ΤΣΑΡ

Γεωπόνοι, Δασολόγοι, Γεωλόγοι, Ιχθυολόγοι και Κτηνίατροι, προσέρχονται στις κάλπες του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) στις 2 Νοεμβρίου.

Στη Ροδόπη το εκλογικό τμήμα της διαδικασίας θα στηθεί στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης  (στην πρώην Νομαρχία).

Οι εκλογές θα διενεργηθούν από τις 8 π.μ. έως τις 6 μ.μ., και δεν υπάρχουν περιορισμοί εντοπιότητας στην επιλογή υποψηφίου, καθώς π.χ., κάποιος Ξανθιώτης μπορεί να ψηφίσει Κομοτηναίο, ή αντίστοιχα κάποιος Εβρίτης να ψηφίσει Ξανθιώτη.

Ένας από τους υποψηφίους της Ροδόπης, είναι και ο Κωνσταντίνος Τσαρδακλής, νέος επιστήμονας, που χαρακτηρίζοντας ως ζωτικής σημασίας για τη δυναμική του κλάδου τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων του στην εκλογική διαδικασία, τονίζει ότι η Θράκη έχει τα φόντα να πρωταγωνιστήσει ως αγροτικός-κτηνοτροφικός τόπος. Επιπλέον, καταθέτει τις απόψεις του για την γεωτεχνική κατεύθυνση των πανεπιστημίων, και για την ανάγκη ουσιαστικότερης εποπτείας της «διαδρομής» των προϊόντων από το ράφι στο χωράφι.

– Κύριε Τσαρδακλή είστε υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές του Νοεμβρίου για τα όργανα διοίκησης του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης. Δώστε μας ένα προφίλ της υποψηφιότητάς σας.

Καταρχάς ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία. Είμαι Γεωπόνος και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην «Αειφόρο Ανάπτυξη», που το τελείωσα με άριστα, και θα είμαι υποψήφιος αντιπρόσωπος συνέλευσης στο ΓΕΩΤΕΕ από το παράρτημα Θράκης με τον συνδυασμό ΔΑΚΕ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ.

– Γιατί με τη ΔΑΚΕ Γεωτεχνικών;

Γιατί πρεσβεύει το τρίπτυχο το οποίο πρεσβεύω και εγώ, δηλαδή:

– την πίστη στους συναδέλφους, στον ρόλο και στις ικανότητές τους.

– τον εκσυγχρονισμό των δομών, και κυρίως των νοοτροπιών και των πρακτικών στους τομείς όπου δραστηριοποιούμαστε.

– την κατάθεση προτάσεων με όραμα και ρεαλισμό που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του γεωτεχνικού και στην αναγνώρισή του από την κοινωνία.

– Ποιες είναι οι ιδέες σας ως νέος γεωπόνος;

Καταρχάς να ξεκαθαρίσω ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, τόσο για έναν νέο επιστήμονα στον κλάδο, όσο και με τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι όλα δεν πρέπει να περιστρέφονται γύρω από τα οικονομικά. Ας αφήσουμε τη «μιζέρια» που μας διακατέχει, και ας προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε ότι περισσότερο μπορούμε.

Πιστεύω ότι χρειάζονται:

– να αλλάξει η γεωτεχνική κατεύθυνση των Πανεπιστημίων, ώστε να είναι πιο κοντά στις απαιτήσεις της αγοράς.

– να υπάρχει ουσιαστικότερη εποπτεία της διαδικασίας από το χωράφι στο ράφι.

– να στηριχθεί ο γεωτεχνικός και ο αγρότης, και να υπάρχει μια αμοιβαία σχέση συνεργασίας.

– Εδώ στη Θράκη πως τα βλέπετε τα πράγματα;

Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα εδώ στη Θράκη είναι η γεωργία. Ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης, η γεωργία και η κτηνοτροφία, με κάποια επιπλέον κίνητρα για τους αγρότες, όπως τώρα με τα προγράμματα νέων αγροτών, σχέδια βελτίωσης, κ.ά., και με τη βοήθεια και καθοδήγηση των γεωτεχνικών και της πολιτείας, θα προσπαθήσουμε όλοι να γίνουμε ανταγωνιστικοί ως περιφέρεια. Επίσης, με την παρεμβατικότητά του το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης σε αγροτικά, πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, πιέζει για το καλύτερο δυνατό όπου μπορεί.

– Αν μιλήσουμε για «στοίχημα» ποιο μπορεί να είναι αυτό;

Το στοίχημα είναι η περισσότερη συμμετοχή γεωτεχνικών στις προσεχείς εκλογές, ώστε να έχουμε περισσότερη και δυναμικότερη φωνή για να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε.