Συνέντευξη Τύπου για το «1° Διεθνές Εργαστήριο του Δυτικού Δρόμου του Μεταξιού», που διοργανώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, το Υπουργείο Τουρισμού και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις 26 και 27 Απριλίου στην Αλεξανδρούπολη, έδωσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος.

ΜΕΤΙΟΣ ΜΕΤΑΞΙ 2 1Η τοποθέτησή του:

«Στην εισαγωγή που θα κάνω θα αναφερθώ σε τέσσερα σημεία:

 • Το πρώτο είναι η πρωτοβουλία για το Δυτικό Δρόμο του Μεταξιού.
 • Το δεύτερο, τι είναι ακριβώς το Εργαστήριο που διοργανώνουμε.
 • Το τρίτο είναι η σημασία του Εργαστηρίου για την Περιφέρειά μας.
 • Και το τέταρτο είναι μια αναφορά στο δικό μας «Έτος Τουρισμού 2017».
 1. Η «Πρωτοβουλία Τουριστικής Ανάπτυξης του Δυτικού Δρόμου του Μεταξιού» και το Πρόγραμμα «Δρόμος του Μεταξιού» του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

Όπως όλοι γνωρίζετε, στις 26 και 27 Απριλίου πραγματοποιείται στην Περιφέρειά μας, και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη, το «1ο Διεθνές Εργαστήριο του Δυτικού Δρόμου του Μεταξιού».

Το Εργαστήριο αυτό πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας τουριστικής ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με την ονομασία «Πρωτοβουλία Τουριστικής Ανάπτυξης του Δυτικού Δρόμου του Μεταξιού».

Η πρωτοβουλία αυτή έχει σκοπό να συμβάλει στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος περιοχών που έχουν συνδεθεί ιστορικά με τον Δρόμο του Μεταξιού σε χώρες της Ευρώπης, της Μεσογείου του Εύξεινου Πόντου και της Κασπίας Θάλασσας.

Η «Πρωτοβουλία Τουριστικής Ανάπτυξης του Δυτικού Δρόμου του Μεταξιού» είναι και η ίδια τμήμα ενός μεγαλύτερου αναπτυξιακού Προγράμματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού με την ονομασία «Δρόμος του Μεταξιού».

Το Πρόγραμμα αυτό, που ξεκίνησε το 2010 και στο οποίο συμμετέχουν 33 χώρες από την Άπω Ανατολή μέχρι τη Δυτική Ευρώπη, επιδιώκει να οικοδομήσει γύρω από την κληρονομιά του Δρόμου του Μεταξιού ένα παγκόσμιο τουριστικό brand με κύρια χαρακτηριστικά τον βιώσιμο τουρισμό και τη συνεργασία ανάμεσα σε χώρες με διαφορετική κουλτούρα και πολιτισμό.

 1. Τι είναι το «1ο Διεθνές Εργαστήριο του Δυτικού Δρόμου του Μεταξιού»

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα το «1ο Διεθνές Εργαστήριο του Δυτικού Δρόμου του Μεταξιού», αυτό διοργανώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, το Υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πραγματοποίηση του Εργαστηρίου στην Περιφέρειά μας κατέστη δυνατή μετά από ενέργειες του αείμνηστου Περιφερειάρχη μας Γιώργου Παυλίδη καθώς και του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Μιχάλη Αμοιρίδη.

Για δύο μέρες, όσο δηλαδή θα διαρκέσουν οι εργασίες του Εργαστηρίου, θα έρθουν σε επαφή

 • δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς που σχετίζονται με τον τουρισμό από χώρες του Προγράμματος «Δρόμος του Μεταξιού» και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Ρωσία, η Αρμενία και το Ιράκ,
 • καθώς και δικαιούχοι του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

ώστε να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να συνεργαστούν.

Βασικοί στόχοι του Εργαστηρίου είναι:

 • Η αξιοποίηση νέων τουριστικών προϊόντων και περιοχών που φέρουν το αποτύπωμα του Δρόμου του Μεταξιού.
 • Η δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών με την επαφή φορέων από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες.
 • Η ανάπτυξη του διακρατικού τουρισμού, που σημαίνει ότι κάποιος που ακολουθεί τον Δρόμο του Μεταξιού επισκέπτεται διάφορες χώρες. Μία από αυτές θα είναι πλέον και η χώρα μας και φυσικά η Περιφέρειά μας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Εργαστηρίου, όπως διαμορφώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, τα θέματα που θα συζητηθούν θα αφορούν, μεταξύ άλλων:

 • στρατηγικές μάρκετινγκ,
 • τεχνικές προώθησης του «Δυτικού Δρόμου του Μεταξιού» ώστε αυτό να γίνει τουριστικό brand,
 • τρόπους αποτελεσματικής συνεργασίας δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για την τουριστική ανάπτυξη,
 • τον ρόλο των θεματικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα οι παραδοσιακοί χοροί, στην τουριστική προβολή μιας περιοχής και άλλα.

Ταυτόχρονα, διεθνής ομάδα πανεπιστημιακών θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για τις δυνατότητες προώθησης του «Δυτικού Δρόμου του Μεταξιού» ως μιας ολοκληρωμένης τουριστικής διαδρομής.

 1. Η σημασία του «1ου Διεθνούς Εργαστηρίου του Δυτικού Δρόμου του Μεταξιού» για την Περιφέρειά μας

Η πραγματοποίηση μιας εκδήλωσης αυτού του βεληνεκούς στην Αλεξανδρούπολη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την περιοχή μας διότι η Περιφέρειά μας δεν φιλοξενεί απλώς αλλά συνδιοργανώνει αυτό το διεθνές τουριστικό γεγονός.

Σε μια περίοδο προκλήσεων αλλά και ευκαιριών, όπως η σημερινή, κατά την οποία η Περιφέρειά μας θέτει ως βασικούς στόχους

 • τη δημιουργία μιας ελκυστικής τουριστικής ταυτότητας,
 • τη σύναψη τουριστικών συνεργασιών
 • και την ενίσχυση των τουριστικών της υποδομών,

η διοργάνωση του «1ου Διεθνούς Εργαστηρίου του Δυτικού Δρόμου του Μεταξιού» στην Αλεξανδρούπολη μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

 • Πρώτον, με τη δημοσιότητα που μπορούμε να επιτύχουμε για την Περιφέρειά μας αυτές τις δύο μέρες σε διεθνές επίπεδο. Στην έναρξη αλλά και κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου, θα έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε σε ένα διεθνές κοινό -παρουσίαση που θα κάνει ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Κώστας Αντωνιάδης- τα ιδιαίτερα τουριστικά χαρακτηριστικά της Περιφέρειάς μας, -τα μνημεία, την ιστορία, το φυσικό περιβάλλον, την παράδοση, τον πολιτισμό, τα τοπικά προϊόντα μας-, επιτυγχάνοντας έτσι σημαντική αναγνωρισιμότητα για την περιοχή μας.
 • Δεύτερον, με την επικοινωνία που θα έχουμε με ανθρώπους και φορείς του τουρισμού στο υψηλότερο επίπεδο παγκοσμίως.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι ειδικοί σε θέματα όπως:

 • ο αστικός τουρισμός,
 • η διαχείριση τουριστικών προορισμών,
 • η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς,
 • ο γαστρονομικός τουρισμός
 • η διευκόλυνση των μετακινήσεων ανάμεσα σε χώρες με αυξημένες τουριστικές ροές
 • η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην τουριστική ανάπτυξη.

Όλα αυτά είναι ζητήματα που απασχολούν την Περιφέρειά μας και θεωρούμε ότι θα έχουμε σημαντικό όφελος από αυτήν την επικοινωνία.

 1. «2017 Έτος Τουρισμού» της Περιφέρειας ΑΜΘ

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω και κάτι, που ενώ θα μπορούσε να θεωρηθεί σύμπτωση, έχει παρόλα αυτά τη σημασία του.

Το 2017 έχει ανακηρυχθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σε «Διεθνές Έτος Βιώσιμου Τουρισμού για την Ανάπτυξη». Και για την Περιφέρειά μας επίσης το 2017 έχει ανακηρυχθεί σε «Έτος Τουρισμού».

Πάνω σε αυτό το θέμα, ως νέα Διοίκηση της Περιφέρειας, θεωρούμε ότι δεν θα έπρεπε να διοργανώσουμε κάτι ιδιαίτερο που θα περιοριζόταν μόνο στο έτος 2017. Που θα κορυφωνόταν δηλαδή μέσα στο τρέχον έτος και δε θα είχε συνέχεια.

Αντίθετα, έχουμε τη φιλοδοξία το «Έτος Τουρισμού» να σημάνει την αρχή, την αφετηρία μιας νέας, συνεχούς προσπάθειας για την ανάπτυξη του Τουρισμού στην Περιφέρειά μας τα επόμενα χρόνια. Μιας προσπάθειας που θα βασίζεται στην κινητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή όλων των φορέων του τουρισμού.

Όλα αυτά βέβαια θα ανακοινωθούν με λεπτομέρειες το επόμενο διάστημα.

Αυτό που μπορείτε όμως να σημειώσετε προς το παρόν είναι ότι έχουμε ως Περιφέρεια μια προσέγγιση ανάλογη με αυτήν που προτείνουν ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού:

ότι δηλαδή ο τουρισμός μας πρέπει να βασίζεται στη Βιωσιμότητα, την Υπευθυνότητα και την Ανταγωνιστικότητα. Πολύ περισσότερο που τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι, με ορίζοντα το 2030, ο αριθμός των τουριστών που μετακινούνται κάθε χρόνο παγκοσμίως σχεδόν θα διπλασιαστεί.

Πάνω σε αυτές τις βάσεις επεξεργαζόμαστε τον τουριστικό σχεδιασμό της Περιφέρειάς μας.

Σας ευχαριστώ».