αρχών και κτηνιατρικών υπηρεσιών της Αδριανούπολης και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ».

Ζητούνται έκτακτες προσλήψεις προσωπικού

Επιπλέον ο Περιφερειάρχης ζητά την έκτακτη μέριμνα των συναρμόδιων ελληνικών υπουργείων, υπογραμμίζοντας: «Ζητούμε από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να στηρίξει τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της περιοχής και να επιτρέψει την έκτακτη πρόσληψη προσωπικού. Ζητούμε και από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, να επιτρέψει τη διεύρυνση των ζωνών αεροψεκασμού για την καταπολέμηση κουνουπιών, κάτι που προτιθέμεθα να κάνουμε και θα προβούμε σε πρόσθετες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παυλίδης διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι «η Περιφέρεια ΑΜ-Θ θα ενεργήσει προληπτικά προς κάθε κατεύθυνση με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».